Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hluboko v lesích mimo civilizaci vychovává svérázný a charismatický otec (Viggo Mortensen) svých šest dětí podle vlastních představ. Jejich život připomíná letní tábor v ráji, plný neotřelých pravidel a her. Dokud nepřijde zpráva, která všechno změní. Začíná překvapivá a zábavná cesta, při které jsou zásady této volnomyšlenkářské rodiny vystaveny zkouškám našeho světa. (Aerofilms)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (566)

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi som od filmu čakal o niečo viac. Trailer ma navnadil a chcel som vidieť tú vynikajúcu komédiu s drámou, no reálne mám pocit, že tento film je viac o momentoch. A niektoré sú lepšie, a iné zase horšie. Povedzme si teda realitu. Mám rád Vigga Mortensena a aj decká podávajú dobrý výkon. Mám veľmi rád Annalise Basso a opäť sa ukazuje ako veľmi talentovaná. Musím povedať, že mnohé scénky ma dostali, ako lozenie po streche, alebo na skaly, alebo aj hneď úvodný lov jeleňa. Dokonca aj záverečný pohreb matky s upálením na hranici je vynikajúci. Vždy mám pocit, ako keby to bolo oslavné a úžasné. Okrem toho tam máme aj najlepší remix "Sweet Child O´Mine", ktorý som kedy počul. Kde však film trošku pre mňa stráca sú hádky so starým otcom, a niektoré klišé, ktoré si tento film vôbec nevie odpustiť. Vieme, že všetko nakoniec skončí dobre a nepotrebujeme ísť k tomu touto cestou plnej klišé. Film je ale dostatočne vtipný, energický a má dobrú chuť, ktorá to všetko vynahradzuje. Užil som si ho od začiatku do konca, miestami som sa trošku nudil a mal pocit, že môžeme ísť trošku inou cestou, ale má to srdce na správnom mieste a vie, o čom hovorí. Neviem či by som sa k nemu vrátil, ale rozhodne urobil dobrý dojem. Hodnotenie: B- ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film nastoluje mnoho otázok okolo alternatívnej výchovy detí a som rád, že ide o počin objektívny. Nemal som pocit, žeby tvorcovia upredňostňovali akúkoľvek z foriem, hoci sa to sprvu možno zdá. Polemizovať by sa dalo okolo danej témy do rána, v každom prípade po filmárskej stránky ide o slušné nezávislé dielko hodné povšimnutia. Záverečná štvrťhodinka je však na smolu úplne, úplne zbytočná, hoci vzhľadom k úvodu filmu je technicky veľmi pekná. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film, který by měl v létě celkem bez problémů zafungovat - tenhle výběr se myslím Aerofilms hodně povedl a věřím, že své diváky si tento film najde. Je tam humor, dojetí i několik překvapivých zvratů, Viggo Mortensen v hlavní roli je výborný a obsazení dětských rolí se taky povedlo; v kombinaci s atraktivními lokacemi a poutavým dějem je to zárukou toho, aby si to udrželo pozornost celou dobu (i když mně osobně ten film přece jen přišel trochu dlouhý a místy jsem se neubránil lehké nudě - možná by to trochu zkrácení sneslo). Při sledování CAPTAIN FANTASTIC (btw. z filmu jsem nepochopil smysl jeho názvu) se člověku samozřejmě na mysl okamžitě dere vzpomínka na loňský dokument Stále spolu, který je tematicky velmi podobný - i v něm vychovává fousatý autoritářský chlapík svou početnou rodinku stranou civilizace, aby ji uchránil před jejím "zhoubným vlivem", což samozřejmě vyvolává řadu komických i dramatických situací při konfrontaci s "vnějším světem" - oba filmy se jistě srovnání neubrání (do kin je ostatně uvedl stejný distributor), ačkoli jeden je dokument a druhý hraný film, ale to nakonec ničemu nevadí. Film Matta Rosse je v podstatě zcela jiný než dokument Evy Tomanové, a vyvolává v hlavě úplně odlišný druh otázek - a ať už je člověku postava Bena (otec) sympatická či nikoli, asi jen málokoho nechají jeho výchovné metody lhostejným - ten film vyloženě člověka burcuje a nárokuje si velké emoce. Po této stránce je to inspirativní podívaná, kterou lze všem přemýšlivým divákům jen doporučit - je to chytrý a promyšlený film, který určitě stojí za vidění. