Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (169)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najmenej typických Mijazakiho filmov, pretože je jeden z najviac civilných, ale zároveň je hlavnou postavou muž s prasačou tvárou. Napriek tomu, v akom období sa odohráva, pôsobí optimisticky, je vtipný a darí sa mu aj v únosnej miere dojímať. Po väčšinu stopáže sa ocitáme vo vzduchu alebo pri mori, čo je ale zmotivované aj "profesiami" postáv a zápletkou. Nemáme tu síce klasického antagonistu, piráti aj Američan sú skôr komickými figúrkami, ale v podobne ladenom filme absencia výraznejšieho konfliktu príliš neprekáža. Poteší záverečný súboj ale mám dojem, že ak by Mijazaki pridal 10 minút a niektoré veci (kliatba) by dovysvetľoval), bolo by tu menej trojhviezdičkových hodnotení. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mistr animované fantazie Hayao Miyazaki, přináší další krásný a neobyčejný animák. Tentokrát ubral na fantazii a přináší nám příběh letce, který je tak trochu ... prase. Ne, že by měl nějaké nechutné návyky ale je prostě prase (film se jeho proměnou příliš nezabývá). Jako vždy nás filmem provází krásná hudba, nádherná animace a dalo by se říci i dobré "herecké" výkony. Alespoň hlavní hrdina mě donutil abych o něm neuvažoval jako o zvířeti ale jako o člověku. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jo jo, zamáčkl jsem slzu, přesně tak je to ve skutečnosti - před uhlazenými elegány dávají ženské přednost tvrďáckým, nepěkným, obtloustlým mužům, kteří smrdí i na fotce - zkrátka prasatům. Tradičně vysoký standard Miyazakiho, jen jsem čekal velkolepější vzdušná panoramata, když je to film o létání, bohužel žádná Laputa č. II se nekonala. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Môže byť anime pre dospelých? Áno, môže. Môže byť film, odohrávajúci sa v Taliansku 30. rokov, kde ľudia trpia povojnovou ekonomickou krízou, k moci sa dostávajú fašisti, vo fabrikách musia pracovať ženy (keďže muži odišli za prácou do Ameriky), vo vzduchu aj na vode ľudí ohrozujú odpadlíci letectva a piráti, a hlavným hrdinom je šarmantný pilot a sukničkár, pre deti? Áno, môže. A zabudol som dodať, že ten sukničkár je charizmatické prasa. Romantiku talianskej krajiny, dobré víno a krásne ženy strieda romantika letom vysoko medzi oblakmi nádherne modrou oblohou. Vášeň pre lietanie je skutočne rovnako ako pri Lapute jedna z vecí, ktoré vám najviac udrú do rypáka... pardon, do nosa. Konštrukčné návrhy, stavba strojov, reálna technika, modely menších aj väčších lietadiel, to všetko je robené s láskou a zápalom Mijazakimu vlastným. A on je to vlastne Mijazakiho film za a) najvernejší realite a motívom z histórie, ktoré reflektuje (téme vojny sa napríklad venuje často, ale nie v každom jeho filme je natoľko zreteľná, aby ste to hneď postrehli), a za b) pre mňa subjektívne bez debát najvtipnejším. Bavil som sa priam kráľovsky. Krásna, ale umiernená (v prospech realistického vyznenia) výtvarnosť a špičkový soundtrack od Hisaišiho sú železnou samozrejmosťou. 100% ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Miyazaki se v poslední době zařadil mezi mé oblíbence a i tento snímek si mě získal. Mám rád jeho styl a lásku s kterou své snímky vypracovává. Porco je oproti jiným filmum ochuzen o roztomilé bůžky a bohy japonského světa. přesto mu nechybí kouzlo a hlavně vtip. Už se moc těšim na chystané pokračování. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • V čase 1:18:28 je možné na stožáru zahlédnout českou vlajku. (Rugero)
  • Porcovo reálné jméno, Marco Pagot, si režisér Hayao Miyazaki zvolil podle italského animátora, který s ním na začátku kariéry spolupracoval. (HellFire)
  • Na motoru, který Porco Rosso dostane do nového letadla, je vyraženo Ghibli. Stejně se jmenuje studio, které za filmem stojí. (Rominator)

Reklama

Reklama