Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (110)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I záležitost tak grafikonová, jakou je železnice, doprava z nejekologičtějších, může být humorná a myšlenkově závažná. Ten zvláštní mikrosvět, který je kolem ní, stojí zato poznat blíže. Spolu s poznáním, že naši jihoslovanští bratři točí krásné filmy a dokonce dovedou překonávat své nesmyslné antagonismy. Kupodivu tu přitom všem zbývá i prostor pro lidská životní dramata. Lidí normálních, těch, kterých je vždycky nejvíc. Spojených s hrabalovskou perličkou na dně. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Černá balkánská komedie. I ta dechovka je tu zastoupena :-) Mohlo to být vtipnější, míň smutné. I tak ale příjemné především stopáží. Lazar je typ jako Martin Huba, Petar jako Rupert Grint. Narvané letní kino městské části Brno-střed, Dominikánská (aneb tam jsme ještě neletnili). Hodně cizinců tenhle film nalákal. Po Montevideu moje druhé setkání s kráskou Ninou Jankovic. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Celým snímkom sa vinú ako červené nite práve tragické udalosti všetkých rušňovodičov, ktorí počas svojej kariéry neúmyselne zabijú na koľajniciach mnoho ľudí... Balkánska koprodukcia ponúkla čierno-čiernu komédiu o svojskom stárnucom rušňovodičovi a jeho adoptívnom synovi. Film má zvláštnu atmosféru, netradičný humor a prijateľnú minutáž, takže pôsobí veľmi osviežujúco. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Srbskému filmu jsem nikdy moc nedal, ale "Deník strojvůdce" je ukázkou kinematografie, která dovede vyprávět zajímavé příběhy specifickým způsobem, kdy se do popředí dostává humor, který je místy celkem černý, což je krásně ukázáno i v pointě filmu. A to vás na "Deníku strojvůdce" prostě bude bavit. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Že život mašinfírů není vůbec lehký se můžete přesvědčit v tomto černohumorném příběhu, který se celý točí kolem železničního prostředí. Musel jsem si vzpomenout na mého kamaráda Ubinu (R.I.P.), který by z tohoto snímku byl naprosto odvařenej. Vysoce kvalitní srbsko-chorvatská filmařina, která má v sobě i notnou dávku melancholie a s pohřebáckým humorem příjemně funguje. Na mysl mě ihned přišel Emir Kusturica, balkánské filmy jsou fakticky jiné a hlavně okamžitě rozpoznatelné. Zkrátka origoš. Herec Lazar Ristovski (Ilija) jakoby vypadl z oka slovenskému herci Martinu Hubovi a Petar Korač (Simo) zase anglickému aktérovi Kevinovi McKiddovi (hlavně z filmu Acid house, konkrétně povídka Johnny Měkkota, ty oči, knírek, neskutečná podoba!). Deník strojvůdce zaujme každého, kdo si rád vychutnává netradiční a nekonzumní příběhy ze života a hlavně všechny, kdo železnicím upsali duši. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)
  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama