Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Brett Morgen je bez diskuzí luxusní režisér dokumentů. Po dokumentární stránce se nedá absolutně nic vytknout. Opravdu velkolepé nahlédnutí do života i duše jedné hudební legendy.Od opuštění tátova šourku až po opuštění tohoto světa. Přiznám se, že nepatřím ke skalním fanouškům Nirvany ani Cobaina. Jejich skladby nejsou mým denním chlebem, ale líbí se mi. V dokumentu mě nejvíce fascinovaly zřejmě animované pasáže, které ve zkratce shrnuly zejména jeho komplikované dospívání. Zajímavé byly rozhodně i jeho smažkovské lapálie, které tvořily snad i většinu jeho života. Zhlédnutí dokumentu hodnotím určitě jako přínos. Rád jsem nakoukl do duše a soukromí punkrockové hvězdičky a svým způsobem i hudebního inovátora. Docela mě překvapilo, k jakému materiálů se podařilo tvůrcům dostat. Dokument je až neuvěřitelně otevřenou výpovědí bez jakéhokoli přikrášlování. Tak to má být. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sice lehce zklamani (Necekat od toho nic investigativniho ohledne smrti, nebo detaily ohledne samotne hudby z produkcniho hlediska). Ale jinak pomerne slusny biopic od narozeni po smrt. Jinak navod k nesmrtelnosti - 1. Zacit fetovat. 2. napsat pod vlivem par sjetych songu. 3. Najmout si Butche Viga at z toho zprodukuje kvalitni album. 4. Ustrelit si hlavu. 5. Status legendy na dalsich xxx let. 6/10 ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Animované pasáže boli zaujímavé, Cobainove detstvo, školské obdobie a láska k umeniu nemenej. O to viac však zamrzí, že mnoho informácií z dokumentu o ňom bolo už dávno známych a vo výsledku ma tak ani nemohlo nič prekvapiť (čo je však na druhej strane dobré, keďže to len dokazuje, že je Kurt obyčajný človek s vlastnými problémami a poruchami, nie len kontroverzná superstar). Prekvapivo sa dokument nezaoberal Kurtovou smrťou (to už zvládli ostatné dokumenty, nesúce sa len na kontroverznom vzťahu s Courtney), ale jeho životom, čo je správne a ľudské. Nakoniec tak môj jediný väčší problém bol, že ma to nijak emocionálne nezasiahlo, asi preto, že Kurt ani Nirvana nikdy neboli veľmi dôležitou súčasťou môjho života. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

ja som vzdy v rozpakoch ked mam hodnotit dokument. Ono proste su asi veci, ktore by sa dokumentovat nemali, pretoze nemaju gule. Kurt Kombajn je jedna z tych postav, o ktorych je dokument uplne zbytocny. Jeho zivot je maximalne nezaujimavy a nudny. Je to totiz pribeh fetaka, ktory nemal vsetkych 5 pohromade a ak aj mal nejaky talent, tak si ho skurvil. Proste nudna analna sonda do zivota nezaujimaveho depresivneho chuja, ktory za svoj zivot spravil jedinu dobru vec a to tu, ze odstrelil hlavu brokovnicou. Niesom nejaky nepriatel Nirvany ani nic podobne, ale ked jeho zivot porovnate s takym Lemmym alebo Ozzym, tak tento opiciak nema narok na dokument... O hovne... ale odpad! davat nebudem lebo spracovanie bolo celkom dobre... Zase vsak pouzijem svoju frazu... Aj napriek tomu, ze hovno pekne ucesete, nasvietite, natocite, postrihate a spropagujete, stale mate len hovno... ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo četl knihy Těžší než nebe a Come As You Are, tak zde nenašel nic nového nebo objevného, navíc zde chybí větší kontinuita v čase, ale na druhou stranu psychedelické výjevy jsou povedené a do celého vyznění sedí. Dokument má dost chyb, a je vidět, že do toho musela hodně krafat Courtney, ale jako fanoušek Kurta je mou povinností trošku hodnocení nadsadit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama