Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K PRVNÍ SÉRII: Doron Kavillio mohl dál špuntovat láhve svého malého vinařství, ovšem bývalý kolega ho přesvědčí, aby se vrátil z odpočinku k jednorázové akci. Bývalý špičkový izraelský agent má ovšem k úkolu speciální vztah. Jako jediný zná tvář teroristy přezdívaného Panter, který měl být mrtvý, ale není. Do akce se navíc ponoří víc, než je zdrávo. Speciální izraelská jednotka se dostane na svatbu jeho mladšího bratra, udělá pár chyb a bráška umírá. Kolotoč událostí se roztáčí. Ostatně izraelsko-palestinský konflikt platí za jednu z nejproblematičtějších událostí druhé poloviny 20. století. Seriál nabídne několik zajímavých postav (kupříkladu lékařku Shirin nebo pohůnka Walida), nicméně charisma a herecké polohy jiných postav (i samotného Dorona) bych si představoval „zajímavější“. I jejich kroky mi místy neseděly, emoce nefungovaly tak, jak bych si přál. A ač jsem byl třeba už za polovinou první série, občas jsem se ztrácel v tom, kdo je Palestinec a kdo Izraelec. Co se autenticity prostředí týče, zaslouží si tvůrci palec nahoru, nicméně s ohledem na to, jak letitý konflikt celé území zásadně paralyzuje, bych celkově čekal divácky daleko nepříjemnější pocity. Na oslavy to nakonec není. Některé díly se mi hůř přežvýkávaly. Podle všeho (hodnocení tady) má druhá série větší grády, zájem o ni bohužel nemám. ()

TetaJane 

všechny recenze uživatele

Takovéto seriály by měly běžet v hlavním vysílacím čase na předních českých TV, aby si Češi přestali furt na něco stěžovat a uvědomili si, že mají být rádi kde a v jakých podmínkách žijí, i když nemusí být někdy dokonalé. Seriál se 1. řadou tak trošku rozjíždí no a ve 2. a 3. řadě už je to doslova bomba. Suma sumárum 4,5* ... takže 5*. ()

Reklama

kuboj 

všechny recenze uživatele

Skvělý zobrazení života v izraelsko-palestinským konflktu - a ještě zábavný sledovat. Izraelská jednotka agentů speciálního nasazení, kteří se zaměřují na infiltraci Palestinců v utajení slouží právě k tomu, aby se na ní ukázalo, jak málo se Izraelci a Palestinci liší. Doron tak může překračovat z prostředí svojí rodiny v Izraeli k "fiktivním" životům Araba v Palestině, který nakonec prožívá stejně opravdově, ne-li intenzivněji. Části jeho misí tak slouží jako pokusy, který ukazujou, že by mohlo soužití Židů a Palestinců fungovat, kdyby záleželo jenom na aktuálních mezilidských vztazích. Kdykoli se ale Doron vrátí z utajení, tahle naděje / idyla začíná kolabovat kvůli zátěži konfliktu a jeho historie - špatně nakonec dopadnou všichni, s kým si Doron vybuduje vztahy jako Arab, i jeho blízcí v Izraeli. V první sérii proti sobě stojí Doron a Abu Ahmad, chystající obří útok a premisa série stojí na odhalování toho, že se ani jeden od sebe příliš neliší - oba jsou posedlí svým posláním, oba ale přitom mají a budují silný mezilidský vazby. Na pozadí konfliktu jim ale pořád někdo umírá, někoho zabíjejí a podobě - a ukazuje se to celkem naokázale, na pozadí jako mešity nebo poušť. Druhá série má fungovat podobně, ale nefunguje a je strašná, ale třetí série je ještě o třídu lepší než první. Soustředí se na to, co se stane, když Doronova jednotka důležitýho teroristu zabije, jak to dopadá na lidi v okolí a jak jsou lidi, kteří nechtějí systémem, ve kterém žijí, donucený dělat špatný a horší volby, aby přežili. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

24 hodin na izraelsko-palestinský způsob. Téměř totožné ingredience - a kupodivu i výsledek! Nářezové akční drama o nelehkém (a nekončícím) boji s terorismem, jehož hlavní hrdina, drsňák Doron, by si se Sutherlandovým Jackem Bauerem bezpochyby skvěle rozuměl. Představa crossoveru těchto dvou seriálů mi způsobuje erekci. S01: 85 %; S02: 80 %; S03: 80 % ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za týden jsem dohnal tuhle chválenou Izraelskou akčně-špionážní sérii, která rozhodně stojí za to. Příběh se zaměřuje na vnitrostátní Izraelskou speciální jednotku Shin Bet, která se infiltruje a eliminuje teroristy z Palestiny. Speciální jednotka je velmi povedená a zaujme, že místo herců zde hrají opravdoví vojáci, kteří si prožili válku, takže profesionalita a autentičnost z toho stříká na všechny strany. Seriál má velmi dobré tempo, dokáže být velmi napínavý, osudový i emotivní, postavy jsou sympatické a čím více času jsem s nimi trávil o to víc bolelo když padla hlava. Každá série má jiného záporáka, což je fajn zpestření a ikdyž první 2 série nenabídly tolik akce, kolik bych si přál, tak 3. série to hravě vynahrazuje. Většinu času se odehrává v děsivém prostředí Gazy, kde proti jednotce čelí Palestinské speciální komando teroristů a tam jsem si mlaskal slastí. Koho baví kultura muslimů, teroristi a zdejší nepříjemné prostředí, tak seriál rozhodně dopuručuji, jelikož na podobné téma nic lepšího nevzniklo. Díky Illionoisce a Morholtovi za tip! Příběh*****, Akce****, Humor**, Násilí****, Zábavnost*****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, má s hlavní postavou hodně společného – sloužil v izraelské armádě v protiteroristické jednotce, od dětství mluví plynně arabsky a když mu bylo 19, jeho přítelkyně byla zavražděna palestinským teroristou. (jaaara)
  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, v roce 1993, poté, co ukončil vojenskou službu, pracoval v USA jako osobní strážce Arnolda Schwarzeneggera a jeho rodiny. (jaaara)
  • Idan Amedi, který v seriálu ztvárnil postavu Sagiho, byl po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 povolán do rezerv Izraelských obranných sil (IDF). (zackof)

Reklama

Reklama