Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné prekvapenie. Odlišný pohľad na sovietsku inváziu do Afganistanu prostredníctvom jednej epizódy. Film v ktorom nie je núdza o napätie, a v ktorom hlavnú úlohu hrá tank, má mierne pretiahnutú stopáž, okaté rozdelenie postáv na dobrých a zlých, málo realistický záver a obsahuje tiež niekoľko scenáristických kiksov. Herci svoje úlohy zvládajú bez problémov a keďže som film videl s dabingom, nemusím riešiť zásadný problém časti užívateľov - prečo Rusi hovoria po anglicky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nemohu být dobrým vojákem, ve špatné válce " Pro mne zase jeden z válečných filmů o jejichž existenci jsem dodnedávna neměl ani tušení. Je to skvělé komorní drama. Osádku tanku, která zmasakrovala afghánskou vesnici pronásleduje skupina mudžahedýnů. Tank je navíc poškozen, bez rádiového spojení a ke všemu osádka nesouhlasí s názory a způsobem velení velitele tanku. Spíše než nějaké širší pojetí Rusko-Afghánského konfliktu zde sledujeme několika denní epizodku jednoho zbloudilého tanku uprostřed nepřátelského prostředí. Nepřátelského nejen z důvodu přítomnosti jak stín pohybujících se povstalců, ale i z hlediska drsné vyprahlé hornaté pustiny... Lehce mi vadila jen jedna věc, - rychlý názorový obrat jednoho ze členů osádky T55 a méně uvěřitelný závěr. A čekal jsem, že se zde bude mluvit Rusky. Tankisté hovoří anglicky a Tálibové svým jazykem. Ale to je jen detail. Rozhodně se jedná o další ze skvostů proti-válečných snímků z Afghánu a může se směle řadit po bok 9Th Rotě a dalším. Rozhodně doporučuji vidět! * * * * ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám trošku se sovětskejma tankistama v Afgánu problém. Buď mě a nebo scénaristovi něco uniklo, protože jsem nechopil, proč rusáčkové nenavázali radiové spojení buď se zbylou tankovou kolonou a nebo nepožádali základnu o leteckou podporu, když viděli, že za nima peláší grupička vousatejch. A i kdyby, několikrát viděli, že vousatý jsou řádově v jednotkách, to by fakt byl pro vycvičený vojáky s takovou střeleckou převahou takovej problém je sejmout ? Je patrný, že film dělali amíci, takže z rusáků udělali jen utíkající vojensky nemyslící maso, je to trapný, ale už jsem si zvyk, že pro amíků existuje jen jediná armáda, která ovládá strategickou obranu a to ta jejich. I přes poměrně velkou kritiku však hodnotím Bestii docela kladně neboť jasně ukazuje, že na všech válčících stranách existujou ti dobří a ti špatní. Samozřejmě čím víc se stává situace sovětů složitá a čím víc se začíná velitel tanku projevovat jako ultrakretén, tím víc se film odklání od válčení a přiklání k psychičnu, což bylo jen a jen dobře. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film sa zaoberá sovietskou inváziou na Afganistan. Musím pochváliť réžiu Kevina Reynoldsa, ktorá je po technickej stránke výborná. Film má rýchle tempo, veľké napätie a brutalitu, ktorá je presvedčivá. Postavy na oboch stranách sú dobre vykreslené, a príbehu to dáva niečo viac ako obyčajný vojnový film. Má takmer shakespearovskú povahu. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc hlubinám válečného šílenství skrze „conradovskou“ cestu vyprahlými nekonečnými dálavami. Fascinující je především hudební Ishamův podkres, který jako by vypadl z osmdesátkového plíživého horroru, což v ruku v ruce s táhlými záběry na respekt budící kamenitou poušt vytváří podmanivě znepokojivou atmosféru, díky které není problém pochopit zkratkovité (a mnohdy i nelogické) jednání postav balancujících na hraně (a v některých případech již za hranou) příčetnosti. K výtkám snad jen ta „echt znělá emeričtina“ z úst sovětských bohatýrů a úvodní třetina filmu po vynikajícím prologu, která je standardní způsobem hraničícím s nezajímavostí. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Vojenský konzultant pre filmárov Dale Dye uviedol, že nákup tankov od IDF "vybavil" počas popíjania drinkov v hoteli v Tel Avive. (Real Tom Hardy)
  • Počas natáčania boli použité skutočné tanky T-55. Helikoptéra Mi-8 už ale napríklad skutočná nebola, namiesto nej sa použila Aérospatiale SA 321 Super Frelon. (Real Tom Hardy)
  • Ve scéna po průjezdu průsmykem, kdy posádka T-55 hledá svou pozici na mapě, má tank 351 na čelním pancíři návarek s šestimístným číslem 130545. O 5 minut později ve scéně u otrávené studny má tank hrající T-55 č. 351 na čelním pancíři přivařeně číslo 180300. Tento druhý tank s tímto číslem odehraje zbytek příběhu. (mikulin)

Reklama

Reklama