Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele bearmeedek k tomuto seriálu (5)

Fauda (2015) 

Neskutečně vychytaný akční seriál, který málem odrazuje svým původem i popisem. A právě izraelský pohled na ten mišmaš v těchto zemích bude, předpokládám, reálnějším pohledem, než by bylo zpracování nějaké předlohy západními filmaři. Nikdo netvrdí, že jednotlivé zápletky jsou podle skutečnosti, ale scénáře a zároveň herecká účast Liora Raze, bývalého člena takové jednotky, určitě nějakou tu realitu zahrnují. A zároveň je zajímavé, že tenhle tuctově vyhlížející Izraelec působí ve filmu takovým silným charisma. Fauda je film, který velice přitahuje a zároveň pocitově odpuzuje kvůli té náloži místního komunikačního folklóru. ()

Season 1 (2015) (S01) 

První dvě kapitoly z izraelského folklóru mě uvedly v nejistotu, mám-li pokračovat. A pak už nebylo cesty zpět. Výborný neamerický nářez. Zhruba půlhodinové epizody mají dobré napětí a potvrzují, že když se zbytečně nenatahuje děj nezáživnou omáčkou, je to jen ku prospěchu. Co musí vydržet běžný člověk z moravských luhů a hájů, je to věčné "aláhování", které je tu na každém kroku. Musím opakovat, že hlavní představitel Lior Raz byl opravdu členem takovéto jednotky? Toto vědomí jen upevňuje pohled na děj a jeho reálnost. ()

Season 2 (2017) (S02) 

Tak jsem zíral. Druhá série je ještě lepší, než ta prvá. To bývá málo kdy. Délka epizod se natáhla zhruba o 10 minut, přidalo se více vztahových záležitostí, ale ne z důvodu natahování děje, jak bývá zvykem. Toto sem dokonale zapadlo a i tyto záležitosti udržovaly v napětí. Protože i ve chvilkách klidu si divák nemohl být jistý, co se zrovna stane. A atmosféru vytváří nejenom děj, ale prostředí samotné, pro Evropana ne běžné. Po ulicích tam chodí půlka lidí se zbraněmi. každý věří něčemu jinému, a každý chce zabít ty druhé. ()

Season 3 (2019) (S03) 

Ještě, že to nemá 15 sérií, to by mě zabilo. Tak, jak bylo někde řečeno, po mezinárodním úspěchu prvních dvou řad natočili trojku v jiném stylu, údajně zajímavějším pro zbytek světa. Nebylo to vůbec potřeba. Jednička a Dvojka měly tím, kde vznikly, svůj osobitý charakter a překvapivě poutavý přístup. No dobře, i s jiným přístupem se jim to zase podařilo. I když pozvolnější způsob, všechno co tam má být, tam zůstalo. První epizoda byla opravdu úvodem, ale tohle není seriál, od kterého se dá odejít. A v půlce této řady se tahle neuvěřitelná jednotka přesune přímo do Gazy, což je obecně považováno za dobrovolnou sebevraždu, a až do konce je to nervák jako ... co? Třeba jako prase. Kromě akčních nářezů je posledních 6 epizod nepřetržité napětí a pokud to zdravíčko dovolí, je nutno je vidět v jednom zátahu. Jsem rád, že momentálně není další řada a půjdu si odpočinout na běžné střílení do nějakého amerického městečka (Banshee). ()

Season 4 (2022) (S04) 

Původně jsem si myslel, že budu porovnávat s předchozími sériemi. A brzy jsem zjistil, že k tomu nebude prostor. Fauda je prostě jedinečná! Opět to byl pořádný nářez. A bylo tu i hodně psychologických momentů, které nutily mozek přemýšlet, na čí stranu se postavit, co je dobré a co z možností je horší, jak jednat s tím "hodným", který zradil, ale málo kdo by to mučení vydržel a jak věřit tomu, kdo se prostě stejně nikdy nezmění. To vše v běhu, ne na úkor děje a času. V závěru vidíme pár nejmenovaných lidí, jak leží na zádech, civí do vzduchu a jejich pohled říká: "Chcete mě?" Já rozhodně a nebudu sám. ()

Reklama

Reklama