Reklama

Reklama

Dobytí pólu

  • Francie À la conquête du pôle (více)
Krátkometrážní / Dobrodružný / Sci-Fi
Francie, 1912, 33 min

Obsahy(1)

Skupina badatelů přiletí na severní pól letadlem, které však při přistání na ledě tragicky havaruje. Právě když muži chtěj vztyčit vlajku, objeví se náhle obr, který několik vědců okamžitě zhltne. Pomocí kanonů se zbylým účastníkům výpravy nad ukrutným a nebezpečným netvorem podaří zvítězit - obr jejich kolegy zas vyplivne. (Karlos80)

(více)

Recenze (40)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že se Méliès opakuje. V Cestě do nemožna je to skoro doslovná kopie Cesty na Měsíc. U Dobytí pólu to však není až tak žhavé. Nejspíš i vzhledem k datu výroby, se mi tento film od majstra líbil vůbec nejvíc. Je velmi vtipný, zábavný, napínavý a dobrodružný a i trikově je na tom pravděpodobně nejzdařileji, alespoň tedy, čeho jsem byl zatím svědkem. Obzvláště zpracování jízdy automobilem (což bylo vtipné) a samozřejmě sněžného obra (který byl jak vtipný, tak i úchvatný, kam se hrabe Kraken). Toto dílko určitě nepřehlédněte. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I mistr se někdy vyčerpá, Méliès mírně vykradl svoji Cestu do nemožna. Dobytí pólu kombinuje animák s akčním filmem. Katastrofy, které se dějí skupince cestovatelů, nemají konce. Pak ale přichází setkání s hvězdami, přesněji souhvězdími. Jenže tento výborný nápad pan režisér zazdívá zarputilým opakováním. Roztomilý je rock and roll po přistání a boj sněhovými koulemi. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že tady se již Méliès dost opakuje jak v struktuře příběhu, tak některými nápady a ač se je v Dobytí pólu rozhodně stále na co dívat a upoutají jak hrané, tak animované a trikové prvky, dvojnásobná stopáž v podobě celé půlhodiny z toho pro mě dělá o třídu slabší film oproti Cestě na Měsíc a Cestě do nemožna. Taky oproti zmíněným verneovkám tu chybí ty fascinující přidané barvy, které se tentokrát objevují jen v animované sekvenci letu. Ta je hezky udělaná, ale místy jsem měl pocit, že by lépe fungovala, kdyby byla o něco kratší. Celá závěrečná sekvence s ozrutným ledovým monstrem je však úžasná. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Takový vyčpělý pozdní Méliès. Někteří považují Dobytí pólu za jeho mistrovské dílo, ale oproti jiným jeho snímkům se v něm nenachází nic inovativního. Vidíme stále ty stejné motivy, stále stejné triky a jenom lehce obměněný příběh. Rozdíl jedné dekády mezi tímto filmem a Cestou na měsíc není bohužel vůbec poznat. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nádhera, dějová skladba vlastně ta samá jako u Cesty na Měsíc, vědci rokují, vědci před odletem, let, dobrodružství na místě, po návratu. Ale tak je to cestopis a jak jinak ho vyprávět, že ? Méliès zůstal věrný svému pojetí filmu i v době, kdy už frčelo něco zcela jiného, moderního a velkolepého, na jeho sny a imaginaci už přemlsané publikum moc neslyšelo , a i proto bylo Dobytí pólu vlastně jeho labutí písní a on semlet mlýnským kolem dějin upadl do zapomnění. Dobytí pólu je nádherný film plný nápadů, života, humoru i poetiky. A právě kvůli posledně zmíněnému jsem si třeba tu zde vytýkanou pasáž letu mezi souhvězdími nadmíru užil. Silnějších pět než pro Cestu na Měsíc. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Georges Méliès si jako ve většině svých filmů zahrál jednu z hlavních rolí. (Nevka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno