Reklama

Reklama

Vládci chaosu

  • USA Lords of Chaos (více)
Trailer

Oslo. Norsko. Počátek 90. let minulého století. Na undergroundovou scénu vtrhne jako uragán nový, nekompromisní styl heavy metalu – pravý norský black metal! Žánr, který si i přes svou výbušnost a brutalitu zachovává jistou majestátnost, nechvalně proslul po celém světě nejen kvůli neobyčejným úspěchům svých hudebních představitelů, ale také sebevraždám, vraždám a hořícím kostelům, jež se staly charakteristickým fenoménem metalové subkultury. Sedmnáctiletý Euronymous (Rory Culkin) touží uniknout ze spárů idylického středostavovského života. Společně s partičkou fanatických mladíků, kteří si říkají Necrobutcher, Hellhammer a Dead, založí nejděsivější kapelu na světě - Mayhem. Skupina se proslaví především extrémností svých vystoupení a morbidním kultem, který ji obklopuje. Temný svět, který Euronymous stvoří, se však brzy propadne do bažiny vražd a žhářství poté, co se soupeření s Vargem, členem kapely Burzum, vymkne kontrole. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Othello 

všechny recenze uživatele

Naprosté pochopení jedinečného mikrovesmíru norské blackmetalové scény z počátku 90. let, které navíc zachovává onen skutečný BM étos díky neustálému boření idolů a zvedá prostředník na všechny podléhače autorit, ať již blackmetalových či jakýchkoli jiných. Navíc film nabízí raritně ambivalentní zážitek, kdy pravdu v něm nemá prakticky nikdo. Jeden má plnou hubu keců o vytvoření nejzlejší scény na světě, ale když se má krájet chleba, kouše si ret. Další zapalují kostely a zabíjejí lidi, ovšem jenom v důsledku toho, co zahájil právě Euronymus. Největší smysl v tom pak dává samosebou postava, jež se rozřeže na cucky a ustřelí si palici. Navíc Akerlundův špinavý, beďarovitý styl, který něhodlá vytvářet hrdiny se k tomuto tématu perfektně hodí. Zpěvák Famine má na nový desce Peste Noire fotku sama sebe s blackfacem, protože ví, že to nasere lidi, Akerlund obsadí do role vyhlášeného ultrapravičáka židovského mládence. Mašťákům na všech stranách praskaj čuráci. Fuck off and die. Black metal. PS: srovnání s devotní a všeobecně milovanou umolousaninou Bohemian Rhapsody bude. ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Vznik norského black metalu ve znamení vražd, sebevražd a vypalování kostelů. Zpěvák Dead si ustřelil palici a basák Varg ubodal kapesním nožíkem kytaristu Euronymouse. Mezitím vypálili několik kostelů a když jim zkřížil cestu nadrženej homosexuál tak skončil s kudlou v zádech. Docela mazec a chápu , že v relativně poklidném Norsku kluci rozpoutali peklo na zemi . K filmu - Jonas Åkerlund zvládl tuhle zajímavou látku na jedničku a donutil mě si poslechnout zpětně jak MAYHEM i BURZUM . Velmi zajímavé !!!! A pro ucelení obrázku jsem zkoukl ještě hodně zajímavý dokument Until the Light Takes Us , kterým provází Fenriz z Darkthrone a hodně prostoru zde dostal i samotný Varg Vikernes (v té době ve výkonu trestu) . Takže Topi , až otevřou hospody po covidu , musíme to probrat u piva. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Musím s hodnocením jít na neutrální střed. Nejde o zpracování, protože to je na výborné úrovni ve spojení s uhrančivými hereckými výkony. Film dokonce i skvěle odsýpá a ani minutu jsem se nenudil. Největší kámen úrazu je zobrazení faktů. Jasně, že dění kolem druhé vlny black metalu je provázáno velmi temnými událostmi související s kriminalitou a kdyby se muzikanti soustředili více na muziku a budování nově vznikající scény, prokázali by žánru bezesporu lepší službu. Nemůžu se prohlásit za odborníka na black metal, ale něco málo už jsem četl a viděl a opravdu si nejsem skálopevně jistý jestli se věci staly tak, jak jsou zde prezentované. Jde především o vykreslení charakterů hlavních protagonistů, kteří jsou přímo založeny na skutečných osobnostech. Tady se nabízí spousta otazníků a myslím, že laikům zkreslí pohled na black metal. Nejde se ubránit dojmu, že jde o určitý druh povrchního zpracování, které se snaží udělat dojem senzace. Nutno říci, že dost kontroverzní. Dřív než někdo začne dělat závěry bych chtěl odkázat na vynikající dokument Until the Light Takes Us ze kterého si jde udělat jakýs takýs obrázek o událostech a postavách podílejících se na vývoji nebo úzce spjatých s black metalem. A pak samozřejmě na další prameny, nejenom textové. Vládci chaosu bych ve zobrazování událostí radši bral dost skepticky a nebral to jako výchozí pohled. Jasně, že členové skupin nebyli žádní svatoušci, jen je tu to ALE. Z tohoto důvodu nemůžu jít výš nebo míň, protože zase na druhou stranu ne vše je bohapustá lež. Za mě menší zklamání, protože Vládci chaosu budou metalovou komunitu dost rozdělovat a vrhat ne tolik dobrý stín na metalisty. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Natočených filmů o metalu moc není a už vůbec ne o black metalu a tento je pekelně dobrý. Je to přesně takové, jaké byste si to představovali. Vyznávání satana, tvrdá hudba, chlastání a hlavně zapalování kostelů, to je vážně top. Supr byla i scéna s metalovou párty. Akorát se musí přežít to, že hlavní postava je strašně nesympatická, což je samozřejmě schválně. Pak je celkem škoda, že v tom paradoxně není moc hudby. 85/100 ()

slunicko2 odpad!

všechny recenze uživatele

Oceňuji, jednotu obsahu (True Norwegian Black Metal) a formy. 1) Black metal stejně jako podobné formy sebevyjádření jsem s to tolerovat nejblíže na tříkilometrovou vzdálenost._____ 2) Ani 29letý unylý Rony Culkin - 17letý (!) Euronymous mě (na rozdíl od svých bratrů) dosud nezaujal._____ 3) 23letý Valter Skarsgård z rodiny svých švédských bratrů - herců je fajn. I další herci vypadají dobře. Bohužel však film jejich nesporné půvaby nejenže neprodá, ale tvrdě tají._____ 4) No a jinak se mi nelíbilo nic - způsob snímání kamerou, děj, dialogy a už vůbec ne skutečné předlohy, týpci, podle nichž byl film natočen (bez ohledu na jejich hudební vkus). _____ 5) Příšerný český dabing hrozný zážitek jen umocnil._____ 6) Všeříkající koment napsal verbal*** a ušetřil mi tím práci. Jen si říkám, co ho vede ke třem hvězdičkám? ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Skutečný Necrobutcher, který film viděl, aniž by měl předtím možnost jakkoli zasáhnout do produkce, uvedl, že se mu film nelíbil. (Toshio)
  • Scéna z živého vystoupení v Budapešti byla použita jako videoklip k písni „ManUnkind“ od skupiny Metallica. (Punisher)
  • I keď Euronymous vo filme fajčí cigarety, v skutočnosti bol však nefajčiar. (Peter.N.5688)

Reklama

Reklama