Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

ywo666 

všechny recenze uživatele

Uplna parada. Ma to vsetko. Je to napinave, drsne, akcne, autenticke a nechyba ani emocionalna drama. Izeraelci realne skusenosti pretavili na akcny serial. A ide im to. Vzdy ked to vyzera ze sa zacinaju opakovat, vytiahnu nejake eso z rukava. Aj 4 seria ma mega bavi. Ako plus beriem aj pohlad izraelsko palestinsky konflikt, kde obe strany na seba pozeraju s opravnenou nenavistou. Nie je to ziadna pro-zidovska agitka. A nikdy nebude dobre, lebo uz si obe strany spravili prilis vela krivd. Zaujal ma Lior Raz, maly tucny psychopat, ktory nakoniec vzdy tesne presvedci divaka ze mu treba fandit. Pocul som ze on a par dalsich boli realne v armade a nejake tie vlastne pribehy si prepasovali aj do serialu. To len pridava realistickemu nadychu. Lebo ziadna prepracovana choreografia tu nie je. Vo Faude sa bojuje o zivot. 5* ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

FAUDA se stala mým životem po nějakou dobu. Nikdy by mě nenapadlo, že když jsem kdysi za hlubokého socíku, pořád slýchávala (jako dítě) o napětí na západním břehu Jordánu a potažmo na blízkém východu a o problémech Palestiny s Izraelem a pásma Gazy, že jednou budu sledovat seroš o konkrétních případech. Je to vlastně smutmotristní, že to tak pořád je i když asi v daleko menší míře než kdysi. Musím vysoce ohodnotit neskutečné herecké charisma a chemii mezi herci, které seroš posouvají o několik levlů výše než většina amíckých blockbástrů! Tohle může lidem dát a vysvětlit daleko víc než stokrát psaný novinový článek, který je dnes spíš o "titulku" než o o obsahu. Za mě 100% ()

Reklama

TetaJane 

všechny recenze uživatele

Takovéto seriály by měly běžet v hlavním vysílacím čase na předních českých TV, aby si Češi přestali furt na něco stěžovat a uvědomili si, že mají být rádi kde a v jakých podmínkách žijí, i když nemusí být někdy dokonalé. Seriál se 1. řadou tak trošku rozjíždí no a ve 2. a 3. řadě už je to doslova bomba. Suma sumárum 4,5* ... takže 5*. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Pokud fandíte týmu ze Západního břehu Jordánu, asi byste se koukat neměli. A taky pokud neodpustíte neherectví bývalým vojákům. Jinak cajk :) EDIT po 4. sérii: Ponechám 4 hvězdy, ale teda zatímco třetí série z Gazy byla kulervoucí, čtyřka byla hrozně rozbředlá. Byl jsem upřímně překvapen, jak vysoké hodnocení to tady má. V obecné rovině bych řekl, že na prvních třech sériích se mi, mimo jiné, líbilo, že rozdělení "private shit" vs. "military shit" bylo významně vychýleno k druhému, takže člověk neztrácel čas tím, co mě u té 4. série štvalo neskutečně: pětiminutové diskuse u lůžka v nemocnici, jestli si někdo dítě nechá nebo ne. Za mě poslední série nejslabší a naprosto zabitá možnost rozpracovat tu Belgii. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Izraelci se opravdu vytáhli, na rozdíl od Američanů se vykašlali na neustálé zdůrazňování patriotismu, cisterny s nákladem patosu nechali zabloudit v poušti a natočili seriál plný propracované akce, skvěle stupňovaného napětí a dokonalé atmosféry, který mě okamžitě vtáhl do děje a už mě nepustil. Opravdu mě překvapilo, že se Izraelci nestylizovali do role jediných spravedlivých, v seriálu vlastně úplně chyběly typické kladné postavy, každý se tady měl z čeho zodpovídat, a pokud někomu dosud není jasné, proč se obě strany konfliktu nejsou schopné dohodnout na kompromisu, mohl by mu to seriál pomoci pochopit. Opravdu jsem si to užil a ještě jednou děkuji deLaFeremu za to, že mi Faudu doporučil, byla to trefa. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Lior Raz, představitel Dorona a spolutvůrce seriálu, se po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 přidal k dobrovolníkům, kteří spolu s vojáky operovali na hranicích s Gazou. Jeho úkolem bylo osvobodit dvě rodiny ze zajetí. (zackof)
  • Idan Amedi, který v seriálu ztvárnil postavu Sagiho, byl po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 povolán do rezerv Izraelských obranných sil (IDF). (zackof)
  • Při útoku zasáhne Doron (Lior Raz) prchajícího Fauziho Hamdama (Amir Khatib) zezadu do levé lopatky. Ovšem při dalších záběrech útěku má Fauzi průstřel v pravé polovině hrudníku. (mikulin)

Reklama

Reklama