Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (102)

noriaki 

všechny recenze uživatele

"You just can't compete. It's just too difficult." Wayne Gretzky. Excelentní, výborně natočený a ještě lépe sestříhaný dokument o pravděpodobně nejlepší hokejové pětce světa. Gabe Polsky se neomezil jen na výčet úspěchů neporazitelné sborné. Dovedně přiblížil dobovou situaci a ukázal, jak moc byl v SSSR propojený sport, armáda a politika. Nakousl i deziluzi postsovětského hokeje, kdy se zhroutil státní systém výchovy hráčů a financování klubů. Špička ve své kategorii a jeden z nejlepších dokumentů, co jsem měl možnost vidět. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak takto se příznivci hokeje a dobré kinematografie točí dokument! Rudá Mašina zaujala hned v traileru a již od začátku dávala tušit, že se nejedná o nějaký narychlo spichnutý žblebt o ruské, pardon sovětské, dokonalosti. Nene, jak již autor dává na zřetel hned na začátku, jde o přiblížení situace minulého režimu západu a Gabe Polsky nic neponechal náhodě a téma zpracoval tak vytříbeně, že dokument skutečně může působit jako ornament po Slavovi Fetisovovi, patrně nejlegendárnějším hokejistovi světa. Film je navíc sestříhaný tak líbivě, že dokáže ohromit a je třeba ocenit američana, který si dokázal o tomto vesměs těžkém období promluvit s tolika lidmi z té doby, respekt! Jsem nesmírně potěšen, že jsem si dokument nenechal v kině ujít...90%... [26.4.2015_Cinestar_Černý most] ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sportovní celebrity jsou stejné jako slavní herci, zpěváci, ba i politici. Od sportovců je dělí jen to, že jejich výkonná praxe končí poměrně brzy (pokud se nestanou významnými trenéry jako Tarasov či Tichonov). A také poměr hráče (Vjačeslava Fetisova) k nim tvoří základní dramatickou linku. A ta není jedna, vztah Fetisova ke Kasatonovi a dalším ze slavné pětky tvoří síť linek, za nimiž se dokumentovaná realita (drastické tréninkové metody, učast Rusů v NHL a pod.) skoro ztrácí.... Ruské reprezentační hokejisty známe jako Sovětská sborná, Rudá mašina, nikdy jako Rudá armáda, tím se označovalo cosi (byť ne bytostně) jiného. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Fakticky ideální výukový materiál pro ty, které sport vůbec nezajímá. Na základě nejbrutálnějšího hokejového stroje na vítězství uvidíte síť složitých mezilidských vztahů, politiku, psychologii, historii, specifický systém tréninku, mentalitu atd. v komplexních SOUVISLOSTECH. Propojení ideologie do herních systémů, jakožto odraz kultury a hodnot je opravdová vědecká perlička. Ruský fanatický kolektivistický přístup, kde lidská bytost je nástrojem v rukou božích (putinových) byla účinná v době studené války, ale co teď s ní v současném světě? Na příkladu legendárního V. Fetisova uvidíte tu vnitřní nejistotu současného Ruska. Chtějí si vzít z minulosti to dobré, jenže nechápou, že úspěch se hlavně postavil na tom zlém... . Současné generace ruských hokejistů by pod tyranem Tichonovem nevydrželi ani den. Nemohou po nich chtít něco, co patřilo do starého světa. Výsledky národního týmu na OH (částečně i MS) a vývoj KHL dokumentují nestabilní - nelogický koncept celého Ruska roku 2015 nejen v ledním hokeji. 86%. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách zajímavá podívaná do zákulisí sovětské "sborné". Její dlouholetý kapitán Vjačeslav Fetisov, jenž je hlavním aktérem dokumentu, vzpomíná na rané hokejové začátky, na trenéry Anatolije Tarasova i neoblíbeného Viktora Tichonova, na spoluhráče z legendární pětky Fetisov - Kasatonov - Makarov - Larionov - Krutov či na boj s Tichonovem i politickou mocí o možnost zahrát si na sklonku kariéry kanadsko-americkou NHL. Když jsem tuhle hokejovou ódu na sovětské kouzelníky dokoukala, trošku jsem si posteskla, že jsem se narodila pozdě. Moc zápasů slavné Rudé mašiny jsem neviděla anebo jsem byla příliš malá, abych si na její báječnou hru odnesla nějakou vzpomínku. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama