Reklama

Reklama

Režisér Alfred Hitchcock sice proslul jako mistr napětí, je však podepsán i pod několika filmovými komediemi. Jednou z nich je ztřeštěný příběh manželů Smithových, kteří po třech letech šťastného soužití zjistí, že kvůli byrokratické chybě nemá jejich sňatek právní platnost. Čili že vůbec manželi nejsou. Náhle před nimi stojí otázka, zda si jeden druhého chtějí "znova" vzít. Pan Smith už dříve odpověděl "ne", přičemž bral celou situaci na lehkou váhu. Paní Smithová se však teď rozhodne pro razantní krok a vyhodí manžela z bytu. On si musí znova získávat její náklonnost, důvěru - a konečně i lásku...
Postavy manželů Smithových se staly skvělými hereckými příležitostmi pro Carole Lombardovou a Roberta Montgomeryho. Pro zajímavou hollywoodskou star Lombardovou to byl bohužel film předposlední - zahynula o rok později při leteckém neštěstí ve věku pouhých 33 let. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Spojení Hitchcocka a komedie k sobě jde skvěle (viz. Zmizení staré dámy), ale tady to nefungovalo zrovna nejlíp. Jsou zde vtipné momenty, ale nahodile se střídají s nevtipnými, zastaralými a nudnými. A i když jsem se místy dost dobře bavil, stejně nejsem zrovna spokojený. Navíc chemii mezi (ne)manžely Smithovými jsem z toho moc necítil a kvůli tomu mi závěrečná scéna přišla strašně naivní. Ono taky co čekat od romantické komedie natočené během 2. světové války, ale stejně to mohlo dopadnout líp... Ale filmařsky je to na vysoké úrovni, stejně jako ostatní Hitchcockovy filmy. Každopádně to má nějaké kouzlo, na rozdíl od současných romantických komedií. Lepší 3* ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Můj zvyk nezjišťovat si nic o filmu předem, mě zde částečně vytrestal. Pod vlivem stejnojmenného seriálu z r. 1996 a filmu z r. 2005 jsem se mylně domníval, že hlavní postavy tohoto Hitchockova snímku budou agenti/nájemní vrazi, což mi vzhledem k roku vzniku filmu přišlo zajímavé "ze studijních důvodů" vidět. Nic ale nemůže být vzdalenějšího od pravdy, protože tato černobílá klasika ze 40. let nemá se svými pozdějšími jmenovci společného absolutně nic, a tím pádem nechápu, proč se to všechno jmenuje úplně stejně - přijde mi to jako stupidní parazitování na známém filmu. Asi jako kdyby někdo v současnosti natočil film pod názvem Válka Roseových (na který jsem si při sledování bezděčně vzpomněl), ale místo drsných naschválů manželské dvojice by v něm šlo - co já vím - o příběh matky Roseové, jejíž synové padli v občanské válce. Čili se jen snažím říct, že kdybych předem věděl, že se jedná o čistou komedii o jednom manželství - což je podle mě pravděpodobně nejnudnější námět pod sluncem - podruhé bych se tomu filmu spíš vyhnul. Ne že by to nebylo místy docela vtipné, ale od Hitchcocka člověk přece jen očekává něco jiného, a aby věnoval hodinu a půl svého času 80 let starému filmu, který je beznadějně zaseklý v době svého vzniku a který není nějak filmařsky převratný ani nějak extra zábavný,  jestli mi rozumíte, to už chce být opravdový fanda starého dobrého Hollywoodu, aby to šlo docenit, což já osobně nejsem, ale současně neříkám, že se pořád nemůžou najít lidi, kterým se to i dnes trefí do vkusu. Btw. přijde mi hrozné, že Carole Lombard zemřela tak mladá, rozhodně mě zde bavilo na ni koukat. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pan a paní Smithovi. Někdo si vzpomene na dvojici tajných agentů, jiný na komediální snímek od Alfreda Hitchocka. Bohužel pro mistra napětí doufám, že tajní agenti jsou známější a naprosto právem. Komedie o dvojici, která zjistí, že celé tři roky svého manželství vlastně nejsou svoji. Pro někoho drobnost, pro jiné velmi důležitý fakt. Především pro muže, který právě své ženě řekl, že by si ji podruhé nevzal. Jak se on zachová při této druhé šanci? Vcelku zajímavě, ale ne tak vtipně a svěže jak bych si přál. Celý film je příjemný, ale nic moc neříká a nepřináší zrovna extra vtipných 95 minut. Možná je to mnou a tím, že mi nesednou všechny komedie, ale opravdu jsem se snad za celý film pořádně nezasmál. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem věděl, že se jedná o romantickou komedii, tak nějak jsem Alfredu Hitchcockovi úplně nevěřil a trochu jsem ho podezíral, zda to neskončí nějakým mordem nebo rafinovanou pointou. To se nestalo, ale přesto jde o celkem syrovou komedii nebo jak nazvat snímek, který je roztomilý, někdy úsměvný, ale nikoliv k popukání. Možná by se dalo říct, že je to zkrátka hitchcockovská komedie. Občas jsem musel opravdu kroutit hlavou nad chováním paní Smithové a říkal jsem si, že vytrestání jejího muže bylo již dostatečné. Snímku nelze upřít atmosféra, zajímaví herci a prostředí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Roztomilá a svižná konverzační komedie, od které byste nejspíš nečekali, že ji režíroval Hitchcock. Ačkoliv tady opravdu nikdo nezemře, zábava je to i tak veliká. Lombardová s Montgomerym se skvěle doplňují a já se u "Smithů" bavil ještě lépe než v případě dalšího netypického, čistě komediálního Hitchcocka - Potíží s Harrym. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Carole Lombard krátce po natočení filmu zahynula při leteckém neštěstí. (Kulmon)
  • Hitchcockovo cameo režírovala Carole Lombard. (Kulmon)
  • Jediná bláznivá komedie Alfreda Hitchcocka. K režii ho přemluvila Carole Lombrad. (Kulmon)

Reklama

Reklama