Reklama

Reklama

Amy

  • Velká Británie Amy (více)
Trailer 2
Velká Británie, 2015, 128 min (Alternativní 123 min)

Obsahy(1)

Kým ve skutečnosti byla dívka, která stojí za slavným jménem Amy Winehouse? Co tato hudební ikona skrývala před okolním světem a proč zemřela v pouhých 27 letech? Celovečerní dokument nechává promlouvat zejména Amy samotnou prostřednictvím dosud nezveřejněných archivních záběrů, rozhovorů, ale především skrze její hudbu a původní texty, které vždy reflektovaly aktuální události jejího života. Vidíme Amy jako obyčejnou dívku s obrovským talentem a touhou zpívat, jako zjevení ohromující hudební fajnšmekry, jako popovou hvězdu obletovanou fanoušky i jako oběť manipulovanou manažery a pronásledovanou bulvárními novináři, unikající k závislostem. Za známým mediálním obrazem ale odhalujeme hlavně Amy, která skutečně touží jen po dvou věcech: opravdové lásce a hudbě. (Aerofilms)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (251)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Amy je někdo u koho mi pozornost, kterou jí věnoval bulvár, zatemnila názor na ní jako zpěvačky a velmi mě mrzí, že jsem její písně docenil až po její smrti. Dokument je perfektním zobrazením jejího vzestupu a pádu a nakonec jdu na pět hvězdiček, protože nejen příběh, ale provedení a podání jejího života je opravdu úžasné. Poprvé mám z dokumentu, pokud nepočítám ty nějaké nacistické atd., husí kůži, opravdu. Konec byl velmi silný a celkově nádherný sestřih záběrů a prolínání různých zdrojů s jejími písněmi. Nádherná pocta této zpěvačce, věčná škoda tohohle talentu... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ray či Walk the Line sú skvelo zfilmované a zahrané biografické celovečeráky o dramatických životoch hudobných legiend. Ale dokument Amy má pri rovnako odvážnej stopáži naviac nenahraditeľnú *autenticitu*, ktorá mu dodáva hmatatelnejšiu hĺbku. Rovnako ako portrétom hudobnej hviezdy, je tiež charakterovou štúdiou skromného ale živelného človeka, ktorý si dokáže udržať povahovú tvár čeliac zvodným nástrahám slávy, ale neobstojí v skúške zachovania si chladnej hlavy v citoch k nesprávnemu, rovnako živelnému ale sebadeštruktívnemu partnerovi. A nechá si ním zničiť život. Nielen emotívne, ale aj k zamysleniu. ()

Reklama

dom156 

všechny recenze uživatele

Zapneš film a strhne se uragán videí i dost nekvalitních a prvních 10 minut jsi mimo než se pořádně zorientuješ. A takhle běží celý dokument, jen s rozdílem že časem jsou videa lepší a lepší. Docela jsem valil oči, když jsem zjistil, že to má neuvěřitelných 128 min, ale nějak záhadně jsem to přežil. Možná by si to zasloužilo o chlup lepší hodnocení, ale nejsem cílovka a ani fanoušek Amy. Jediný důvod, proč jsem tento snímek shlédnul je, že jsem to měl ve filmové výzvě. Takže tak a doporučení se zdržuji. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Velkým kladem je minimum nudných mluvících hlav - spíše je dokument stavěn na tom co Amy sama řekla - nazpívala - než na vzpomínkách druhých. Pokud tam jsou vzpomínky, tak se naopak sáhne po archivních záběrech dané osoby spolu s Amy. Příjemné je také, že zpívané text se vizuálně doplňují do záběrů, např. z koncertu. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím poznamenať, že som nebol nejaký zaťatý fanúšik Amy Winehouse, ale ako speváčku som ju uznával a mnohé z jej pesničiek boli jednoducho geniálne. .... (a teraz k filmu) ... Natočiť dokument o zosnulej osobe bez pátosu je dnes veľká rarita. Autor sa ju nesnaží zbytočne vykresliť za svätú, ani vám nevnucuje nijak iný obraz o nej. Jej život podáva zhruba tak ako sa sám vyvíjal, ukazuje tie dobré aj zlé veci a je čisto na divákovi ako sa k samotnému dokumentu, no predovšetkým k Amy postaví. Veselé pasáže striedajú tie smutné ba až depresívne. Koniec filmu sa pre vnímajúceho človeka jednoducho zvládnuť nedá. Slzy jak hrom, no moji dvaja spolusediaci spustili ešte väčšmi. A preto som v úvode spomínal môj postoj k Amy, no film ma i tak neskutočne dojal. Práca profesionála sa pozná. Nechcem sa vyjadrovať percentuálne ale v terminológii csfd.cz by to bolo 5/5 a v terminológii imdb.com asi 9/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Více než polovinu filmu tvoří záběry pořízené paaparazzi. (Terva)
  • Rodina Amy Winehouse dala filmařům přístup k jejím osobním záběrům, jejích přátel a její rodiny. Také souhlasili s rozhovory s rodinnými příslušníky a dalšími lidmi v Amyně okolí. Její otec však nakonec nebyl spokojen s tím, jak byla Amy ve filmu vyobrazena a nechal se slyšet, že se tvůrci dokumentu soustředili hlavně na negativní aspekty jejího života. (hansel97)
  • Amy Winehouse zemřela v červenci 2011 ve věku 27 na otravu alkoholem. Amy se tak stala součástí Klubu 27, někdy též Forever 27 Club (Klub navždy 27), jak fanoušci označují skupinu vlivných rockových a bluesových hudebníků, jejichž život skončil neočekávaně v sedmadvaceti letech. (Digi_cz)

Související novinky

88. Oscary - výsledky

88. Oscary - výsledky

29.02.2016

Letošní "kontroverzní" ročník udělování Oscarů skončil. Akademie umění a věd rozdala svá každoroční ocenění. Jedním z několika překvapení večera bylo vyhlášení nejlepšího filmu, kterým se stalo drama… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama