Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fauda putuje po druhé sérii do mé seriálové TOP10. Jsem nadšenej ze scénáře i z provedení, úžasně mě baví ty životné postavy a dynamická kamera. Je to akční věc a přitom se u ní vzdělávám, díky Faudě už například vím, že Hamás nemusí být nutně ti špatní, protože v moderní podobě usilují o nastolení míru. Narozdíl od ISIS, které se řadový Arab děsí stejně jako my. A Fatah to jsou pro změnu totální zaprodanci. Fauda je vážně mega dobrá. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zrovna jsem marod, tak mi tenhle seriál náramně sedl. Nic náročného, docela zajímavé a pořád se něco děje. --- Ale nedělejme si iluze - je to naivní jak mayovky. Kara ben Nemsí není vázán žádnými pravidly, prochází nezraněn vší vřavou a jeho zázračné zbraně střílejí bez přestání a nikdy neminou cíl. Šestatřicet dílů je to pořád dokola. Do toho nějaká ta rodina, sex, dětičky, emoce, ale nic hlubokého nebo originálního, prostě béčko. --- Dávám hvězdičku navíc za to, že pro našince jsou palestinské reálie přecejen jaksi přínosné a poučné. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Krásné a sebejisté ženy, mužní muži, exotická krajina, starodávné památky, zbraně a přestřelky, špionáž a výbuchy, zrady a milostné propletence. To vše uvidíte. Jenomže nejde o telenovelu, ale o skutečností inspirované vyprávění o práci izraelských tajných služeb. Někdy je to klišé, důraz na milostné hry je přehnaně velký (přece jen toho spaní s manželkou někoho jiného je tam přes míru), herecky občas slabší (Gabi skoro v každém dílu přemáhá slzy nebo utrápeně hledí do dáli). Hlavní hrdina je patrně nesmrtelný a jeho psychické propady jsou častější než zhupy při jízdě na horské dráze. Členové protiteroristického komanda si své akce obvykle řídí podle sebe, aniž by se s někým radili nebo to aspoň ohlásili. ____  Ale akce bývají parádní. Sem tam se povede i psychologické vykreslení postav – zejména Palestinců, ze kterých nedělají jen vrahy a násilníky. Co mě však dostalo nejvíc bylo vypodobnění zoufalé situace, kdy se krevní msta mezi Palestinci a Izraelci přenáší už na kolikátou generaci a šance na usmíření nebo aspoň na klid zbraní neexistuje. 4. řada ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

První dvě série Faudy jsou skvělá podívaná, pokud ovšem člověk nezapomene, že mají s realitou jen málo společného. Ve třetí sérii už se začne kouzlo trochu vytrácet se stále stejnými vzorci - jednotka fantasticky přemůže přesilu, izraelský James Bond Doron Cabillio uteče jisté smrti, Palestinci se nakonec postřílí navzájem. Doron by sice v jakékoliv normální armádě dávno šel před vojenský soud za opakované vzpoury, ale zřejmě mu procházejí právě pro nadpozemské schopnosti. Občas někdo z jednotky umře, ale není to Doron, protože série stojí na něm. Třetí sérii sice oživí výlet do Gazy, ale začíná být hodně znát příliš ambiciózní stopáž, která vede k nekonečným scénám o ničem. Kromě toho nelogičnost už jsou příliš doočíbijící. Jinak k realističnosti jsem četl zajímavý článek na izraelském liberálním listu Haaretz: https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-fauda-isn-t-just-ignorant-dishonest-and-absurd-it-s-anti-palestinian-incitement-1.8788542 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

24 hodin na izraelsko-palestinský způsob. Téměř totožné ingredience - a kupodivu i výsledek! Nářezové akční drama o nelehkém (a nekončícím) boji s terorismem, jehož hlavní hrdina, drsňák Doron, by si se Sutherlandovým Jackem Bauerem bezpochyby skvěle rozuměl. Představa crossoveru těchto dvou seriálů mi způsobuje erekci. S01: 85 %; S02: 80 %; S03: 80 % ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • V seriálu se několikrát objevil automobil značky Škoda. V první sérii to byla několikrát Škoda Fabia (žluté vozidlo Taxi), ve druhé sérii to byla šedá Škoda Octavia, kterou například v sedmé epizodě odjížděli členové speciálních jednotek po přestřelce na náměstí. (BaronDevil)
  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, má s hlavní postavou hodně společného – sloužil v izraelské armádě v protiteroristické jednotce, od dětství mluví plynně arabsky a když mu bylo 19, jeho přítelkyně byla zavražděna palestinským teroristou. (jaaara)
  • Idan Amedi, který v seriálu ztvárnil postavu Sagiho, byl po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 povolán do rezerv Izraelských obranných sil (IDF). (zackof)

Reklama

Reklama