Reklama

Reklama

Noční letec

Richard Dees (Miguel Ferrer), reportér bulvárního týdeníku, se setkal už s tolika neuvěřitelnými senzacemi, že ho nemůže téměř nic překvapit. Teď se vydává po stopách sériového vraha, zvaného "noční letec", který v noci pravidelně létá ve svém malém letadle a vyhledává vždy podobná místa, opuštěná venkovská letiště a na nich své nové oběti. Dees se pouští do rutinního vyšetřování, ale ani v těch nejděsivějších snech by ho nenapadlo, že tajemný pilot není jen obyčejný šílenec, ale něco mnohem horšího! Mrazivý horor podle povídky Stephena Kinga. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

Koly 

všechny recenze uživatele

Další případ, kdy se mi líbí víc film, než Kingova předloha. Sorry mistře! Určitě neberu ostatním, že původní povídka je "geniální", ale mě prostě nedokázala vyděsit tak, jako se to povedlo Paviovi. Na druhou stranu, ale nelze mistrovi Kingovi upřít skvělý nápad. Upír, který žije v letadle a oblétává a vysává zapadle letiště. To tu ještě nebylo. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Povídku (Noční letec - Noční můry a snové výjevy) jsem četla docela nedávno a pamatuji si, že se mi líbila. Řekla bych, že je to i docela dobře zfilmovaný (myslím obsahově, někdy se mi dokonce vybavily i některý věty), ale zase se tady najdou nějaký drobný rozdíly. Jakože tady je nějaká reportérka, nějaký zastrašování od Nočního letce, scéna na hřbitově… tvůrci to chtěly asi udělat strašidelnější. Chtěly to udělat tak strašidelný a hororový, že naprosto zmršily konec (tu masku si mohly odpustit a nechat to zahaleno tajemstvím). Možná, že to chtěly udělat dramatičtější a šokující, ale mě se to líbilo víc, jak to napsal Stephen. Richard Dees je novinář toužící po slávě a šokujících reportážích, a když se objeví pár mrtvol na různých letištích a celý to zavání upírama, nemůže u toho chybět a vydává se po stopách Cessny Skymaster Nočního letce „Dwighta Renfielda“ (narážka na Draculu (1931)), kterej nosí dlouhej plášť – „zevnitř rudej jako hasičský auto, zvenku černej jak prdel sviště“ (ve filmu je to teda řečený mírněji :-)). Stopy ho dovedou až na wilmingtonské letiště (tady mi docela chyběla pasáž s přistáváním, protože v povídce je celkem dramatická), kde se konečně s Nočním letcem setkává… jako nebylo to úplně marný, ale nějak tomu chyběla ta kingovská atmosféra. ()

Reklama

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Stephen King patří k mým oblíbeným autorům, ale ne všechno, co napsal, se mu povedlo. Třeba povídku Noční letec zřejmě psal levou zadní. Proč by měl upír létat letadlem? Každý přece ví, že se může snadno proměnit v netopýra a přemisťovat se vzduchem vlastními silami. A proč by měl přednostně hodovat na letištním personálu? Moc to nedává smysl. Právě tato povídka se překvapivě dočkala zfilmování. Protože byla na celovečerní film příliš krátká, bylo třeba ji dějově rozvinout, a jelikož byla tak slabá, že snad už ani nešla pokazit, tak ji filmoví tvůrci vylepšili. Docela se jim to povedlo a my jsme svědky vzácného jevu, kdy film je lepší než jeho literární předloha. K pozitivům tohoto filmového díla dlužno přičíst i to, že herci jsou typově dobře vybraní a že jejich herecké výkony jsou vskutku na slušné úrovni. Ani maska upíra nebyla marná. Každopádně jsem byl spokojený, byť nikoli nadšený. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Není to tak dávno, co jsem četl povídku od literárního Boha Stephana Kinga, která se vešla na 31 stránek a byla (jak jinak) super. Filmové zpracování není nejhorší, čekal jsem něco horšího a možná i něco nekoukatelného. Tempo filmu je sice hodně pomalé. Novinář pátra po nějaké příšeře a vyslýchá různé lidi je docela nudné. Ale má to dobrou atmosféru. Docela mně překvapilo, jak jsem byl zvědavý, co a kdo dělá vraždy a i přesto, že to bylo nudné jsem to stále sledoval s jistou dávkou zaujetím. Sice 60 minut je nezáživných ale posledních cca 25 minut to bylo velmi vygradováné a trošku i strašidelné. Očividným problémem je, jak je vidět, že to bylo pořízeno za hodně málo peněz. Uplně klidně by se to dalo shrnout na 7-10 minut a pak bych to viděl na povídku do "Věřte Nevěřte". Velmi mně překvapil pro mně neznámý herec Miguel Ferrer, jehož výkon je lehce nadprůměrný. Noční letec je tím filmem, který určitě neurazí! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kingovky nemali počas celej svojej filmovej existencie príliš šťastie. Buď sa ich chopila TV, ktorá priznajme si v minulosti nevedela dodať ten pravý filmový look, alebo sa ho chopili kino tvorcovia, ktorí zase nemali dosť talentu. THE NIGHT FLIER je krížencom týchto dvoch problémov. Nieje to určite filmárska katastrofa a nieje to určite bez strašidelného napätia, ale účinok sa akosi míňa s účelom. Mnoho kinematografických prepisov poviedok od tohto majstra hororu, si preto jednoznačne zaslúži remake. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně na začátku filmu, kdy reportér Richard Dees (Miguel Ferrer) mluví se šéfredaktorem Mertonem Morrisonem (Dan Monahan), je v několika záběrech nad jejich hlavami jasně vidět zvukařův mikrofon. (Chuppa)

Reklama

Reklama