Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele gudaulin k tomuto seriálu (1)

Fauda (2015) 

Fauda dosáhla toho, co se zdaří jen hrstce televizních titulů - stala se v zemi původu svérázným kulturním fenoménem. Sjednocuje hluboce rozdělenou zemi, kde panuje částečný apartheid, aspoň v tom, že všechny znepřátelené komunity pravidelně usedají k televizorům, komentují děj a nacházejí si tam to svoje. Fauda není nestranná, je vyprávěná z pohledu členů izraelského komanda operujícího v utajení na území palestinské samosprávy proti teroristům napojeným na Hamas. Není to ale pohled vyloženě tendenční, tvůrci evidentně znají palestinské reálie a dokáží izraelcům zprostředkovat pohled z druhé strany a ukazují motivy, které k útokům vedou. Seriál má údajně slušnou sledovanost i v řadě arabských zemí, které Izrael opravdu nemusejí. Fauda dokázala za nepoměrně menší peníze vytvořit úspěšný akčně dobrodružný produkt dotýkající se i žánru politického thrilleru, který může směle konkurovat oblíbeným akčním sériím ze zámoří. Není bezchybná, např. bojové nasazení půvabné Nurit je pochopitelně atraktivní pro mužskou část publika, odporuje ale praxi ozbrojených izraelských složek nevystavovat ženy riziku zajetí. Základem úspěchu Faudy jsou dobře napsané postavy na obou stranách barikády a scénář, který se s nimi nemazlí, nemilosrdně je drtí, smýká s nimi ze strany na stranu a nechává na nich krvavé šrámy. Zvolený formát pochopitelně neumožňuje hlubinnou psychologickou sondu do myšlení obyvatel Izraele a Palestiny, ale jako ukázka bezvýchodného stavu společnosti, kde dva národy a dvě kultury soupeří o jedno a též území, funguje zatraceně dobře. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Reklama