Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvanáctiletá Johana, citově otřesená smrtí své matky, prožívá jako zradu, že ji otec „odložil“ o prázdninách ke strýci na venkov. Dívka je uzavřená, žije pro svůj počítač, hudbu a vesmírné světy, protože věří, že tam odešla její maminka. A právě pátrání po tajemství mimozemské „brány spravedlivých“ sblíží Johanu se starým podivínským Hansem. Ve vzácném tisku dívka za pomoci kamaráda z party místních dětí objeví klíč, vedoucí k záhadě, ukryté ve sklepení rozvalin středověké tvrze… Rodinný film natočil v roce 1997 režisér K. Hanzlík, který do dvojrole Johany a Anežky obsadil A. Kárníkovou, strýčka si zahrál D. Matásek, jejího otce M. Dlouhý a v roli podivína Hanse se objevil hudební skladatel P. Hapka. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

sator 

všechny recenze uživatele

Před lety mě to zaujalo i díky Hapkovi...a po letech ještě víc... Vím přesně o čem se bavíte, akorát to na sobě nedávám znát :-) A tehdy popálený jal se promlouvati k bratrům ostatním o věcích tajemných, jaké na obloze byly k uvidění. Kruh světelný rozlohou dvoru podobný a věc divná v tom kruhu k zemi padala. A popálený pak zvědavostí silnou veden byl k té věci. A stalo se mu uvidět dívku již pronásledoval, zmizeti v tom kruhu... Legenda praví že světlo je bránou spravedlivých a nehodní oslepení budou. Legenda praví že brána čeká a znovu se otevře. (2019) ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nenápadný dětský film o odkrývání tajemství podzemní kobky, který učaruje obsazením Petra Hapky. Není to herec, takže nelze očekávat světoborný výkon, ale i tak bylo milé ho vidět v jiné než skladatelské úloze, kterou zastoupil i v tomto filmu. Ovšem závěrečná pointa pro mě byla uchvacující a i nějaká slza ukápla. ()

Reklama

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Dětští herci přehrávají a jsou nepřirození a to je škoda, protože mírne do sci-fi/detektívna laděný námět není scela špatný, řekl bych, že v CZ/SK tvorbě takřka vzácný. Pro malé diváky je to ale docela strávitelné, tempo to má stabilní, dějovou linii ne příliš zložitou, dialogy kapánek váznou, ale přes to se dá přenést ... a to je asi hlavní. Za to ta jedna hvězdička, druhá za hudbu a roli P. Hapky, který se v pozici herce objěvuje velice ojediněle.. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Škoda, že autoři neudrželi víc stěžejní dramatickou linii. Zajímavé by bylo propracování protektorátního příběhu. Snahy o vtipné scény působity křečovitě (panoptikální postavy vesničanů - listonoš, doktor, lékař, výčepní + její sestra - "redaktorka") až trapně (všeoběcně jízdy auty - např. po schodech?). ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Už v prvních pěti minutách bych toho parchanta zabil. Toto si já k rodiči dovolit tak mi urazí palici. No, k filmu samotnému: Novodobá Robinsonka se vůbec nepovedla. Zde je vidět krásně rozdíl mezi tehdejší mládeží a tou dnešní. Hlavně tedy co se chování týče, ke zbylému rodiči. Ach tak, že to bylo sci-fi a ne Robinsonka?? To je ovšem jiná. Jako sci-fi to byla ještě větší blbost. A jako fantasy je snad škoda psát. A tak nejvíce pobavil pan Pecha coby pošťák, a malilililinko pan Hapka. Snímek mne zaujal pouze tématem, jinak není vůbec dobrý, ani nijak zábavný. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Prostředí tajemné hory s vesmírnou bránou lze nalézt v areálu zámeckého parku ve Valeči. Celý park dlouhou dobu chátral, a i v současnosti je jeho velká část (včetně uměle navršeného kopce a "Hansovy věže") nepřístupná. (dvd-L)
  • Když byl Petr Hapka požádán o zahrání role podivína, kterého režisér marně sháněl do svého filmu, kontroval tím, že studoval herectví u Oldřicha Nového a roli vzal. Když jej režisér ale opakovaně žádal, aby složil hudbu, kategoricky odmítal, že by vypadal jako megaloman. Nakonec na samý závěr postsynchronů řek: "Nenechám takový hezký film zničit někoho špatnou muzikou," a hudbu složil. (sator)
  • Natáčení probíhalo také v Borotíně, v Kunějově a na zámku Valek. (M.B)

Reklama

Reklama