Reklama

Reklama

Den Trifidů

  • Velká Británie The Day of the Triffids (více)

Dramatický příběh o nové "civilizaci", která přichází z vesmíru. Slavný román, známý film. Organická hmota se pojednou vzbouří a v podobě rostlin začne nejdříve omezovat a pak i likvidovat lidskou společnost. Původní snaha přežít a udržet se postupně přerůstá do agresivity. Ohrožené lidstvo nakonec nachází způsoby eliminace a zničí smrtelné nebezpečí. (BÄR)

(více)

Recenze (48)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nebudu hanit speciální efekty - podle mého názoru je vzhled trifidů v tomto snímku solidní s ohledem k trikařským možnostem roku 1963, chodící rostliny nepůsobí vůbec směšně. Co ovšem působí směšně, je děj, jenž je jednak v mnoha scénách strašně naivní a nezáživný, ale navíc je i rozdělen do dvou paralelních vyprávění, které spolu vůbec nesouvisí. Celá dějová linie s Kieronem Moorem a Janette Scott byla přidána, aby byl snímek delší, a proto úplně odbíhá jiným směrem než novela Johna Wyndhama a fabuluje opravdu hloupý happyend. Co se týče věrnosti literární předloze a kvalitě vůbec, je o mnoho lepší britská minisérie z roku 1981. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku obstojné zpracování klasické sci-fi novely zaujme dnes hlavně skalní fanoušky. Oproti předloze zde přišly tajemné rostliny z vesmíru, v knize jejich původ není zcela vysvětlen. Kombinace oslepujícího záření z ocasu komety a vražedných rostlin, co se umí pohybovat, je pro lidstvo smrtící. Trifidi jsou po trikové stránce zdařilí, svým neohrabaným pohybem skutečně připomínají rostliny. Kdo by si při pohledu na ně nevzpomněl na Švankmajerovu Adélu, kterou připomene i scéna se psem. Film je spíše sledem krátkých epizod, z nichž zaujme temný osud hlídače skleníku, vlak řítící se do stanice, letadlo, jemuž dochází palivo, přepadení zámečku trestanci či obklíčení hlavních postav armádou trifidů. Poněkud nešťastné jsou dvě příběhové prolínající se linie - jedna v majáku, druhá sledující osud Billa Masena. Škoda, že se v závěru obě linie nespojily, čímž by alespoň dávaly smysl. Po trikové stránce výrazně zastaraly především záběry hořícího města. Ohledně napětí je jednou z výrazných scén bloudění v mlze, kde uprostřed bujné vegetace číhá hladový trifid. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Román Johna Wyndhama je jeden z mých největších dosavadních restů (v době psaní komentáře) a dosti jsem váhal, zda se na film podívat, abych si knihu nezkazil. Na druhou stranu, řekl jsem si, že když to má být jen torzo změněné do klasického monster hororu, je to asi jedno. Troufám si říct, že pro tento film je lepší předlohu neznat, jelikož člověk nemusí být až tak zklamán (já mám tohle zase s Running Manem). Ve srovnání s jinými monster sci-fi, je totiž tohle jinak o třídu výše. Jsou zde náznaky velkého potenciálu, který je předpokládám bohatě využit v knize, což je poměrně paradox. Většinou filmy nabízejí doslovnost a u knih je nutno pěstovat abstrakní myšlení. V tomto filmu si jen můžete domýšlet všechny důsledky naznačeného děje. Ale ve výsledku mi to až tak nevadilo. Co mi trochu vadilo, byly ony dvě oddělené linie příběhu, z nichž ta na majáku by byla naprosto přebytečná, kdyby v ní nebyl onen konec. Hlavní linku to poměrně dosti brzdilo a klesalo tím napětí. Konec hlavní linie je uspěchaný. Z Triffidů nejde takový strach, jaký by měl být, ale jako celek je to slušné. Dost možná nejzajímavější monster sci-fi své doby (což je jinak subžánr sci-fi, který snad jako jediný nemám rád, škoda, že zástupců je tolik), ovšem pouze díky nápadům z předlohy. ()

Han22 odpad!

všechny recenze uživatele

Při prvních záběrech jsem si uvědomil, že jsem tenhle "skvost" už kdysi viděl na videu. S geniální knížkou to nemá společného naprosto nic - původ, vzhled i schopnosti triffidů jsou jiné, hrdina je jiný a kromě probuzení v nemocnici zde není jediná scéna, nápad, myšlenka z knihy. Je to jak vzít Babičku Boženy Němcové a udělat s postavami z knihy komedii ve stylu Babovřesky. Odhlédnuto od knihy je to pořád strašlivá sračka - příšerné zadní projekce, jakési slizky v rolích trifidů, slepci co nevypadají jako slepci, táhnoucí se děj a céčkově debilní finále. Mořská voda ničící triffidy... proč na to pan Wyndham nepřišel? Odpad a paradoxně v nulové konkurenci sci-fi roku 1963. ()

HawkeyeSaw 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se dá nalézt několik momentů, kde lze částečně vidět Wyndhamovu původní myšlenku. Naproti tomu je zde spousta nelogických situací, které podkopávají samotný film, tím spíše knižní předlohu. Lze očekávat, že ve filmového zpracování se neodehraje celý příběh, ale vyskytlo se tam mnoho zbytečností, na úkor alespoň základního smyslu původního příběhu. To, že Triffidi vznikly geneticky, vinnou člověka, je naprosto opomíjeno a mořská voda jako zbraň proti Trifidům v závěru filmu spolu se slovy ,,Mankind survive" snad musí totálně zklamat každého, kdo snad doufal v alespoň nějak normální konec. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • „Den trifidů“ je nejslavnější román britského spisovatele Johna Wyndhama, vyšel v roce 1951 a byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků. Dnes se řadí do zlatého fondu sci-fi tvorby, vedle děl A. C. Clarka a Raye Bradburyho. (cyberhawk)
  • I když byla hudba skladatela Johnnyho Douglase označena jako dodatečná, ve skutečnosti složil víc hudby než hlavní skladatel filmu Ron Goodwin. (HellFire)
  • Po dokončení filmu se zjistilo, že je příliš krátký. Musela proto být dotočena celá scéna s útokem trifidů na maják. (HellFire)

Reklama

Reklama