Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

misulka03 

všechny recenze uživatele

Příběhově je tento film opravdu silný a těžko se divák ubrání nejen dojetí, ale především soucitu s osudy lidí. Co oceňuji nejvíce je to, že si tento snímek nestojí jen na účelovém omotání si diváka kolem prstu. Skutečně zajímavá podívaná, která u mě atakuje nejvyšší hodnocení, ale přeci jen určité rezervy ve vizuální stránce jsou. A možná taky jedna poznámka. Celou dobu v Súdánu film apeluje na mezilidské vztahy, ukazuje jak jsou lidé krutí. A na druhé straně je tu pomoc přátel, kteří ví, že jim nikdo nepomůže a přesto dělají, co mohou. A najednou děj filmu přejde z Afriky do Ameriky a v cenru pozornosti jsou je materiální věci. Možná to byl účel, ale ty mezilidské vztahy v této části mi vážně chyběly. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě překvapí,že po čase sledování filmu už mam pocit,že vše je takové stejné nic co by člověka zaujmulo natolik,aby dal hned pět hvězd a opravdu se odpoutal od reality a prožil příběh hrdinu z daného snímku a hle jedno takové milé překvapení je zde a má název Good Lie.Příběh o uprchlících z války zmítaného Sudánu v 80. letech a jejich bojem a cestou za přežitím kde ztratí i některé nejbližší a jejich víru v cestu do vysněné Ameriky kde pak ,ale zjistí,že vše není tak dokonalé a svět v podání západní civilizace nebo spíš jak si rádi říkají všichni tyto státy ´´vyspělé´´ je zcela odlišný od jejich pohledu ať už k přístupu k sama sobě,víře,rodině,jídla atd.Filmová perla,která snad některé přijme se zamyslet.Více ve filmu samotném.Za mě 90 % a pět hvězdy. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, ať už tématem nebo i zpracováním. Na začátku kruté válečné běsnění, potom boj dětí o život v nehostinné pustině, nekonečné čekání na letenku „do ráje“ a nakonec střet dvou zcela odlišných kultur, v mnoha ohledech velmi zábavně pojatý (telefon, led, prošlé jídlo...). Drama umně kombinované s komediálními prvky, konec trochu nereálný a předvídatelný, ale to nic nemění na celkově pozitivním dojmu ze snímku. A nesporné pozitivum je Reese Witherspoon v další „normální“ roli, sice jen "malé", ale snad se konečně blýská na lepší časy... ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu není k obdivu nic jiného než silný příběh. Poměrně zajímavý úvod s útěkem do Keni je následován přesunem do států, kde se naše partička afričanů ne a ne začlenit. Doufal jsem v nějaké drama, které někam povede, ale nic takového jsem nedostal. Spíš naopak, pár příběhů o tom jak je nikdo nechce zaměstnat, mají problémy s prací a nikdo jim nerozumí.. tedy dokud nepozná jejich smutný osud. Žádná katarze, zvrat či vývoj. Zapomenutelný film, který selhává absolutně ve všem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že som videl dva filmy. Prvý o úteku a putovaní detí do utečeneckého tábora. Ten mohol byť samostatným filmom, so silným dramatickým nábojom a mohol končiť nástupom do lietadla. A druhým mohla byť čistá komédia o aklimatizácii ľudí z iného sveta, v ktorej by boli humorným spôsobom demonštrované všetky záludnosti, ktoré so sebou preskakovanie storočí, kultúr a kontinentov prináša. Keďže to tvorcovia napchali do jedného filmu, vznikla nesúrodá naivno-propagandistická zmeska, v ktorej si iba pozorný divák nájde letmé zmienky o problémoch imigrácie. Jedným z málo svetlých momentov je návrat Memera, aby pomáhal tam, kde je ho treba, teda v utečeneckom tábore. Pretože rozdiel medzi utečencami a azylantmi spočíva práve v tom, že utečenci sa po pominutí nebezpečenstva vracajú do rodnej krajiny. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)
  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama