Reklama

Reklama

Zatracená noční dřina

  • Česko Nikdy není pozdě (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

V malém bistru se nad ránem setkává skupinka mladých lidí, kteří slouží noční šichty. Sean dělá lapiducha v nemocnici, Jodie pracuje u pásu, Lenny v telefonní centrále a Vincent jako skladník v obchodním domě. Všichni mají oprávněný pocit, že vedou zbytečný život plný nudy, ale nevědí, jak z toho ven. I lásky, které prožívají, jsou tak trochu bezvýchodné, a vlastně ani nevědí, zda se společné posezení u skleničky nebo nad pizzou dá nazvat přátelstvím. Vźdyť se téměř neznají! Neplánovaná nevěra však zamotá vzájemné vztahy natolik, že všichni čtyři musí vystoupit z ulity, v níž se skrývají před životem. Někdy je totiž třeba začít věci řešit a ne před nimi utíkat. (spiegelman)

(více)

Recenze (47)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Všichni makaj v noci, viděj se denně v jednom podniku na kafi, ale nepovažujou se zrovna za kamarády. To všechno změní jedno vychrápání se, který nakonec částečně vyřešilo situaci. Oddechová komedie o jedný partě, která musí zjistit, že je víc než známost. Mě to oslovilo, páč taky občas makám v noci, na noční směně. Když se moc neděje, můžu přemejšlet nad spoustou věcí a pohled z vokna v půl třetí ráno se zapálenym cigárem bych za nic nevyměnil. Občas je to depresivní, ale když jde člověk ráno centrem a vidí lidi jak letěj do práce a škol, je to zajímavej pocit, protože sám jde spát. A makat denně od osmi do čtyř? To neni nic pro mě. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi rád, že jsem na tenhle film kdysi narazil při nočním vysílání na ČT1/ČT2 (stále ho mám nahraný na VHS). Není to nic zázračného - je to "jen" obyčejná konverzační dramedie. Do karet jí však v mých očích hraje zajímavé prostředí nočních směn, odpočinkový soundtrack mísící jazzovou kytaru a hity 80. let, promyšlený scénář, uvěřitelné herecké výkony (což je důležité, když většinu času filmu je před kamerou pouze ústřední čtveřice) a dostatek fajn "hlášek". Těžko říct, jestli je to zrovna tím, že jsem si nedávno připomenul jedním videem rozebírající finále Seinfelda, ale chtěl bych vidět více pořadů s tímto složením, scházejícím se v kavárenské kabince a jen tak volně diskutující. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Relativně originální nápad - čtveřice mladých lidí, pracujících noční směny se pravidelně setkává v baru a řeší problémy svého podivného života. Ok, proč ne. Bohužel film není vůbec ničím zvláštní - scény víceméně nic neřeší, vyprávění nemá dynamiku a především chybí nadhled a vtipnost. Z filmu o problémech mladých lidí se tak bohužel stala nepřesvědčivá nuda zobrazující život několika nespokojených pracujích. A rozhodně tomu nepřidává ani celkově nudná vizuální realizace... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Každý den, po noční šichtě, se setkávají v malé kavárně - Sean, ošetřovatel v nemocnici, Lenny, operátor na callcentru, Vincent, pomocní v obchodě a Jody, dělnice u pásu v továrně. Nemají spolu nic společného, než právě onu noční - ranní dávku kávy, ale přesto spolu mají více společného, než si myslí. Přes všechno, co o sobě neví, se stávají nejlepšími přáteli - ochotni jeden pro druhého udělat cokoliv... U mně je to přesně stejné, jako tu píše Enšpígl - prostě se mi film perfektně trefil do nálady, a já měl chuť vykašlat se na všechno, najít si nějakej noční job, a po ránu vysedávat s přáteli v kavárnách (podobné pocity jsem zažíval naposled u Erasma a spol). O to horší je to probuzení do reality, a uvědomění si, že jde _jen_ o film - a že takhle by to asi nikdy ve skutečnosti nebylo (asi by každej z nich z práce valil domů, aby se trošku prospal a užil denního života). Ale to je fuk, prostě na tento film se skvěle kouká, i díky hereckému obsazení neznámých tváří - díky čemuž to všechno působilo náramně reálně. Tento film řadím ke svým oblíbeným, a už teď se těším, až si jej pustím znovu... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jako notorický nespavec vím, že noc je jako stvořená pro přemítání o smyslu života, rekapitulaci osobních (ne)úspěchů a zároveň trochu náměsíčný nadhled nad tím vším. Hrdinové tohoto filmu se takhle noc co noc scházejí nad kafem, analyzují události svého života a navzájem neznají ani svá příjmení. To je trochu jako z mého života a proto mám ten film rád. A teď řeknu kacířskou větu: mám ho dokonce o něco radši než Ztraceno v překladu na stejné téma. Tak, je to venku. 80% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Většina scén byla natočena ve skotském Glasgow, tunel na konci filmu vede pod řekou Clyde. (Marek#33)

Reklama

Reklama