Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roy je lidská troska, listonoš bez lásky, ovládaný zvědavostí a se zvláštní schopností, nacházet se v nepravý čas na nepravém místě. Netuší co to je respekt k soukromí a majetku druhých. Trpí akutním nedostatkem profesionální etiky, krade poštu, neustále napadá své přátele a kolegy. Pro Roye život plyne v malých kruzích a všechno nové je už staré. Nic vzrušujícího se opravdu neděje. Až jednoho dne Line zapomene své klíče v poštovní schránce. Po slabém okamžiku zaváhání Roy vystupuje po schodech nahoru a odemyká dveře bytu. Ve stejném okamžiku, jak překračuje práh se jeho život otáčí zcela jiným směrem. Začíná zjišťovat, že se zapletl do něčeho mnohem nebezpečnějšího než je otvírání cizí pošty. Listonoš, který nikdy nezvoní je černá komedie o lásce, penězích, které nikdo nechce, o špagetách v plechovce, karaoke, o nedobrovolných dobrých skutcích a o tom jak si vychutnat kóma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Šlo o mé první setkání s norskou kinematografií a hned tak úžasný kousek. Černá komedie zaplněná nedokonalými antihrdiny se spoustou mindráků a chyb, kteří jsou zasazeni do podobně nedokonalého, nepříliš funkčního prostředí. Typicky evropská černá komedie s krimizápletkou. Film, který nevyvolá bouřlivý smích, ale na který si filmový fanda ještě mnohokrát vzpomene. Velmi dobré herecké obsazení, jen škoda, že s těmito herci se člověk setká jen výjimečně. Celkový dojem: 85 %. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu se nevyskytuje ani jedna kladná postava. A všichni jsou mírně mentálně zaostalí. A Norsko v něm vypadá jako země čtvrté cenové skupiny. A přesto mě to bavilo, dokonce tolik, že se mi vy-bavilo Formanovo "Hoří, má panenko". Ale pošťák přece jenom není hasič... ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Celý náš barák si občas stěžuje na naši pošt'ačku, která většinou dole u schránek krátce zazvoní na adresáta nějaké doporučené zásilky a pak honem spěchá pryč, aby si ji onen dotyčný nedej bože nechtěl od ní osobně převzít. Ovšem ve srovnání s hlavním (anti)hrdinou této norské černé komedie je to vzorná zaměstnankyně České pošty. Drzost s jakou Roy Anderson porušuje listovní i jiná tajemství je nebetyčná, neustále strká nos do věcí do kterých mu nic není a právě tahle jeho vlastnost je zdrojem většiny vtipných situací. Zdůrazňuji, že vtipných, nikoli legračních, smát se nahlas nejspíš nebudete, tohle skutečně není jásavá komedie vyvedená v zářivých barvách. Naopak jsem získala pocit, že Norsko je plné špinavých bytů a ulic, kde žijí jen samí divní lidé nevábného vzezření, snad kromě hezké Line do které se Roy svým vlastním bizardním způsobem zamiluje. Line je sice taky tak trochu praštěná, ale takovým docela roztomilým způsobem. Nějakou dobu jsem se rozhodovala nad hodnocením, ale ten hodně suchý humor, který já ráda to nakonec vytáhl směrem nahoru. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pan režisér má hodně zvláštní smysl pro humor, protože takhle černou romantickou komedii jsem snad ještě neviděl. Ne že by Norové točili tuctové filmy, ale tenhle se vymyká i jejich víc než benevolentním měřítkům. Podstata je v detailech. Město je trochu víc ošuntělé než je zvykem, postavy lehce zpustlejší, humor kapánek sušší. A vše je pohřbeno v tradiční depresi. A nebo taky ne, protože se zdá že si svůj osud téměř nikdo nepřipouští. A ze všeho nejmíň Roy. Pro něj je realita jen nuda kterou musí prožít aby mu svět dal konečně pokoj. Nesnáší svou práci, své kolegy i svou neúnavnou ctitelku. A žije ze dne na den, bez ohledu na následky. Tuhle idylku mu naruší až setkání s krásnou Line. Od té doby Roy udělá vše proto, aby se mohl účastnit jejího života. A vymyslí plán sobě vlastní. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Film, který byl i ve srovnání s dalšími povedenými filmy tohoto režiséra a vzhledem k veliké poutavosti a hloubce většiny severské kinematografie, velkým zklamáním. Nevím, co si mám o tomto filmu myslet, co jím chtěl vlastně režisér říci. Prý je to komedie... která ale není ani trochu vtipná a vzdáleně připomíná svým pojetím spíše nějaký vážný thriller. Avšak film zdaleka nelze označit ani za thriller, protože postrádá sebemenší náznak napětí nebo vlastně jakékoli propracovanosti nebo zajímavosti. Jde o zcela bezmyšlenkovitý sled nezajímavých událostí, které nic neříkají a nic nepřináší. Jedinou světlou chvilkou filmu tak byla vtipná originální interpretace slavné písně "Born to be Wild" :-) To ale na pozitivní hodnocení opravdu nestačí... ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Lituju, že se nedá u nás sehnat na dvd.Opravdová lahůdka pro fajnšmekry...Vše je ošklivé, nic nefunguje, prostě asi jako ve filmu Štěstí, jen s tím rozdílem, že tohle je v Norsku a ne v Čechách.Vše je tak negativní, až mne to opravdu rozesmálo,bavil jsem se dobře.Snímek opravdu stojí za pozornost. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Slabší skandinávský kousek. Černý humor není tak podařený jak jsem u skandinávských filmů zvyklý. Kdo by si pomyslel, že je Norsko taková hnusná díra :) Víc jak tři hvězdy to nebudou. Je tam až moc za vlasy přitažených věcí a to tam onde nebývá zvykem. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Špinavá sonda do života jednoho obyčejného pitomce, který se svým dementním chováním dostává do zcela absurdních situací. Těžko říct jestli má film rozesmát nebo rozplakat, ale bavilo mě to. ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Mám rád divné filmy, o divných lidech, kteří dělají divné věci a ještě k tomu někde na severu. Pošták je civilní černočerně humorná záležitost, která se tváří tu jako kriminální film jinde zase jako komedie o looserech, co to nemají lehký a co mají prostě v životě smůlu. ()

Reklama

Reklama