Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

tnp101 

všechny recenze uživatele

Životopisný dokument, který ocení hlavně člověk znalý, náhodný kolemjdoucí příliš ne. I když v názvu filmu není Nirvana, nějak automaticky jsem si jej spojil s kapelou, ta je zde ovšem druhořadá. Tvůrci se vydávají do hlavy Cobaina, zkoumají jeho myšlenkové pochody a leckdy to celé působí docela ujetě. Teorie o zapojení Courtney Love na Cobainově sebevraždě je zde vyvrácena a Cobain je slovy Courtney vykreslen spíše jako asociální chudáček, co si někde v koutu maluje a píše básničky o tom, jak trpí a nedokáže snést pomyšlení na to, že by jej podvedla s jiným chlapem. Jinými slovy, jestli je všechno v dokumentu pravda, budiž, ale nevěřím, že je odproštěn od veškeré zaujatosti a úpravy faktů (i kdyby to nebyla úplně zásadní fakta). Jinak ale zajímavé, plné nových informací, jen možná až moc dlouhé. 70% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek Nirvany a jejich hudbu jsem nikdy nevyhledával, v jedné době jsem ji dokonce docela nesnášel. To už pominulo a jejich písně mohu poslouchat. Tenhle dokument je ale naprosto skvělý. Výborná ukázka filmařiny a toho, když si někdo dá opravdu práci s formou a střihem a poskládá materiály natočení přímo dokumentovaným nebo jeho blízkými, s materiálem, který je vytvořen pro film. Neskutečná přidaná hodnota je například v animovaných pasážích. Takhle si představuji skvělý dokument. ()

Reklama

ProgLaney 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin Cobainovy duše... ačkoliv už nějakou dobu Nirvanu nijak extra neposlouchám (a že jsem ji na ZŠ žral dost), vůbec mi to nebrání ocenit tenhle dokument, pač ten je víc o Kurtovi než o Nirvaně. Že byl duše dost rozervaná, ví asi většina fanoušků, ale tohle je vážně povedená sonda do jeho mysli, spousta zajímavejch rozhovorů, záběrů, fotek a poznámek. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Nejsem rocker v tom "pravým slova smyslu". Prostě nekouřím, piju málo a nedělám další drsňácký chujoviny. Na druhou stranu o sobě tvrdím, že mám rockerskou duši. Což je i hlavní důvod toho, proč jsem se na dokument o velikánech mnou milovaného hudebního žánru podíval. Vlastně ani nejsem fanoušek Nirvany. Jasně několik songů znám a líbí se mi, ale tím to hasne. Ale i přes to se mi jeví tento dokument, jako vynikající sondou do rozervané duše a geniálního mozku jednoho z nejslavnějších feťáků. 80 procent za mimořádně depresivní tón celého výtvoru. Nedoporučuji nervově labilním jedincům :-) ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Brett Morgen zvládl tento dokument na výbornou. Senzaci nebo odpovědi na otázky bych v něm nehledala, režisér chtěl především ukázat Kurta jako syna, manžela, otce a přítele, a proto nakonec dal hlavně slovo Wendy O´Connorové, Donovi Cobainovi, Courtney Love a Kristovi Novoselicovi (to je i jeden z důvodů, proč v něm není Dave Grohl a ostatní lidi z hudebního průmyslu). Dával si na tom opravdu záležet, aby tyto dva světy oddělil, když např. mluvil Krist, byl tam titulek Kurts Friend. Nic víc. Materiály, které dostal k dispozici od Cobainovy vdovy, dokázal využít originálním způsobem, např. Kurtovy zápisky, poznámky a kresby. Vložené komiksové části prý použil proto, jelikož na dané události neměl autentický obrazový materiál, pouze zvukový záznam mluveného Kurtova slova. Spojit to takto dohromady byl vynikající nápad. Použité písně jsou samozřejmě ty nejznámější, zážitek je poslouchat Kurta hrát a zpívat And I Love Her od Beatles...ovšem předvedení klipu Smells Like Teen Spirit zpomalenou formou v cover verzi bylo dechberoucí (všímavý divák si všimne, že tenhle klip a pak také závěrečná píseň Where Did You Sleep Last Night je brána jinou kamerou, než jsme vždy viděli).Časová posloupnost všech záběrů a fotografií byla bez chybičky, což nebývá u všech dokumentů samozřejmostí. Jak řekl sám Morgen, z lidí, kteří v dokumentu vystupují, nemají na Kurta osobní vzpomíky jen on a Frances. Přesto se jim podařilo odvést dobrou práci. Update: že Buzz Osborne tvrdí, že je to celé nesmysl, mi vůbec nevadí - jednak nevím, proč bych měla bezvýhradně věřit zrovna jemu, a druhak - odjakživa jsem přesvědčená o tom, že cokoliv Kurt vypustil z pusy, byl z poloviny výmysl. On si vymýšlel už od malička, od doby, kdy se naučil mluvit...prostě je třeba to celé brát s určitou rezervou... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama