Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

classic 

všechny recenze uživatele

Perfektná bizarná čierna komédia o jednom nebožtíkovi okolo ktorého sa schádzajú obyvatelia malého mestečka,aby sa dohodli,ako s ním naložia.Harry je tým mŕtvym spoločníkom vystretým na lúke,čo najväčšia haluz je v tom,že pár z nich si myslí,že ho majú na svedomí každý po svojom,tak každú chvíľu ho najprv zakopú do zeme,aby ho po chvíli vykopali naspäť...Tim Burton by mal normálne radosť. A všetko je to výborne prevedené hercami v humorne naladenom duchu. Alfred Hitchcock mal 50 roky pevne vo svojich rukách,a táto skvelá absurdná hra,čo spôsobil Harry,keď sa ocitol na lúke je úsmevným koncertom debutujúcej herečky Shirley,ale ostatní ju dopĺňajú,a tak tu je pohodová vec... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2018. Potíže s Harrym je černá komedie v ironickém rytmu zdvořilosti. Hlavní zbraní je kultivovanost slovního vyjadřování. Společenská etiketa je rozkošným kontrastem s nevšedním emočním prožitkem uličnicky rozehrané zápletky. Decentní slušnost je ochráncem důstojnosti, pohoršování se nad čímkoli není v žádném ohledu přípustné. Novoanglický venkov má pastelové barvy podzimu a lokálním rozruchem komorního významu je nalezení bezvládného mužského těla. Tíže svědomí nahlodává mysl jedinců, nastává hemžení koloběhu pohřbu a exhumace v symbolu očišťování a přijmutí odpovědnosti, a na vše dohlíží lehoučká kultivovaná nezbednost. Hlavní postavou svérázné komedie je Albert Wiles (dobrý Edmund Gwenn), vysloužilý kapitán na odpočinku. Ráno hřeje dobrou náladou teplého slunečního svitu, kratochvíle králičího lovu strne v údivu u neočekávaného setkání. Škodolibá radost rozveseleného dne zašeptá pochybnost vnitřnímu svědomí a pocit provinění skrývá nechtěnou skutečnost před zvědavým zrakem rušné paseky. Optimistickou postavou je Sam Marlowe (velmi příjemný John Forsythe), nepochopený malíř a obdivovatel krás života. Žádný okamžik není vhodný k reptání a bez předsudků podává pomocnou ruku na všechny strany. A co na to láska? A společnost? Hlavní ženskou postavou je Jennifer Rogers (sympatická Shirley MacLaine), osamělá mladá matka, pro kterou je dotyk Thanata znamením vysvobození. Dlouho očekávaná svoboda uvolňuje napětí a bezelstně otevírá upřímnost vlastní skrývané minulosti. Motiv se uspokojeně šklebí. Nejzdvořilejší postavou je slečna Ivy Gravely (velmi dobrá Mildred Natwick), stará panna. Společenská etiketa nepřipouští známky překvapení. Čistota věnečku je vykoupena chvějivým pocitem provinění, a přesto život i nadále přináší vzrušení z dosud nepoznaného. Z dalších rolí: poetizující snílek, vášnivý čtenář a místní lékař Dr. Greenbow (Dwight Marfield), laskavá a prostá provozovatelka vesnického koloniálu paní Wiggs (Mildred Dunnock), Jennifeřin bezelstně přímý synek Arnie Rogers (Jerry Mathers), akurátní místní zástupce šerifa a snaživý autoopravář Calvin Wiggs (Royal Dano), nadšený milionář a obdivovatel umění (Parker Fennelly), z neprošlapaných bot okouzlený tulák (Barry Macollum), či nebohý objekt jménem Harry Worp (Philip Treux). Potíže s Harrym je konverzační komedie. Opírá se o inteligentní kultivovanou mluvu a rozkošně kouzelnou ironii života. Velmi příjemné pobavení. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MOŽNO SA ZASTAVÍM ZAJTRA." ,,TO JE KEDY?" ,,DEŇ PO DNEŠKU." ,,TO JE VČERA. DNESKA JE ZAJTRA." ,,TO BOLO." ,,KEDY BOLO ZAJTRA VČERA?" ,,DNESKA." ,,JASNÉ, VČERA." __ Roztomilé úvodné titulky predznamenávajúce komediálny pôvod filmu striedajú zábery tak nádhernej jesene, že sú mnohé z nich hodné zarámovania. Hitchcock si denne v novinách čítal čiernu kroniku a keď preto netradične siahol po komédii, bol čierny humor jasnou voľbou. Na jednanie postáv v prítomnosti nebohého Harryho si vďaka ich britkým dialógom divák rýchlo zvykne, omnoho nevierohodnejšie mi prišlo akési pomalé plynutie času, v ktorom sa množstvo udalostí zbehne iba v priebehu niekoľkých hodín. ,,Problémy s Harrym" sú inteligentne a dômyselne napísanou oddychovkou, pri ktorej sa divák skôr pousmieva než smeje, ale pokiaľ by mal Hitchcock nakrúcať iba filmy obdobného razenia, nikdy by si nevybudoval renomé takého významného režiséra. (1228. hodnotenie, 114. komentár k filmu) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hodina a dost. Pak by tohohle cynicky komediálního Hitchcocka pětihvězda neminula, ani kdyby se Vašík Klausů na hlavu stavěl. Jenže po úvodní smršti velmi zábavných břitkých dialogů (scéna na verandě se Samem, Jennifer a jejím šáhlým synátorem je tak geniálně napsaná, že se to slovy snad ani popsat nedá) přichází znatelný úbytek humoru. Je nahrazen bizarní, ale bohužel již pouze tuctovou, hitchovinou o mrtvole, které je jednou nahoře a jednou dole. A tak stále dokola. Ohromná škoda, že toho Mistr na černohumorné pole nezasel více. To co by z toho vyrostlo by rozhodně žádná ostuda jeho filmografie nebyla. Potíže s Harrym jsou toho cynismem... Ehm, důkazem. PS: Herrmannův "vysmátý" hudební motiv je sám o sobě důvod proč Harryho neminout. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Existujú filmy s tajomstvom (Vertigo, Okno do dvora, Sleepy Hollow, Lost Highway), ktoré môžete pozerať x-krát, pretože vám tajomstvo nedá spať, alebo je nakrútené fascinujúcim spôsobom, alebo oboje. Problém s Harrym je v tom, že medzi ne nepatrí. Aj po ďalších zhliadnutiach je to stále len roztomilá čiernohumorná historka. Osobne proti nim nič nemám, mňa však nezasýtia. Film je to ale nakrútený prekrásne, chce sa povedať, že bol skôr stvorený než skutočne urobený, pretože okrem vyššie zmieneného handicapu mu nemožno vytknúť absolútne nič. Priam rozprávkovo štylizovaná atmosféra s postavičkami, ktoré by snáď nerozhádzala ani správa o atómovej vojne len umocňuje morbiditu príbehu. Keďže som sa pred časom intenzívne zaoberal štúdiom dejín posmrtných portrétov, najväčšmi ma vo filme pobavila dvojzmyselnosť "neoceniteľnosti" Harryho portrétu. Nuž, nie je "priceless" ako "priceless". ()

Galerie (69)

Zajímavosti (24)

  • Kamera jednou spadla z velké výšky těsně míjíc samotného Hitchcocka. (Kulmon)
  • Film patří mezi pět Hitchcockových filmů, které se ztratily a "našly" až v roce 1984. Ty další jsou: Muž, který věděl příliš mnoho (1956), Okno do dvora (1954), Provaz (1948) a Vertigo (1958). (Kulmon)
  • "Vždy mě přitahovaly kontrasty a chtěl sem se oprostit od tradic a klišé. S Harrym jsem prostě vytáhl melodrama z černočerné tmy a rozprostřel jéj na slunci," řekl k filmu Hitchcock. (Epistemolog)

Reklama

Reklama