Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V dokumentu je řečeno, že "Kurt ze všeho nejvíc nenáviděl ponížení a odmítnutí" přesněji řečeno "humiliation and rejection". Tak mu toho tvůrci z úcty k umělci nadělili plné dvě a čtvrt hodiny. Od malička lúzr, toužící po lásce, magor bez kamarádů, depresák a feťák, neschopný de facto ničeho. Chudák, který brnkal v depresích na kytaru. Kurtův svět nám zůstal utajen, ale toho, jak ho viděl svět okolní se nám dostalo vrchovatě. Myslím, že důvod úspěchu Nirvany zůstal tvůrcům utajen také. Nikdo z těch plesnivejch dědků sedících v těch korporacích, o nichž Kurt píše v deníku, to asi dodnes nepochopil. A tenhle film je taky jen zboží- když už Kurt nic nemůže napsat, ještě pořád se z něj dá něco prodat. Ukázka toho, že Kurtovy korporace jsou ještě pořád u vesla a bude tomu tak navždy. I když tenkrát, když se hrál grunge, jsme doufali, že tomu tak nebude. 70% ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Štýlové, ale informačne strašne diétne. Pozerá sa na to vynikajúco a ako exkurz do Cobainovej mysle to vcelku funguje. Napriek tomu si nemôžem pomôcť, ale radšej by som videl viac výpovedí o Kurtovi, o tom aký bol, o tom ako ho vnímali ostatní... Nábehy tu sú, hlavne keď sa film venuje Kurtovmu detstvu, ale to je - aspoň pre mňa - dosť málo. 70% ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nepříjemný náhled do duše hudebního génia. Takhle tisnívé a depresivní pocity už jsem u dokumentu nezažíval ani nepamatuju. Zároveň jsem si však naprosto užíval všechny ty režijní nápady plné animovaných sekvencí a psychedelických záběrů, které tento zdánlivě "obyčejný" dokument povyšují na zcela jinou úroveň. Jen škoda, že režisér nedokáže téma dotáhnout až na dřeň. Ostatní členové Nirvany jakoby tu vůbec neexistovali, přitom jejich názory na Kurtovy stavy by mě hodně zajímaly. A skutečnost, že se snímek prakticky nezabývá samotnou sebevraždou a je useknut malinko necitlivě, mě také trochu zklamala. I přesto jde však o hodně povedený kousek, který je povinností nejen pro hudební fanoušky. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Tematem jde o velmi silny dokument. O Kurtovych demonech se dozvime hlavne z psychedelickych montazi z jeho zapisku, ktere nastesti zabiraji velkou cast stopaze. Rozhovoru je minimum a zoufale jim schazi konfrontacni prvek. Animovane pasaze jsou celkem zbytecne, vzhledem k tomu, ze co ukazuji, asi neni vubec pravda (viz. http://thetalkhouse.com/music/talks/buzz-osborne-the-melvins-talks/). Takze ve vysledku dostaneme jen film utocici na emocni vlnu, kde se fanousek nedozvi nic noveho a neznaly divak si odnese spoustu nesmyslu. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný dokument, nejen po obsahové stránce, ale i obrazové (o té hudební se ani zmiňovat nemusím). Moc se mi líbil například nápad doplnit zvukovou stopu animací zobrazující pravděpodobný děj. Taky musím ocenit, že se dokument striktně držel časové osy - od Kurtova dětství, přes školní léta, začátek kapely, vztah s Courtney, až po jeho poslední dny - bylo to v příjemném protikladu k absolutně neuspořádanému životu páně Cobaina. Na několika místech se mi vybavil film Doors, protože mi přišlo, že Kurt byl stižen stejnou hudební genialitou a naprostou duševní rozervaností zároveň jako Jim Morrison. Však se taky oba dožili stejného věku. Pozorovat některé záběry z Cobainova soukromí bylo dost depresivní. Jinými slovy, dokument dokázal přiblížit pocity ústřední postavy velmi autenticky. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama