Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 2

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (225)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

V tomhletom Balagueró začíná docela obyčejně, až na úvodní titulky plné vřískavých krvavých prostřihů, s rodinkou, která se přistěhovala z ameriky do španělska do domku u lesa a ještě ani nejsou pořádně vybalení a dceři už se tam nelíbí a chce zpátky do ameriky, synkovi se zdá, že je ten dům ve tmě nějakej divnej a žere mu pastelky, taťkovi se vrací záchvaty způsobené nějakou neobvyklou nemocí a mamka se snaží udržovat domácnost v chodu i když stráví spoustu času v práci, takže skoro jak z nějakého normálního rodinného dramatu. Dům ale doopravdy je nějaký divný a brzo se začnou objevovat podivné stíny a vypadávající světla a modřiny na těle toho mrňavého kluka. Atmosféra v domě je zajímavě napínavá i když se nic velmi dramatického nestane, protože ty dramatičtější chvíle přichází až s odhalením o co v tom domě jde. Hlavní hrůzy v tomto filmu jsou trochu něco jiného než je u Balaguera zvykem, ale poradil si s tím docela slušně i když občas příběh popostrkuje takovými docela okatě křečovitými berličkami, což si ale vynahrazuje tím, že závěr filmu, kam se přes tyhle berličky dostane, je velmi působivý a pěkně využívá ten strach ze tmy, o kterém vlastně celý film je. Úplný závěr filmu dost zvedá hodnocení ale ještě je tu takový malý detail v podobě takové hnusné staré fotografie, kterou taťka s velkou slávou objeví a v úplné euforii ji chce pověsit na zeď. Ta fotka krom toho že vypadá nepříjemně, tak v jednom krátkém záběru taky ukáže, co ta fotka doopravdy představuje a není to nic pěkného. :) ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je Balagueró proste boh! Aj keď som doposiaľ (05.05.2010) videl všetko okrem RECov, ktorého asi najviac preslávili. V tomto filme dokázal spraviť z obyčajného nudného príbehu o dome kde straší, niečo geniálne. Prvá polhodinka je len predstavovanie a potom to začína na plnej čiare. Vynikajúca atmosféra, tajomný príbeh, postupné odhaľovanie, nejaké zvraty a nakoniec slastné vyvrcholenie. Veľmi sa mi páčilo, ako ku niektorým nudným scénam pridával "odvecové" obrazy (napr. dialóg a sekundový prestrih na potkany v klietke), ktoré si viac menej ani nevšimnete, ale sú to práve tie, ktoré z tých nudných scén spravia niečo zaujímavé. O hereckých výkonoch a hudbe sa nebudem ani zmieňovať, proste ŠPANIELSKO! ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pro mně Zklamání!!! Čekal jsem, že Španělsko a Jaume Balaguero, je jasná záruka Kvality! a Ono Né! Silně mi to připomínalo Nudící Sirotčinec, který parkrát udělal Baf Baf Baf, ale celý film, je vybudován tak zvláštně, někdo tomu říká Atmosféra, já si,ale Atmošku představuji zcela jinak.. Je to solidně natočené, řemeslně zvládnuté na vysoké Úrovni, ještě aby Ne, ale chyběl mi tam aspon Jeden Moment, který bych si zapamatoval, Oslnil, něco u čeho bych si řekl Wau, tý Vole.. a Ono Nic.. Kdyby se mě měl někdo zeptat, o čem ten film Byl, tak bych stěží poskládal 5 smysluplných Vět.. Je to škoda, Věřil jsem ti ! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovica je nie že inšpirácia tým príbehom, ale takmer všetko pripomína Amityville, ktorý sa neskôr natočil, ale lepšie Škoda, že tento film nemal záujem ísť podobným smerom to pri tom. Nebola atmosféra, nebol strach, bolo len také tajomno. Hoci niektorých zaujal záver, ja som bol zaujatý už len tým, aby mi neostala sánka v záseku od čoraz častejšieho zívania. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

POZOR SPOILERY! Strašidelné to tedy bylo dost, spíš díky povedeným lekačkám než atmosféře a svou roli v úspěšném strašení sehrál i Obitem vzpomínaný obrázek se třemi bubáky. Musím se ale připojit k uživatelům, kteří kritizují občasné vykrádání jiných filmů a hlavně nevalně napsané postavy. Zejména María se chová dokonale nelogicky, její zatvrzelé přehlížení očividných skutečností je až směšné (Lena Olin dělá co může, ale takovou figuru už herec těžko vylepší). Otec je chvílemi jen špatnou kopií Jacka Torrance (už jsem čekal, kdy si na ty dveře vezme sekeru), dědek mi byl se svou okázalou pohodovostí podezřelý nejmíň od půlky filmu a obsazení role architekta se také dvakrát nepovedlo - ten chlapík vypadal stěží na šedesát, rozhodně - i přes tu francouzskou hůl - ne jako stařec nad hrobem a těžko věřit, že před 40 lety projektoval chrám maskovaný jako barák. No nic, úplný začátek byl nervydrásající a konec se také vydařil, Anna Paquin je milá holka, tak to své hodnocení mezi 3 - 4 klidně zaokrouhlím nahoru. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)
  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama