Reklama

Reklama

Zákon Helena

  • angličtina Helena's Law (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou, které se spolu se svým kolegou podařilo v 90. letech poslat do vězení několik desítek lidí v kauze tzv. Berdychova gangu - včetně Berdycha samotného. Souhrnný trest byl v řádu stovek let odnětí svobody – policistka získala odměnu 10 tisíc korun a povýšení, které jí následně bylo odebráno. Režisérce se podařilo navázat filmový vztah i se samotným Berdychem a bývalými členy jeho gangu. Co motivuje jednu policistku postavit se mafii a co mladou dokumentaristku, aby se s touto mafií kontaktovala a natočila o tom film? (Background Films)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (47)

H34D 

všechny recenze uživatele

Slavný Berdychův gang jsem v podstatě neznal, takže jeho představení v tomto dokumentu mě velice oslovilo. Nedokážu přesně určit, nakolik je to tím, že příběh je sám o sobě zajímavý a nakolik je to tím, že je v tomto díle kvalitně zpracován. Mám spíše pocit, že jde o to první. Petra Nesvačilová si počíná tak nějak normálně, trochu mě iritují ty její stupidní dotazy na peklo/ráj, ale obrovský obdiv a dík za to, že dokázala něco takového vytvořit. Pokud se začínající a/nebo mladí filmaři pustí do něčeho takového, vážím si toho nesrovnatelně více než hipsterské masturbaci nad artovými sračkami při studiu bezvýznamných filmových škol. :) 7/10 ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

70 %. Na jednu stranu smutné, jak je nastaven systém ohodnocení policie, kdy za prokázáním viny stojí hodiny a hodiny tvrdé práce a odměna opravdu stojí za to a onen výsledný trest v řádku stovek let odnětí svobody se nakonec výrazně krátí, a usvědčený a odsouzený muž se těší velkému zájmu médií. Na druhou stranu vtipné, že pak sama policistka a tento muž navážou zajímavé přátelství. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem dokument o mafiánech, který vznikl jako apendix k profilu statečné policistky Kahnové, ale dostal se mi dokument o tom, jak jedna mladá dokumentaristka točí dokument o mafiánech. Nicméně vzhledem k unikátnímu tématu dávám hvězdy i za tu odvahu. PS: Fascinuje mne jak si ti borci myslí jací byli pašáci a ještě si to omlouvají jak byli spravedliví, že ubližovali udajným jiným gaunerům. Jejich životy jsou asi dobrý na zfilmování, ale jinak jsou to hovna, který v reálným životě nemaj šanci. PS č.2: Škoda že se petra Nesvačilová nezeptala Káhnové jaký to je pocit, když o ní někdo natočí nejdražší seriál TV Nova - to je větší pocta než těch ubohých 10.000,- ( to něco vypovídá o systému ) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Za filmem je vidět velké množství práce. Škoda, že všichni neukazují tvář Všichni zpovídaní zločinci vykazují stejnou motivaci - mít hodně peněz. Překvapuje, že si hrají na jakousi stavovskou čest zlodějů a že se velmi rádi předvádí. Káju z Chebu potkat v noci by bylo asi dost děsivé. Autorka říká, že se bála i ostatních. Při výpovědích ji laskavě přezírají. Své zločiny si racionalizují a ospravedlňují. Autorka se snaží zjistit i sebemenší detaily. Něco tak paradoxně ukazuje o sobě. Film je trochu neurovnaný, ale pravdivý od srdce. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se to Zákon Helena, ale o Helené Káhnové je to minimálně. Snaží se to mluvit o podsvětí 90. let, ale když se k němu autorka dostane, přizná, že se bojí jít dál. Je to o vině, trestu, šílených devadesátkách a deziluzi z policejní práce, ale režisérka věnuje první a poslední záběr sama sobě jak jde po náměstí. Kde se v člověku najde taková egocentrická arogance obtočit takto zásadní témata a příběh kolem sebe? Nesvačilová je totiž archetypem špatného dokumentaristy, protože se nedokáže ve všech načatých tématech odrazit od ničeho jiného krom sebe ("Já bych..." "Teda já nerozumim..." "Pro mě je to..."), přičemž se snaží věnovat době a situaci, kterou "nezažila" (v roce 96 jí bylo 10 let). V dialozích obvykle mluví častěji než ten, s kým rozhovor dělá, neobratně tlačí aktéry do nějakých pozic, kde by je chtěla mít a fyzickou bolest jsem zažíval prakticky kdykoli, když byla ve vzduchu nějaká otázka typu "Myslíš, že skončíš v nebi nebo v pekle?" Přičemž zkorumpované a morálkou naprosto nedotčené struktury českého podsvětí 90. let jsou nepřebernou studnicí varovných témat, jimž se dá dnes jen těžko věřit. Koho alespoň trochu zajímá, jak to vypadalo v devadesátých letech za plentou, ať zkusí třeba dokument Tělo bez duše. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama