Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nesmlouvavě vtahující pohled do náhle ukončeného života jednoho z nejvýraznějších hudebníků novodobé kytarové éry. Natřískané emocemi, autentické, pravdivé. Ale hlavně šokující v tom smyslu, kolik nového a zásadního toho snímek dokáže ve dvou hodinách sdělit. Cobain trpěl nejen jako ostře sledovaný umělec, nýbrž i jako útrapami stíhaný člověk, a HBO se tuhle pravdu nebojí ukázat v celé její kontroverzní děsivosti. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Brett Morgen zvládl tento dokument na výbornou. Senzaci nebo odpovědi na otázky bych v něm nehledala, režisér chtěl především ukázat Kurta jako syna, manžela, otce a přítele, a proto nakonec dal hlavně slovo Wendy O´Connorové, Donovi Cobainovi, Courtney Love a Kristovi Novoselicovi (to je i jeden z důvodů, proč v něm není Dave Grohl a ostatní lidi z hudebního průmyslu). Dával si na tom opravdu záležet, aby tyto dva světy oddělil, když např. mluvil Krist, byl tam titulek Kurts Friend. Nic víc. Materiály, které dostal k dispozici od Cobainovy vdovy, dokázal využít originálním způsobem, např. Kurtovy zápisky, poznámky a kresby. Vložené komiksové části prý použil proto, jelikož na dané události neměl autentický obrazový materiál, pouze zvukový záznam mluveného Kurtova slova. Spojit to takto dohromady byl vynikající nápad. Použité písně jsou samozřejmě ty nejznámější, zážitek je poslouchat Kurta hrát a zpívat And I Love Her od Beatles...ovšem předvedení klipu Smells Like Teen Spirit zpomalenou formou v cover verzi bylo dechberoucí (všímavý divák si všimne, že tenhle klip a pak také závěrečná píseň Where Did You Sleep Last Night je brána jinou kamerou, než jsme vždy viděli).Časová posloupnost všech záběrů a fotografií byla bez chybičky, což nebývá u všech dokumentů samozřejmostí. Jak řekl sám Morgen, z lidí, kteří v dokumentu vystupují, nemají na Kurta osobní vzpomíky jen on a Frances. Přesto se jim podařilo odvést dobrou práci. Update: že Buzz Osborne tvrdí, že je to celé nesmysl, mi vůbec nevadí - jednak nevím, proč bych měla bezvýhradně věřit zrovna jemu, a druhak - odjakživa jsem přesvědčená o tom, že cokoliv Kurt vypustil z pusy, byl z poloviny výmysl. On si vymýšlel už od malička, od doby, kdy se naučil mluvit...prostě je třeba to celé brát s určitou rezervou... ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Nejsem rocker v tom "pravým slova smyslu". Prostě nekouřím, piju málo a nedělám další drsňácký chujoviny. Na druhou stranu o sobě tvrdím, že mám rockerskou duši. Což je i hlavní důvod toho, proč jsem se na dokument o velikánech mnou milovaného hudebního žánru podíval. Vlastně ani nejsem fanoušek Nirvany. Jasně několik songů znám a líbí se mi, ale tím to hasne. Ale i přes to se mi jeví tento dokument, jako vynikající sondou do rozervané duše a geniálního mozku jednoho z nejslavnějších feťáků. 80 procent za mimořádně depresivní tón celého výtvoru. Nedoporučuji nervově labilním jedincům :-) ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem to odkládala, tušila jsem, že se po zhlédnutí budu cítit bídně - což se bezezbytku naplnilo:), ale je to výborný dokument; jde hodně i do Kurtova dětství. Což bylo důležité, protože se jen potvrdilo, že Cobain byl sebedestruktivní, přecitlivělý a znuděný už od rané puberty. Nevěděl moc co se sebou, byl hezkej, měl i plno jiných talentů (psal, kreslil), ale bylo vidět, že se jen tak potácí a snaží se zaplácnout čas. Plus tvrdé drogy v kombinaci se slávou, která přišla jakoby nečekaně - průser, bylo jasné, že je jen otázkou času, kdy to zabalí (ale on už měl naštěstí stejně "splněno" - jeho písničky možná budou věčné). Vztah s Courtney ho sice táhl ke dnu, ale myslím, že jejich duše i těla k sobě dobře pásly, a že pokud byl někdy šťastný, tak jedině s ní. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ako jeden z mála (hahaha) som na Nirvane vyrastal, preto je pre mňa tento dokument viac než len púhym filmovým produktom. Je v tom aj dávka sentimentu, nostalgie, spomienok atď. Hudba je nadčasová a stále geniálna. Ale k veci... dokument ako taký je veľmi fajn, len tu chýbajú niektoré nevyhnutné postavy (napr. Dave Grohl, Butch Vig,...), naopak, to čoho je až moc je Courtney. Je jasné, že to chcela mať pod palcom a spraviť zo seba skvelú ženušku...myslím,že znalci a pamätníci poznajú aj druhú stranu mince. Každopádne, som veľmi rád za tento dokument, RIP Kurt a idem vypiecť Nevermind! 4,5*/5 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)

Reklama

Reklama