Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

fcreading 

všechny recenze uživatele

" Zanedlho mesiac zakryje slnko a všetko ponorí do tmy." Perfektní snímok od režiséra Balaguera ( Rec, Películas para no dormir: Para entrar a vivir ) z produkcie Yuzny, nás vtiahne atmosférou a tajomna, mysteriozna a samozrejme temnotou, ktorá sa čím ďalej, tým viac a viac objasňuje a aj dom, z ktorého toto zlo pochádza 80 percent. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel, ačkolik jsem se hodně těšil, nedbajíc komentářů zdejších, na Balaguérův počin, jsem velmi zklamán. Viděl jsem nejslabší horor španělské provenience posledních let. On by možná ani tak slabý nebyl, ale v porovnání s konkurencí vychází velmi špatně. Předně scénář, i když je zdánlivě promyšlený a komplikovaný, působí zcela triviálně, o ohraných hororových klišé se zmiňovat nebudu, to tu rozpitvává každý. Jen doplním, že tady to bohužel nefunguje. Atmosféra je nevalná, není budována nejlépe. Vše je tu tak nějak rozmístěno moc okatě (děti, slaboučké lekačky). Bohužel jsem film viděl s českým dabingem, který celkovému hodnocení ještě ubral. Balagueró se tu jen připravoval na své mnohem lepší kusy. Temnota patří k béčkovým nestrašidelným hororům, jejichž scénář působí dojmem TV seriálu vysílaného dopoledne. Škoda promarněného potenciálu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovica je nie že inšpirácia tým príbehom, ale takmer všetko pripomína Amityville, ktorý sa neskôr natočil, ale lepšie Škoda, že tento film nemal záujem ísť podobným smerom to pri tom. Nebola atmosféra, nebol strach, bolo len také tajomno. Hoci niektorých zaujal záver, ja som bol zaujatý už len tým, aby mi neostala sánka v záseku od čoraz častejšieho zívania. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený horor, jedna z mála duchařin, která se mi dost líbila. I když ve filmu najdeme většinu obvyklých klišé a postupů, film s nimi celkem rozumně pracuje a zápletka sama je poměrně neotřelá. Díky výborné kameře, střihu a práci se světlem je atmosféra fajn a ke konci skvěle graduje. Navíc i konec je dost originální, takže já jsem spokojen. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Iba ľakčky film nespravia. Jaume Balagueró je šikovný režisér a v technickéj stránke exeluje. Tie strihy, tiene a temné obrázky ... pekné, ale len to film nespraví a kupodivu ku koncu nefunguje ani to. Scénár je priemerný a pokus o nehollyoodsky koniec ma nechal úplne chladným. A naviac Anna Paquin (veľmi som si ju po X-Menoch obľubil), je hlavne spočiatku zúfalo nepresvedčivá. Zato Iain Glen je psychouš ako sa patrí. Sečteno a podtrženo: raz a dosť, film neurazí, ale nieje to žiadna pecka. 65%. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)
  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama