foto

John Forsythe

  • nar. 29.1.1918
    Penns Grove, New Jersey, USA
  • zem. 1.4.2010 (92 let)
    Santa Ynez, California, USA

Biografie

John Forsythe se narodil jako John Lincoln Freund v Penn’s Grove ve státě New Jersey jako nejstarší syn obchodníka na Wall Street. I přes otcovo přání, aby se věnoval obchodu, si vybral herectví. Předtím, než podepsal kontrakt se společnosti Warner Bros., pracoval na seriálech v rádiu a vystupoval na Broadwayi. Počátky jeho herecké kariéry byly přerušeny druhou světovou válkou. Po skončení války pomáhal založit Actors Studio.

Největší úspěchy v televizi sklízel v seriálech. V 50. letech to byl sitcom BACHELOR FATHER, kde hrál svobodného otce a tak trochu playboy Bentleyho Gregga. V jedné z epizod tohoto sitcomu se objevila i Linda Švand, se kterou později vytvořil manželský pár v soap opeře DYNASTIE. Role „otce rodu“ Blakea Carringtona v DYNASTII byla asi jeho nejvýraznější rolí. Za tuto roli získal v roce 1983 a 1984 Zlatý Globus, během let 1982 – 1987 ještě další čtyři nominace na něj a v letech 1982 – 1984 byl za tuto roli třikrát nominován i na cenu Emmy. Diváci si však Johna možná pamatují také jako neviditelný hlas Charlieho v komedii ChARLIEHO ANDÍLCI. Účinkování v této komedii bylo také jeho posledním, neboť v roce 2006 byla u Johna diagnostikována rakovina, se kterou zatím úspěšně bojuje.

Poprvé se oženil v roce 1938, kdy pojal za manželku Parker McCormick, jejich manželství ale vydrželo pouhé dva roky a v roce 1940 skončilo rozvodem. Z tohoto manželství má syna Dalla. V prosinci 1943 si vzal za manželku Julii Warrenovou, se kterou žil až do srpna roku 1994, kdy jejich krásné a spokojené manželství přerušila Juliina smrt. S Julií mají dvě dcery: Page a Brooke. Třetí manželství uzavřel v červenci 2002, kdy se jeho ženou stala Nicole Carter, se kterou žije doposud.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
2000 Charlieho andílci
1999 Veselé Vánoce
1992 Derrick contre Superman (TV film)
Stan and George's New Life
1991 Dynasty: The Reunion (TV film)
1990 Opposites Attract (TV film)
1988 Strašidelné Vánoce
1987 On Fire (TV film)
1982 Mysterious Two (TV film)
1981 Sizzle (TV film)
1980 Time for Miracles, A (TV film)
1979 ...a spravedlnost pro všechny
1978 Cruise Into Terror (TV film)
Users, The (TV film)
With This Ring (TV film)
1977 Never Con a Killer (TV film)
Sbohem a amen
Tail Gunner Joe (TV film)
1976 Amelia Earhart (TV film)
Charlieho andílci (TV film)
1975 Smrtící věž (TV film)
1974 Cry Panic (TV film)
Healers, The (TV film)
Teror na 40. podlaží (TV film)
1973 Letters, The (TV film)
Lisa, Bright and Dark (TV film)
1971 Murder Once Removed (TV film)
1969 Topaz
Šťastný konec
1968 Stín na zemi (TV film)
1967 Bell for Adano, A (TV film)
Chladnokrevně
1966 Madame X
1964 Kitten with a Whip
See How They Run (TV film)
1959 Vendicatore, Il
1956 Everything But the Truth
Velvyslancova dcera
1955 Potíže s Harrym
1953 Escape from Fort Bravo
It Happens Every Thursday
The Glass Web
1952 Captive City, The
1950 Wuthering Heights (TV film)
1948 Stage Door (TV film)
1943 Northern Pursuit
Směr Tokio

TV seriály

1996 Gargoyles: The Goliath Chronicles (TV seriál)
1994 Gargoyles (TV seriál)
1992 The Powers That Be (TV seriál)
1985 Colbyové (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
The Killing Kind (S01E06)
Target: Angels (S01E05)
Angels in Chains (S01E04)
další epizody (6)
1971 World of Survival, The (TV seriál)
1969 To Rome with Love (TV seriál)
1965 The John Forsythe Show (TV seriál)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
1959 Sunday Showcase (TV seriál)
1957 Bachelor Father (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1951 Cosmopolitan Theatre (TV seriál)
1950 Starlight Theatre (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)

Dokumentární

2005 James Dean: Forever Young
2001 Dynasty: The E! True Hollywood Story (TV film)
The Trouble with Harry Isn't Over
2000 Intimate Portrait: Linda Evans (TV film)
Shirley MacLaineová (TV film)
1998 Intimate Portrait: Jaclyn Smith (TV film)
1997 Kings of the Court
1995 People's Century (TV seriál)
1994 Bob Hope: Happy 91st Birthday, Bob (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1985 Disneyland's 30th Anniversary Celebration (TV film)
1968 Silent Treatment

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace