Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

ambron 

všechny recenze uživatele

Dve stvorenia uväznené v jednom svete, ktorých občasným vyslobodením je útek do vysneného sveta Štvrtej dimenzie. Oceňujem, že režisérovi išlo v prvom rade o zobrazenie psychického stavu dievčat, ich vzájomného vzťahu a vykreslenie fantazijného sveta, do ktorého sa vydávali, pričom zločinom len nechal vyvrcholiť celý príbeh. Melanie Lynskey spolu s Kate Winslet predviedli ohromujúci výkon, ich hrdinky by si za boj za svoje šťastie nebyť tragického konca aj zaslúžili sympatie a obdiv. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh, inspirován skutečnými událostmi, ze kterého člověka až zamrazí. Hereckým koncertem bych mohl označit počínání mladičké Kate Winslet, jež dokázala opravdu mistrně ztvárnit roli duševně rozložené dívky a přesvědčit mnohé o svém velkém talentu. Zbytek už sice nevyzněl tak kladně, samotné vyprávění příběhu mi přišlo místy roztahané, nudné a bez důležitého spádu, ale i tak si myslím, že jedno zhlédnutí by si člověk určitě neměl nechat ujít. 70% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nebeská stvoření jsou skutečným potěšením. Především hereckým a vizuálním. Ačkoliv jsem očekávala zážitek poněkud jiný, ani toto provedení mě nezklamalo. Spíše než psychologickým snímkem, se mi zdál být více něco jako experimentálním fantasy. Kate Winslet a Melanie Lynskey dokonale excelují, zvláště jejich "intimnější" scény stojí za pozornost a pohladí oko i duši. Skvěle zvolená kamera dodává filmu ten správný "pokřivený" šmrnc. Již zde měl Peter Jackson svůj výrazný styl. Něco mezi bizarností, šíleností, humorem a dramatem. Ten dokázal zhruba po deseti letech filmařského zrání dokonale vybrousit a vypustil do světa jednu z nejdokonalejších a nepřekonatelných filmových trilogií, a jeden z naprosto nejfantastičtěji zpracovaných filmů vůbec. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý experiment. Ano, Božská stvoření nazývám experimentem, protože kromě okrajové fantasy složky jsou v Jacksonově režisérské tvorbě něčím zcela novým. Peter si dal záležet na tom, aby divák dokázal pochopil úzké pouto a silný vztah mezi hrdinkami, vcítit se do jejich pocitů a pozorovat jejich myšlenkové pochody, které nakonec vedly k oné tragédii. Což se mu podařilo a samozřejmě k tomu výraznou měrou přispěly výtečné herecké výkony obou hlavních protagonistek. Jen je škoda, že nenávist, která vedla k vraždě, se objevila až dost pozdě, takže to stupňování nebylo moc důvěryhodné a samotný akt zabití působil na diváka jako facka neznámo odkud. Ale jinak byl snímek nadprůměrným počinem a hodnotím ho 4*. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, tenhle film podle skutečné události ve mně rezonuje i druhý den po projekci, tak jsem si zašla na wiki pro víc informací. Peter Jackson opravdu udělal, co mohl, aby to byla strhující podívaná jak vizuálně, tak po herecké stránce obou děvčat, kde Melanie byla skutečně velmi podobná Pauline. Těžko se tomu věří, ale snaha natočit to hlavně podle deníku, který si psala, je hodný chvály. Samozřejmě chápu, že v těchto letech je u mladých kluků a děvčat fantazie velká, ale tady se dostaly obě kamsi za hranice normálního fantazírování a zřejmě je reálný svět nějakým způsobem psychicky nalomil, což mohl být buď až příliš velký tlak na jakési morální hodnoty a nebo nezájem a nekomunikativnost rodičů. To může být i příčina jejich útěků kamsi do čtvrtého, krásně barevného světa. Potlačovaná zlost a nenávist Pauliny tak postupně rostla, až došlo k tragickému vyústění. Za mě bych jen řekla, že ten konec měl až příliš rychlý spád. Zajímavý film, který rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Spoločnosť Weta Digital, založená Petrom Jacksonom a Richardom Taylorom v roku 1993, sa po prvýkrát podieľala na špeciálnych efektoch práve na tomto filme. (ČSFD)
  • Stejně jako ve všech svých filmech, i zde se Peter Jackson objeví. Všimněte si bezdomovce, kterého Juliet (Kate Winslet) políbí cestou z koncertu. (Ištván87)
  • Melanie Lynskey (Pauline Parker) čte ve filmu dvě povídkové knihy o pilotovi Bigglesovi („Biggles of the Camel Squadron“ a „Biggles of 266“), které napsal William Earl Johns. (Rominator)

Reklama

Reklama