Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Je to smutný, i když všichni vlastně víme, jak to dopadne/dlo, ale přesto není zrovna jednoduchý se dívat na domácí videa, kde vidíte, jak byl kolikrát Kurt mimo. Holt se na něm podepsalo dětství a to všechno kolem včetně slávy, kterou tak nenáviděl. C. Love na tom má dle mýho taky svůj nemalej podíl, ale o tom se vedou dohady dodnes. Nicméně plnej počet tomu nedám, protože tam spoustu věcí považuju za domyšlený, nepřesný a spíš tak jako vyumělkovaný, aby to asi mělo větší grády. A to je škoda, protože jinak je to zpracování na úrovni. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Celkově rozpačité. Animované pasáže, propojující děj a také upravené songy, použité jako podkres, nemají chybu. Rozhovory, výpovědi a názory blízkých (těch, co se hodili a byli ochotní zapanáčkovat) podané jednostranně. Režisér Brett Morgen má cit pro skladbu, vyjma nutkání pustit všechna domácí videa, která dostal k dispozici. Jejich nesnesitelnost graduje po narození dcerky a snad mají navodit "nepřežitelnost" Kurtova bytí. Nevím, každopádně vnímám výraznou manipulaci v celém dokumentu, především ohledně Courtney a protlačované nevyhnutelnosti Kurtovy smrti: …dnešní Courtney je v dokumentu dokonale upravená moudrá dáma... – dřív bylo dřív – nebyla jsem svatá – narvaná herákem i v těhotenství - zapomeňte - malá je přece zdravá – nasypat na diváka další metrák home-videa (Frances leží. Frances sedí, Frances se směje, první stříhání, první kakání…) Kurt byl prostě křehký a stejně by tak dopadl… hlavně vymáčknout zase nějaký prachy. ... Škoda. Dokumentu jsem se nemohl dočkat, tak jsem z traileru sestříhal clip Cobainova života, za kterým si teď stojím ještě víc: https://www.youtube.com/watch?v=QmDQ0k9jasA ... … PS: Nicméně, jsem za ten dokument rád (další kousek mozaiky) možná by z něj mohl být namíchán dobrý soundtrack: https://www.youtube.com/watch?v=kUKDN61G4hY ...PPS ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No nemusíme si nic zakrývat, když máte za zády podporu od HBO a Courtney Love vám na stříbrném podnose přinese takového sólokapra, museli byste být opravdu velkonemehlo nevyčarovat impresivní dokument. Nikdy jsem Nirvanu neměl rád, ale tento intimní pohled na jejího lídra se prostě povedl. Samozřejmě s autentickými materiály, které nebyly nikdy dříve dostupné se to hraje jedna báseň, ale Brett Morgen je dostatečně zkušeným dokumentaristou, který dobře pracuje s obrazem a tempem. Díky přítomnosti a intimitě je úplně jedno zda Cobaina zbožňujete či celou jeho kultem pohrobků opovrhujete. Tohle je prostě melancholický intenzivní zážitek a zároveň kus zmapované hudební historie. Možná Morgen vlezl do rybníku okupovaném Davem Grohlem, který se mu natruc v celém filmu téměř ani nemihne. 80 % ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Hudba Nirvany se mi vcelku líbí, ale nikdy jsem nepochopil jednu věc. A to, že by někdo měl mít za vzor Kurta Cobaina. Mě prostě komplikovaná osobnost utápějící se v drogové závislosti nepřijde ideální. Dokument nenabízí nic nového, co by nebylo všeobecně známé (s výjimkou malůvek) a některé příběhy jsou navíc zpochybňovány jinými (http://pitchfork.com/news/59856-melvins-buzz-osborne-slams-kurt-cobain-doc-montage-of-heck-says-90-is-total-bullshit/), protože nabízí jen jeden úhel pohledu, takže je vlastně otázkou, kolik pravdy na tom je. Navíc tohle home-video Courtney Love, která se očividně ráda ukazuje nahá, je docela dlouhý a malůvky pěkně depresivní. Nejvíc se mi líbila animace, kterou byly udělány některé "příběhy". ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kurtovi ctitelé zevrubný pohled do jeho dětství a soukromí (skrz raritní domácí videa a amatérské záznamy) určitě ocení podstatně nadšeněji než občasní posluchači Nirvany, o níž, a to se musí zdůraznit, tento dokument v žádném případě nepojednává! A protože třeba mě více zajímá Cobainova hudba než osobnost, tak mi poměrně brzy ty dlouhé a často psychedelické "umělecké" koláže z textů, deníkových zápisků, novinových článků, časopiseckých obálek, plakátů, fotografií, ilustrací, komixů, klipů, vystoupení, rozhovorů, starých reklam, dobových dokumentů a bůh-ví-čeho ještě přestaly cokoliv říkat. Naopak škoda, že těch perfektních "dějových" animací bylo tak málo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)

Reklama

Reklama