Reklama

Reklama

Snímek Králův nesouhlas je inspirován skutečným příběhem o třech dramatických dnech v dubnu roku 1940, během nichž dostane norský král od německých ozbrojených sil nepředstavitelné ultimátum – buď se vzdá, nebo zemře. S nacistickými vojáky v patách je královská rodina nucena uprchnout z hlavního města. Korunní princezna Märtha se v nejlepším zájmu rodiny rozhodne opustit s dětmi Norsko a hledá útočiště ve Švédsku, zatímco král Haakon a korunní princ Olav utečou do malé zemědělské oblasti nedaleko Elverumu, kde se střetnou s Němci. Po třech dnech, kdy se zoufale snaží vymanit z jejich spárů, učiní král Haakon finální rozhodnutí. Odmítne kapitulovat, i kdyby za to měl nejen on, ale i jeho rodina a mnoho dalších Norů zaplatit životem. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Německou lodí, která byla norskými obránci potopena v Oslofjordu, byl těžký křižník Blücher (vlajková loď kontraadmirála Oskara Kummetze, velitele invazní skupiny V), který zasáhlo nejméně 20 granátů ráže 280 mm (pevnost Oscarsborg), 150 mm (baterie u Drobäku) a 2 torpéda (torpédová stanice Kaholm). Němci ztratili asi 1 200 mužů, kromě námořníků z posádky křižníku šlo i o vojáky 163. pěší divize, kteří se měli vylodit v Oslu. Poškozen byl i těžký křižník Lützow a německý svaz musel od proplutí k hlavnímu městu upustit. (Necrotongue)
  • Když král Haakon VII. (Jesper Christensen) 11. dubna 1940 prchá v Nybergsundu před německým náletem do lesa, ve filmu se v 1:58:26 mihne fotograf, který krále a ostatní prchají fotí. Tato fotografie opravdu existuje, je ke zhlédnutí na stránkách norské královské rodiny. (bllm)
  • Zástupcovia Nórska zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 89. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2017. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama