Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

iamek 

všechny recenze uživatele

Hodně zajimavý příběh dvou kamarádek, které jsou ochotny pro svůj sen i zabíjet. Jackson skvěle vykreslil fanatické kamarádství dvou hlavních hrdinek stejně tak i atmosféru městečka. Heavenly Creatures je skvělé drama které nestojí jen na výborném hereckém výkonu Kate Winslet a Melanie Lynskey, ale taky na velmi dobré hudbě. Nečekal jsem, že tvůrce skvělých hororů Peter Jackson zvládne natočit tak komorní drama, ale zvládl to docela dobře. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Debut Kate Winslet vo veľkom filme vo veku 19 rokov. To je jediné pozitívum, lebo inak sledujeme celý čas len dve lesbické kamošky, ktoré zavraždia mamu jednej z nich, pretože sa jej zdá ich vzťah nevhodný. Všetko je líčené podľa denníka, ale orientované tak, aby sme ich chúďatká asi ľutovali, lebo ako uviedla vrahyňa: „našli sme potešenie v hriechu“. Ja som priestor na ľútosť nenašiel. Inak na to, že ide fakt o vraždu je scenár veľmi nudný. Asi taký bol aj ten denník tej pošetilej slečny. Spoiler: Najviac nehorázne je, že dievčatá na trest smrti neodsúdili len kvôli mladému veku a následne po veľmi krátkom treste prepustili. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Brázdením po csfd prichádzam na to, že už v dávnej minulosti som videl dosť zvláštnych, nezávislých a ťažkých psycho filmov. Má to tú výhodu, že tieto nevšedné zážitky vám ostanú v pamäti dlhšie a hlbšie, ako množstvo filmov, ktoré neskôr pozeráte ako závislý filmový divák rad za radom. Jedným z takých mojich zážitkov, na ktoré som nezabudol, sú Nebeské stvorenia. Kdeže som vtedy mohol tušiť, kam to Jackson dokáže a ako sa aj tento film spätne dostane do širokého diváckeho povedomia. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Film o o psychyciky zlomených kámoškách, které by nejraději jenom pobíhaly polonahé v lese a hrály si přitom na princezny. Jacksonovy kamerové vychytávky jsou i tady skvělé a dokáže hezky smíchat pohádkovou i "hororovou" atmosféru. Je to ale podobně nedotažené, jako později natočené Lovely bones. PAni jedna z dívek se během hodiny moc nikam neposune, jen se utužuje jejich pouto, až jedna z nich dostane vražedné choutky. Po chvíli film nenabízí nic nového, ktom technicky skvělých pohádkových pasáží. Asi je to důsledek toho, že scénář vysál pouze slova z deníků Pauly. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, co žerou LSD, má den 25 hodin. Debutující Kate Winslet a docela zábavný poslední 2 minuty filmu jsou asi jediný důvody, proč se na tohle dílo uživatele halucinogenů podívat. Celkově mi to přišlo jako totální nesmysl. Peter Jackson se timhle filmem zařadil k mým neoblíbeným režisérům. A Melanie Lynskey má tak hrůzostrašnej obličej s permanentně nasranym výrazem, že by s tim mohla rozhánět demonstrace. 30% ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Obě dívky byly shledány vinnými z vraždy, ale vzhledem ke svému věku nemohly být odsouzeny k trestu smrti. Každá z dívek tak nakonec strávila 5 let ve vězení. (HellFire)
  • Kate Winslet byla jednou ze 175 dívek ucházejících se o roli Juliet Hulmeové. (Karlos80)
  • Spoločnosť Weta Digital, založená Petrom Jacksonom a Richardom Taylorom v roku 1993, sa po prvýkrát podieľala na špeciálnych efektoch práve na tomto filme. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno