Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Komedii od Hitchcocka jsem ještě neviděl (i když teď už jo), kupodivu to nedopadlo špatně - za břicho se popadat u toho nebudete, ale úsměvné to je, občas jsem se zasmál i nahlas, ten příběh je takový krásně absurdní, včetně samotného závěru, ale jo, líbilo se mi to, bylo to dobré. Hodně se mi tam líbilo i to prostředí, kde to je. Ale vytknout tomu něco přece jenom musím - občas se to docela zbytečně táhne. Tohle fakt potřebovalo zkrácen jak sůl. Pak bych se u toho místy nenudil. Ale jinak je to dobré. 4* ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Mrtvola. V lese se nachází mrtvola a nikoho to ani v nejmenším nerozruší. Všichni to přijímají jako fakt, jako šišku pod borovicí. Mistr Hitchcock si vzpomněl na své začátky, kdy točil romantické komedie a spojil to dohromady s vraždou, tím, co ho nejvíce proslavilo. Humor tohoto filmu je veskrze černý. Obávám se, že však časem začne mírně nudit. Celkově vzato se nejedná o žádný propadák, ale přece jen jsme všichni od Hitche zvyklí na jiný standard. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2018. Potíže s Harrym je černá komedie v ironickém rytmu zdvořilosti. Hlavní zbraní je kultivovanost slovního vyjadřování. Společenská etiketa je rozkošným kontrastem s nevšedním emočním prožitkem uličnicky rozehrané zápletky. Decentní slušnost je ochráncem důstojnosti, pohoršování se nad čímkoli není v žádném ohledu přípustné. Novoanglický venkov má pastelové barvy podzimu a lokálním rozruchem komorního významu je nalezení bezvládného mužského těla. Tíže svědomí nahlodává mysl jedinců, nastává hemžení koloběhu pohřbu a exhumace v symbolu očišťování a přijmutí odpovědnosti, a na vše dohlíží lehoučká kultivovaná nezbednost. Hlavní postavou svérázné komedie je Albert Wiles (dobrý Edmund Gwenn), vysloužilý kapitán na odpočinku. Ráno hřeje dobrou náladou teplého slunečního svitu, kratochvíle králičího lovu strne v údivu u neočekávaného setkání. Škodolibá radost rozveseleného dne zašeptá pochybnost vnitřnímu svědomí a pocit provinění skrývá nechtěnou skutečnost před zvědavým zrakem rušné paseky. Optimistickou postavou je Sam Marlowe (velmi příjemný John Forsythe), nepochopený malíř a obdivovatel krás života. Žádný okamžik není vhodný k reptání a bez předsudků podává pomocnou ruku na všechny strany. A co na to láska? A společnost? Hlavní ženskou postavou je Jennifer Rogers (sympatická Shirley MacLaine), osamělá mladá matka, pro kterou je dotyk Thanata znamením vysvobození. Dlouho očekávaná svoboda uvolňuje napětí a bezelstně otevírá upřímnost vlastní skrývané minulosti. Motiv se uspokojeně šklebí. Nejzdvořilejší postavou je slečna Ivy Gravely (velmi dobrá Mildred Natwick), stará panna. Společenská etiketa nepřipouští známky překvapení. Čistota věnečku je vykoupena chvějivým pocitem provinění, a přesto život i nadále přináší vzrušení z dosud nepoznaného. Z dalších rolí: poetizující snílek, vášnivý čtenář a místní lékař Dr. Greenbow (Dwight Marfield), laskavá a prostá provozovatelka vesnického koloniálu paní Wiggs (Mildred Dunnock), Jennifeřin bezelstně přímý synek Arnie Rogers (Jerry Mathers), akurátní místní zástupce šerifa a snaživý autoopravář Calvin Wiggs (Royal Dano), nadšený milionář a obdivovatel umění (Parker Fennelly), z neprošlapaných bot okouzlený tulák (Barry Macollum), či nebohý objekt jménem Harry Worp (Philip Treux). Potíže s Harrym je konverzační komedie. Opírá se o inteligentní kultivovanou mluvu a rozkošně kouzelnou ironii života. Velmi příjemné pobavení. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Hitchcockův smysl pro humor není špatný, sám ho celkem oceňuji - třeba takové North by Northwest či Rear Window bych částečně označoval i za komedii, díky výborně podaným sarkastickým replikám, nicméně půldruhá hodina, kterou jsem strávil s tímto filmem, mi definitivně ukázala, že Alfredovi sedí mnohem více značkové oblečení z kolekce "Master of Suspense". Celovečerní film odlehčený jako jeden kubík helia je působivý jen tak napůl, jelikož z tohoto snímku jakoby pan režisér odebral půl svého já. Tou polovinou je právě ta zapeklitá záhada, kterou se až na výjimky jeho postavy zabývají. Zde nám ale zbývá jen ten humor a zbytek vyplňují buď hluché, nebo roztažené epizodky. Přesto není snímek záležitostí, kvůli které bych se měl na Hitche hněvat, vždyť se přece jedná o obvyklý tvůrčí oddech, jako když například po procházce s Michalkovem si odpočinete u záchrany světa Dolphem Lundgrenem. Z tohoto úhlu pohledu i přes své tři hvězdy nechám Harryho, aby mi někdy v budoucnu zase přidělal nějaké potíže. ()

askina 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie s působivými záběry podzimní krajiny, na jejichž pozadí se odehrává pohřbívání a opětovné vykopávání mrtvoly, která nikomu nechybí. Skvělá ukázka toho, jak se má dělat komedie, která pobaví. Není zapotřebí velikých efektů a scén, které vyvolají salvy smíchu. Jemný anglický humor v plné kráse. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (24)

  • Film byl natočen kamerovým systémem VistaVision, které je specifický tím, že filmový materiál v něm ubíhá horizontálně (podobný princip využívá i systém IMAX). (Lavran)
  • Film patří mezi pět Hitchcockových filmů, které se ztratily a "našly" až v roce 1984. Ty další jsou: Muž, který věděl příliš mnoho (1956), Okno do dvora (1954), Provaz (1948) a Vertigo (1958). (Kulmon)
  • Jeden z producentů H. Coleman objevil 20iletou Shirley MacLaine na jevišti v muzikálu "The Pajama Game". Po představení šel za ní do zákulisí a představil se jako zástupce Alfreda Hitchcocka a studia Paramount. Druhý den na to se už Shirley učastnila kamerové zkoušky na svůj první film. (Epistemolog)

Reklama

Reklama