Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po Hatufim a Kfulim přicházejí Izraelci s další peckou. Tentokráte se soustředí na speciální jednotku Šin Betu (nebo Amanu), která se řídí pořekadlem "na hrubý pytel hrubá záplata" , takže palestinským bubákům nezůstává nic dlužna. Zároveň ale seriál nesklouzává k černobílému vidění světa, takže i Arabové jsou tu vykreslení jako lidé a pohnutky některých z nich divák dokáže pochopit. Dojde i na osobní příběhy několika aktérů, které celý koncept výborně doplňují. Jako další plusy vidím celkové civilní pojetí, zběsilé tempo, které má na svědomí relativně krátká stopáž jednotlivých dílů a samozřejmě tvůrci mohou hřešit na autentické prostředí i výborné herce, kteří v drtivé většině prošli armádou, takže zbraně nedrží jako prase kost. Jestli bych měl někoho z učinkujících vypíchnout, tak je to fantastický Lior Raz v hlavní roli a zakoukal jsem se do Rony-Lee Shim'on coby členky židovského komanda. Dokonalost. 100% ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Těžko hledám chybu. Téma i zpracování, na které jsem už dlouho čekal. Naprosto přesvědčivé herecké výkony, charismatické tváře mužů i žen, skvělá kamera, trvalé napětí, jasné motivace, nejednoznačné vyznění. Snad jen nekonečná tolerance velitelů k neřízené střele zvané Doron mě tu a tam vytáčela. 95 % (aktuálně 1345 hodnotících s průměrem 89 %, 47. nejlepší seriál). ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fauda - arabsky chaos, nebo heslo izraelských speciálních jednotek pro akci, která jde do kytek. Lior Raz bývalý člen speciálních jednotek MISTAERVIM a člověk, kterému v devatenácti palestinský terorista ubodal dívku, s kterou chodil tři roky, napsal scénář k seriálu o izraelské speciální jednotce, která jde po krku skupině teroristů v čele s Abu Ahmedem. A navrch si zahrál hlavní roli. Pozitiva toho seriálu jsou jasná : autentičnost, reálnost, uvěřitelnost, civilnost a místy dokumentárnost ve velmi dobrém svižném tempu. Vyjímečné je, že se paralelně sledují jak Izraelci a soukromé osudy několika jednotlivců a zároveň to samé na palestinské straně a člověk si může skoro vybrat komu bude fandit, protože divák někdy pochopí i motivaci těch na té špatné straně. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byla láska na první pohled a všechny 4 řady řadím v absolutní tipce hodně vysoko.  Dokud bude Netflix produkovat nebo kupovat toto, tak má smysl.  Lior Raz je totální mástr a je poznat, že si prošel něčím podobným. Celkově je osvěžující vidět, že každý umí profesionálně držet zbraň, proč asi.  Je to hrozně epický, natřískaný emocemi a nekompromisní ke všem postavám. Myslím že jsem se od knižního zločinu a trestu ještě necítil tak blbě, že chápu vrahy nebo negativní postavy. A tady se dostávám k hlavní tématice seriálu, což je akce a reakce mezi Izraelci a Palestinci, jestli jste si mysleli že fandíte jedné nebo druhé straně, tento seriál vás pořádně nahlodá a do toho je to zábavný.  Je mi líto, že to tu nevidělo víc lidí a zároveň závidím všem co to mají před sebou. 10/10 ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečně vychytaný akční seriál, který málem odrazuje svým původem i popisem. A právě izraelský pohled na ten mišmaš v těchto zemích bude, předpokládám, reálnějším pohledem, než by bylo zpracování nějaké předlohy západními filmaři. Nikdo netvrdí, že jednotlivé zápletky jsou podle skutečnosti, ale scénáře a zároveň herecká účast Liora Raze, bývalého člena takové jednotky, určitě nějakou tu realitu zahrnují. A zároveň je zajímavé, že tenhle tuctově vyhlížející Izraelec působí ve filmu takovým silným charisma. Fauda je film, který velice přitahuje a zároveň pocitově odpuzuje kvůli té náloži místního komunikačního folklóru. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Při útoku zasáhne Doron (Lior Raz) prchajícího Fauziho Hamdama (Amir Khatib) zezadu do levé lopatky. Ovšem při dalších záběrech útěku má Fauzi průstřel v pravé polovině hrudníku. (mikulin)
  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, má s hlavní postavou hodně společného – sloužil v izraelské armádě v protiteroristické jednotce, od dětství mluví plynně arabsky a když mu bylo 19, jeho přítelkyně byla zavražděna palestinským teroristou. (jaaara)
  • Lior Raz, představitel Dorona a spolutvůrce seriálu, se po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 přidal k dobrovolníkům, kteří spolu s vojáky operovali na hranicích s Gazou. Jeho úkolem bylo osvobodit dvě rodiny ze zajetí. (zackof)

Reklama

Reklama