Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Zajímavosti (11)

  • V roce 1947 probíhal proces za velezradu s jedním domnělým hrdinou, později byli nalezeni další tři „padlí hrdinové“. 28 panfilovců je mýtus z 2. světové války. (liebgott)
  • Ve skutečnosti 316 střelecká divize vedená generálem Ivanem Panfilovem měla k dispozici 10 000 můžu. Pantilov sám o dva dny později byl zabit a jeho divize si ve válce vybudovala jméno „Panfilovovi muži“. (ARI50)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. listopadu 2016 v Barceloně ve Španělsku. (BMW12)
  • Všichni účastníci bitvy obdrželi titul Hrdina Sovětského svazu. (MATADOR)
  • V závěru je možné vidět pompézní pomník, který vztyčili Sověti roku 1975, a to na místě hrdinného boje 28 statečných panfilovců u Dubosekova. (MATADOR)
  • Zbraně používané Rudou armádou byly: samopaly PPŠ-41 a PPD-40, pušky SVT-41 a Mosin-Nagant, protitanková puška PTRD-41 a pistole TT-33 Tokarev. (K98)
  • Režisér filmu Andrey Shalopa dostal vyznamenání za věrnost historické pravdě od Ruské vojenské historické společnosti (RVIO). (Kaufman)
  • Snímek vznikal tři roky a kromě státu ho financovaly i tisíce obyčejných Rusů prostřednictvím crowdfundingu. Film oživil debatu o překrucování historie a roli Velké vlastenecké války v ruské národní identitě. (Kaufman)
  • Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij o filmu prohlásil: „Jsem hluboce přesvědčen, že i kdyby ten příběh byl od začátku do konce smyšlený a Panfilov nikdy neexistoval, tak tuto svatou legendu nesmí nikdo špinit. A lidé, kteří se o to pokoušejí, jsou darebáci." (Kaufman)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v St. Peterburgu a v okolí mesta Ivanovo, východne od Moskvy. (MikaelSVK)
  • Na produkcii filmu sa podieľala aj známa ruská spoločnosť Gaijin Entertainment, zaoberajúca sa vývojom počítačových hier s vojnovou tematikou. (Echelon1)

Reklama

Reklama