Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Animované pasáže boli zaujímavé, Cobainove detstvo, školské obdobie a láska k umeniu nemenej. O to viac však zamrzí, že mnoho informácií z dokumentu o ňom bolo už dávno známych a vo výsledku ma tak ani nemohlo nič prekvapiť (čo je však na druhej strane dobré, keďže to len dokazuje, že je Kurt obyčajný človek s vlastnými problémami a poruchami, nie len kontroverzná superstar). Prekvapivo sa dokument nezaoberal Kurtovou smrťou (to už zvládli ostatné dokumenty, nesúce sa len na kontroverznom vzťahu s Courtney), ale jeho životom, čo je správne a ľudské. Nakoniec tak môj jediný väčší problém bol, že ma to nijak emocionálne nezasiahlo, asi preto, že Kurt ani Nirvana nikdy neboli veľmi dôležitou súčasťou môjho života. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke trochu slabšie, ale tá forma so zapracovanými Kurtovými poznámkami pomedzi príbeh jeho života to ako tak vyrovnali. V tomto dokumente spoznávame Kurta z úplne inej stránky ako doteraz, teda skôr zo stránky nevyrovnaného človeka a nie len ako skvelého hudobníka a frontmana legendárnej Nirvany. A nemôžem si pomôcť, ale Kurt by určite nikdy nechcel, aby jeho súkromie bolo takto vyplavené na povrch zemský. Rozhovory s ľuďmi, ktorí Kurta sprevádzali životom boli zaujímavé, teda až na afektovanú Courtney, ktorá asi žije len zo svojho neskonalého excentrizmu. Najviac sa mi páčila najmä časť Kurtovej mladosti (napr. príbeh o koľajniciach a vlaku), no potom v ďalších fázach už to bola proste Nirvana, a najviac mi v tom asi chýbalo nejaké lepšie ukončenie dokumentu - teda aj nejaké zaujímavosti okolo toho tragického 5.apríla 1994, a nie len tak sucho ukončiť nápisom "one month after returning from Rome, Kurt Cobain took his own life". ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem to odkládala, tušila jsem, že se po zhlédnutí budu cítit bídně - což se bezezbytku naplnilo:), ale je to výborný dokument; jde hodně i do Kurtova dětství. Což bylo důležité, protože se jen potvrdilo, že Cobain byl sebedestruktivní, přecitlivělý a znuděný už od rané puberty. Nevěděl moc co se sebou, byl hezkej, měl i plno jiných talentů (psal, kreslil), ale bylo vidět, že se jen tak potácí a snaží se zaplácnout čas. Plus tvrdé drogy v kombinaci se slávou, která přišla jakoby nečekaně - průser, bylo jasné, že je jen otázkou času, kdy to zabalí (ale on už měl naštěstí stejně "splněno" - jeho písničky možná budou věčné). Vztah s Courtney ho sice táhl ke dnu, ale myslím, že jejich duše i těla k sobě dobře pásly, a že pokud byl někdy šťastný, tak jedině s ní. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nikdy sem nebyl a vím, že ani nikdy nebudu kdovíjaký fanoušek týhle kapely, ale je to dnes již neživoucí legenda, o který sem se toho chtěl dozvědět o něco víc než vím...Dokument je vyjímečnej v tom, že se tady objevují i komiksové prvky, takže si představ malýho kreslenýho Cobaina, kterej už v mládí úmyslně ležel na kolejích, ale naštěstí vlak projel po druhý koleji... Dozvěděl sem se poměrně dost nových věcí - že hrál na kejtru stejně jako Henrix (levák), že s Courntey mají dítě a že bral heroin. Joke, to už sem věděl. Jo a že chtěli natočit schválně šit CD, páč je jejich sláva mocnebavila :o).Je taky zajímavý sledovat home videa, kde si dělaj s Courtney prdel z Gun´s n roses ("kdybych nebyl nustále zdrogovanej, tak bych mohl hrát jako Gáni písničky od Nazareth :o) ).Tak jako tak se jedná o jednu z největších hudebních ikon, na kterou Svět nikdy nemůže zapomenout... ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý ukazuje nielen to aký bol Kurt umelec, ale aj milujúci otec a človek. Najbližší to s ním v posledných mesiacoch jeho života veru nemali ľahké, čo dokazujú posledné minúty dokumentu (ťažko stráviteľné pohľady na vychudnutého a bledého Kurta). Heroín je sviňa. Kreslené scény a vložené nahrávky tomu dávajú istú temnotu a depresiu.Jeden z najviac intímnych hudobných dokumentov, aký som mal tu česť vidieť. Kto si myslí, že sa bude pozerať na dokument o Nirvane ten sa pletie.. Toto je neskutočne intimná spoveď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, z ktorej cítiť ten strach a zlobu.dokonalá spomienka na Kurta ako človeka pre fanúšikov povinnosť a pre tých čo majú radi dokumenty o hudbe zaručujem dokonalú dokumentárnú prácu a silný príbeh. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama