Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, zeptal sem se rodičů co je to ta BIBLE?? Co se v ní píše?? A jak tedy bůh udělal ten svět? No a rodiče mi pustily tento hezký filmeček a já k němu mám pořád jistý nostalgický vztah a vždy, když ho česká televize o Vánocích zařadí do programu, neodolám a podívám se na něho. Je to prostě nádhera!!! Animace je jednoduchá, ale účelná a hezká. Film s humorem, elegancí a notnou dávkou nadsázky prezentuje jak Bůh ten náš svět vlastně stvořil a že se u toho, chlapík, zapotil. Nesmím zapomenout na perfektní komentář pana Wericha - jeho "BUDIŽ SVĚTLO!!!" ve mě rezonuje ještě dnes. Tento film je klasikou mezi českými kreslenými filmy a kdo neviděl, není čech :) Myslim, myslim nevím dál, co bych ještě udělal. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů nejen národního, ale patrně i evropského a světového animovaného filmu nezapře svůj levicový půdorys. Činí tak ovšem ve vzácné vyváženosti taktnosti námětu, scénáře, animace i mluveného slova. K této věci přímo predestinovaný Werich je dalším pozitivním rozměrem této rozverné adaptace biblického tématu. Pokud někoho zaráží její dětské pojetí "zezdola" s pohledem upřeně a zpytavě směřujícím k tomu nedostupnému světu velkých, dospělých a nedotknutelných, je nutné připomenout, že podobná osvojování ujverzálního tématu jsou v lidské historii běžná a že na ně naše doba nemá monopol (připomínám pozoruhodnou knihu ČERNOŠSKÝ PÁNBŮH A PÁNI IZRAELITI nebo lidové hry našeho dávnějšího novověku XVIII. a XIX. století). Vkus a takt, s jakým je toto téma pojednáno, jsou nenapadnutelné a obdivu hodné. Do ryze francouzské látky byl určitě se zdarem promítnut i jemný český humor a všetečná všeshazující zvědavost. Dospělého dětství nikdy není dost. Tento film je něžnou obhajobou této neodstranitelné pravdy. A nejen jí. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

No teda, ten Pánbůh byl ale kreativec! Proti gustu sice žádný dišputát, ale já na tohle vážně nejsem. Pro děti určitě zábavné a pro křesťany oblíbené, ale pro mě je to pouhé nic s trapným ďáblem, ve kterém autor ukazuje svůj názor na to, co je špatné a dobré. Totálně samoúčelné a ty rýmy? To vymýšlelo nějaký komunistický pako. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jako děcko jsem pochopitelně žádné chyby neviděl, ale když jsem si dnes snímek ze zvědavosti pustil, trošku mě zklamal. Ne budovatelskou rétorikou, přece jen jsou to padesátá léta. Vadil mi lehce repetitivní děj, který sice má dost materiálu na onu necelou hodinu a půl, jenže ho neumí využít. Filmu by prospělo zkrácení, nebo víc nápadů. Líbila se mi Adamova píseň. Ještě víc než to proslavené "Milujte se a množte se". ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Velice vtipné a nápadité podání Bible, kde Pánbůh i ďábel využívají sem tam i nějakou tu "hi-tech" věcičku :-) Ovšem dojem mi trochu zkazili ty budovatelský ódy a komentáře ( Kam patří srdce mé? - Doleva, protože je červené! ), kvůli kterým jsem měl chuť přepnout na jiný vysílací kanál. . . . . Nicméně je to dáno dobou, ve které to vznikalo - minulost se už změnit nedá. Bohužel. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Animátorem filmu byl Francouz Jean Effel. (ČSFD)
  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)
  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)

Reklama

Reklama