Reklama

Reklama

Podivnější než ráj

  • Česko Divnější než ráj (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tragikomický příběh plný snových a neuvěřitelných náhod. Je to možná pocit jakéhosi rozčarování, malých možností komunikace, stejně jako vnitřní nespokojenost s osudem, z něhož se nelze vymanit, které provázejí šestnáctiletou maďarskou emigrantku Evu Molnarovou, jejího poameričtělého bratrance Willieho i přítele Eddieho. Příběh zdůrazňující vykořeněnost těchto postav, představuje také moralitu o světě, v němž svazujeme sami sebe a ještě se utvrzujeme v určených rolích. Druhý celovečerní snímek scenáristy a režiséra Jima Jarmusche je natočen v minimalistickém stylu, se syrovým černobílým obrazem, k němuž tu patří také strohá fabule a postavy ve službách sžíravé ironie, dotýkající se běžných představ publika o Americe jako zemi snů. Hudba, kterou napsal John Lurie (svérázně napodobuje styl maďarského skladatele Bély Bartóka), má nádech odcizení. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

10marty10 

všechny recenze uživatele

Typický Jim Jarmusch. Už v rané tvorbě je vidět Jarmuschův výsostný styl. Přirozenost projevů herců a hlavně pomalé až baladické vyprávěn příběhu. CELKOVÉ HODNOCENÍ 82%. ()

whimsy 

všechny recenze uživatele

Milujem Johna Lourieho a jeho hudbu. Milujem ten New Yorský byt. Milujem aunt Lottie. Milujem Richarda Edsona (kvôli tomuto filmu som začala počuvať Sonic Youth). Milujem to, že tu nie je ani jedna scéna navyše. Milujem scény z auta, klobúky a tenisky. Milujem maďarčinu. Milujem "I Put a Spell on You". Milujem každú vetu. Milujem kino a Lake Erie. Milujem Jima Jarmuscha. ...I love this movie... ()

KmotrLos 

všechny recenze uživatele

Stranger Than Paradise jsem viděla poprvé, když mi bylo úplně čerstvejch čtrnáct... To byla nehorázná chyba, kvůli které tak dlouho okupoval můj osobní žebříček tzv. "wtf" filmů. Setkání po jedenácti letech bylo částečně nostaligické, objasňující a velice radostné. Dočasně jsem ho dokonce zařadila na první místo místní desítky, abych mu vynahradila pomluvy a urážky, kterými byl z mé strany neprávem pošpiněn. ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

Jarmusch ako úsporný rozprávač, ktorý si pokorne uvedomuje, že všetko nezávisí od toho, ako to odpáli, to je u mňa ten najpoctivejší Jarmusch. ()

Caj 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, zajímavá kompozice záběrů, podivné postavy (obsazené herci, kteří působí dojmem, že těmi postavami skutečně jsou), groteskní situace, absurdní humor - pro Jarmusche mám zkrátka slabost. Dalo by se asi i říct, že tenhle film ukazuje nenaplněnost "amerického snu", ale popravdě - celý je natolik bizarní, že je taková interpretace (ostatně stejně jako jakákoliv jiná) trochu násilná. ()

Muňa 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu jsem usoudil, že žiju plný, dobrodružný život. Dost pochybuju o tom, že to bylo režisérovým cílem (pokud ano, je to na 5 *). Tohle je nefalšovaná nuda - nuda taková, že je težké ji vytvořit i v normálním životě. Tímto je film vyjmečný, vezmeme-li ale v potaz, že divák chce většinou sledovat film za účelem minimálně zabití nudy (můj případ), je to snímek namířený naprosto špatně. Když jsem od Jarmusche viděl Deadmana, tak jsem to bral spíš jako srandu, teď mám strach, že to myslel vážně. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

No na tomto som fičal... Ma to bavilo. Aj som sa cítil ako pravý inťoš. Zažil som pocit absolútnej spolupatričnosti, keď sa celé kino postupne rozchechtalo na tých suchých hláškach, pri nijakých scénach, nudnom deji. Cítil som sa ako král... Pre mňa najlepší Jarmush. ()

cashplouch 

všechny recenze uživatele

Film o odcizenosti lidí. Může to být jejich povahou, prostředím, ve kterém žijí, i tím, jak nudně plynou jejich životy, které se snaží změnit – to vše je spojuje dohromady. V závěru díky nečekaně nabytým penězům získají naději na změnu, ale využijí toho vůbec? Tento Jarmuschův film považuju za základní pilíř americké nezávislé kinematografie. V něm ukázal režijní styl, který pak různě obměňoval a obohacoval v dalších snímcích. Za zmínku určitě stojí černobílá kamera (Tom DiCillo – později také nezávislý režisér) a přirozené herecké výkony. ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Nevím, nevím, můj oblíbený režisér ale tohle mi vážně nedostalo. Asi jsem nepochopil hloubku či šíři záměru, možná to byl záměr aby divák trpěl stejně jako hrdinové. ()

LEFTFLANK 

všechny recenze uživatele

Tak teda o triedu lepšie ako Permanent Vacation, motívy prostého flákania sa a snahy nájsť v živote obyčajných, nič nepodnikajúcich ľudí bez štipky predstavivosti o svojom živote aspoň niečo, čo by stálo za to sú rozhodne vyrysovanejšie. Navyše tu možno chtiac-nechtiac poukázal Jarmusch na migračný problém, o ktorom možno ani sám nič dokopy nevie, resp. ani nechce. V tomto smere predstavuje Jim silne proamericky zmýšľajúceho autora na pohľad akoby sa nezaujímajúci o akúkoľvek geopolitiku. Ale v jeho filmoch ako aj tu je k migrácii a cestovaniu za iným svetov akýmkoľvek sposobom veľa zhovievavosti a priestoru a vďaka určitému realizmu to tak-nejak odráža skutočnosť ako takú. S5 k filmu, toto je už ten neobrúsený diamant, ktorý je typický pre autora, a to je komediálna dráma a že mu to ide skvelo. Trochu to zadrháva o takmer ochotnícke hranie a aj samotný scenár akoby to celé tak malo vyzerať ale je to znak nesúci sa celým filmom, tak to beriem skôr ako zámer, občas to vadí občas to dopomáha k vtipnejšiemu poňatiu snímok. Za mňa top prvok z celého filmu maďarsky hovoriaca teta-babka (u son of bitch!...:D:D) 65% ()

Reklama

Reklama