Reklama

Reklama

Kvílení

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gokseong (více)
Trailer 1

Sledujeme příběh mizerného policisty, který stejně jako jeho kolegové bezmocně sleduje množící se případy vražd. Vrahem je vždy člen rodiny, který zabije všechny ostatní. V jindy poklidném malém městě jde o bezprecendentní události, pro které nelze najít jednoduché vysvětlení. Díky některým indiciím začne policista podezřívat někoho, kdo možná není člověk. Podezření pak spustí sled událostí, které zapříčiní, že se vše stane mnohem osobnější. Povede se policistovi včas rozklíčovat, kdo nebo co stojí za vraždami? (Martrix)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (156)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Rôznorodá žánrová variácia, ktorá ku koncu prekvapuje a hlavne neustále zneisťuje diváka. Hong-jin Na dbá na atmosféru a z jeho filmov cítiť vyspelosť a invenčnosť. V zásade máme možnosť nazrieť trochu do folklóru a miestneho šamanizmu. Rovnako sa tu trochu menia žánrové pravidlá.. Zombíkov už nedostanete len úderom do hlavy a pohryznuté obete sa nemenia. Pričom je tu veľa dažďa a krvi. Bavilo ma to. Bavilo ma, že nič tam nie je isté a že sa to hrá na duchov, ktorý pomáhajú aj takých čo ubližujú. Lenže podobne ako hlavný hrdina nevieme kto je kto. Tento mierny feeling magického realizmu ma potešil a kvôli nemu dávam plný počet. Film, ktorý podobne ako ostatné režisérové kúsky prezentujú invenčného a originálneho tvorcu, ktorého filmy rezonujú ešte dlho po dopozeraní. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ten převážněji spíš už jenom dialogovej hádankovej konec, spíchnutej dle ryzí šablony nejlepších temných východo-asijských pohádek, mě už vlastně jenom z milosti dorazil. Masakr. Mulder se Scullyovou by čuměli, kam šílení Jihokorejci dovedli na první pohled jednoduché "nikomu nevěř"! Pokud by teda tenhle policajtskej mystery horor ve svý vlastní reálný epizodě přežili... ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele

Horor, který obsahuje komediální prvky, nelze považovat za plnohodnotný horor. Krom toho si Gokseong podřezává větev prostřednictvím afektovaných hereckých výkonů či přitroublých charakterů (zejména policistů). Příběh je však výborný. Gokseong proplouvá jednotlivými hororovými subžánry a nebýt toho nesmyslného komediálního nánosu, mohli bychom hovořit i o skutečně tíživé hororové atmosféře. Jenže je nutno hodnotit jako celek a ve výsledku tak Gokseong nestačí více než na dvě hvězdy. Jakožto hororový expert tedy nemohu fanouškům kvalitního hororu doporučit tento snímek ke zhlédnutí. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Komentář ke Kvílení mi dal zabrat, protože jsem stále nevěděla, jak na něj. Ne protože by film nebyl dobrý. Právě naopak, bylo to moc dobrý. A v dost momentech jsem byla příjemně napnutá a vyděšená. To bylo především v první polovině, kde se film tváří jako detektivka, kde policajt (strašnej ňouma) vyšetřuje divný události, který nemůžou být výsledkem přirozených událostí. Do té doby to působí vlastně jako "divno ze zapadákova, kde jsou policajti jenom pro ozdobu, a nic reálně nedělají". Ale potom se to tak nějak zvláštně otočí a to je ta část, kdy začne snad ta nejbizarnější část film, a já už byla jenom v pozoru, co přijde dál. A i ta druhá polovina byla opravdu skvělá. Najednou se tam děje tak moc! Ale celý to dává smysl. Všechno to, co na první pohled nemůže dávat smysl pohromadě, tady dohromady funguje. Navíc je to skvěle natočený. Kvílení vypadá celou dobu strašně dobře. Nešetří se záběry na nechutné věci a hned na to klidně ten nejkrásnější možný záběr na přírodu, což úplně rozhodí. Zahrané herci to je taky suprově. Propojování scén, zapracování flashbacků. Tam to skvěle funguje i například během současného sledování dvou míst propojených dějem, kde to skvěle pracuje s napětím, jak to tedy doopravdy je, a kdo je ve skutečnosti vlastně kdo. Protože úplný zavěr jsem jenom koukala. Jo, doslova čuměla, jak jsem byla vtažená. (To se vlastně týkalo celého filmu, ale na tom konci extrémně.) Je mi jasný, že film snadno odradí svou délkou a tím, že je v něm doslova úplně všechno. Jenže já se ty skoro dvě a půl hodiny, ani jednou necítila, že to je moc dlouhý. A co si budem, scéna s hraběma mě strašně rozesmála. V rámci toho, jak ta celá část byla vystřižená jako z úplně jiné reality, myslím, že to byl záměr. Takže úplně, úplně kompletně všechno  :) ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Na to, že to bylo tak dlouhý, to mělo drive až do konce. O co přesně jde a kdo je kdo, se "odkrývalo" postupně, takže to neztrácelo tajemnou atmosféru. K ní přispívalo i prostředí, kde se film odehrává. Vadou na kráse byly ovšem okamžiky, kdy se postavy chovají jako připitomělí vesničtí balíci a Hwang Jung-minovy šamanistický rituály, ty mi přišly trošku přestřelený. Taky v tom bylo několik nedotažených věcí, který nakousli, ale už je nedotáhli a nevysvětlili. Celý film jsem si říkala, že mi ty nejasnosti na konci vysvětlí, což se nestalo a spíš to jen zamotali, takže nakonec 3*. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (3)

  • Dle režiséra Hong-jin Na byl film natočen na základě lidových náboženství v Koreji a Nepálu a katolické víry. Film přímo a nepřímo zmiňuje všechny biblické hříchy. (MarLin)
  • Při natáčení nebylo ublíženo žádným zvířatům. Všechny scény se zvěří byly natočeny po konzultaci a pod dohledem s trenéry. Použily se také vizuální efekty. (Polgedney)
  • Výběr hlavního hrdiny, pro film byl klíčový, režisér Hong-jin Na nechtěl mít ve filmu žádného akčního hrdinu. Na castingu prošel Do-won Kwak právě díky svému vřelému vzhledu a hned získal roli. (Yoshitsune)

Reklama

Reklama