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nezávislý film v tom nejvlastnějším slova smyslu...nezávislý produkcí i obsahem...svobodný názorem... Pozor, Captain Fantastic není komiksový hrdina (i když k němu název filmu záměrně odkazuje), je to prototyp svérázného člověka, který se rozhodne žít skutečně svobodně, navzdory státu a svazujícímu systému, navzdory společnosti. Skvěle napsaný scénář, který si klade velké otázky - o podstatě svobody, o jinakosti, o ne/toleranci, o rodičovství, o rodině, o současném stavu Ameriky, potažmo naší západní civilizace, a který ústí s nezbytnou dávkou humoru , tak typickou pro poetiku amerického nezávislého filmu, k překvapivě smířlivé katarzi. Už dlouho jsem neviděl tak smysluplně napsaný scénář (i když o některých věcech by se dalo samozřejmě polemizovat...ptám se sám sebe jako diváka, jaká by byla moje percepce filmu, kdyby hlavní hrdina neměl tak vysoké IQ a vzdělání atd.). Captain Fantastic je pro mně osobně skutečný hrdina, a to nejenom kvůli tomu, že ho hraje právě Viggo Mortensen, ten chlap by mohl charisma doslova vyvážet coby americký exportní artikl. Věrohodný, sympatický a naprosto uvěřitelný! Fenomén moderních hippies, kteří se dnes maskují v hipsterské módní vlně, jejímž vedlejším produktem je zájem o zdravý životní styl, bio potraviny, alternativní medicínu atd., kteří ovšem nejsou schopni, tak jako Captain Fantastic, překročit vnitřní hranice utvořené městským způsobem života. Návrat k přírodě, návrat k podstatě. Cesta z města. A velký filmový zážitek! PS: Rozměr skutečnosti dává komparace s českým Captainem Fantasticem ze Šumavy... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rodinná adventura s leitmotivem KAM S NÍ... hm, tak to jo. Škoda jen, že mi moje ohraničenost nedovoluje porozumět srandě a užít si ji stejně, jako natureman Viggo a jeho polodivoká rukojmí s encyklopedickými znalostmi - a to jsem se domnívala, že všechny zvrácenosti velkým plátnem už prošly. Film o naprosté neúctě k čemukoli, především pak k životu - rodinné sounáležitosti, výchově, tradicím, morálce - chcete-li k civilizaci - v tom správném slova smyslu. To všechno spláchli do stoky spolu s úchylným přáním osoby, kterou omlouvá snížená příčetnost z přemíry rodinného štěstí na samotě u lesa, odkud je hippie-busem do KFC jen co by kamenem dohodil... Ovšem neopomněli se přitom pokusit o výsměch hodnotám, které se při veškeré námaze ještě nepodařilo zadupat do země, jako již obligátní snahou předvést nematrikové katolíky coby zkostnatělé, bigotní karikatury. Když už se zabývat alternativním způsobem života, což takhle dosadit do filmových postav jinší zálesáky, no ale to už jsem v docela v jiném světě, jakož i žánru... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (25)

  • Všech šest herců, kteří si zahráli děti Bena (Viggo Mortensena) a Leslie (Trin Miller), muselo svým podpisem slíbit, že během natáčení nebudou nosit na plac elektronická zařízení a omezí konzumaci průmyslově vyráběných potravin a cukru. (HellFire)
  • Matt Ross se přiznal, že jeho zkušenosti s otcovstvím jej inspirovaly k natočení filmu, (Hal_Moore)
  • Úvodní scéna se natáčela v Národním parku Severní Kaskády v americkém státě Washington. Při meditaci lze na pozadí zahlédnout horu Mount Shuksan. (HellFire)

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Startuje Best Film Fest

Startuje Best Film Fest

14.12.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama