Reklama

Reklama

Kóma

(festivalový název)
Trailer 2

Obsahy(1)

Po záhadné a vážné autonehodě se mladý, talentovaný architekt probouzí ve zvláštním světě, pouze částečně se podobajícím realitě. Ve světě, který funguje na základě paměti o realitě lidí, kteří jsou v kómatu. Paměť člověka je kouskovitá, chaotická a nestálá. Takové je i prostředí KÓMATU – zvláštní směsice vzpomínek, ve které se řeky, ledovce a města mohou nacházet v jedné místnosti a ve kterém neplatí žádné zákony fyziky. Hrdina musí zjistit, jakými zákony se tento prosto řídí, musí bojovat za život, setkat se s láskou, nalézt nakonec i přechod do reálného světa a znovu jej objevit a pochopit, co ve skutečnosti KÓMA je. (Týden ruského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (51)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celkem mile mě to překvapilo, jelikož jsem si to představoval horší. Stojí to hlavně na dost slušném vizuálu (aspoň na evropské poměry, kdyby chtěl někdo rýpat), díky němuž nejedna scéna vypadá úžasně, ale naštěstí to není postavené jen na tom a má to i nějaký příběh a myšlenku. A i když to rozhodně není dotažené a ve funkčnosti celého světa pořád zůstává nemalý počet otázek (obzvlášť ohledně těch černých bytostí), ale i tak to naštěstí není úplně blbě vymyšlené a navíc když je to akčňák, tak bych si v tomhle ohledu asi neměl moc na co stěžovat. Přitom bych byl mnohem radši, kdyby to bylo pojaté spíš jako něco mysteriózního a dobrodružného, protože jako akčňák to podle mě nemá moc jak vyniknout. Kór když těch akčních scén tu není bůhvíkolik. Možná i proto to v určitých místech působí krapet nudně. I tak ale celý ten film vnímám jako lehký nadprůměr a ačkoli nevím, jestli bych si ho někdy pustil znova, pozitivnější dojmy mi tu o něco málo převažují. Silné 3* ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ruský Matrix s vizuálom v štýle Inception. Zase tu jeden vyvolený musí zachrániť všetkých ostatných tentokrát vo svete spomienok ľudí v kóme. Zápletka je strašne jednoduchá, takže sme hneď vrhnutý do akcie. Tá je hlavným ťahákom filmu. CGI síce chýba pár desiatok mega k dokonalosti, ale vizuálne to je neskutočne vynaliezavé a pôsobivé. Naháňačky v ktorých ľudia do strán alebo hore, čím sa mení celá perspektíva sú dostatočne pôsobivé. Pointa, ktorá za všetkým stojí ma zo začiatku trochu sklamala, ale úplne blbá nie je. Je to proste len príliš jednoduché, podobne ako postavy o ktorých sa tiež veľa nedozvieme a predstaviteľ ruského Nea by potreboval asi tak desaťkrát väčšiu charizmu. Ale napriek štedrej stopáži má film svižné tempo a ani na chvíľu som sa nenudil. Takže výsledkom je príjemná sci-fi jednohubka so skvelým vizuálom. 6/10. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

A čo keby to aj bolo inšpirované INCEPTION (ako že asi je) ? KOMA má vlastnú víziu a je rýdzo filmová. Problém vidím v zamiešaní akcie a romantiky - Prečo sa tam strieľali akože ? Pretože bez toho už by sa tam vlastne vôbec nič nedialo ? - mne by hádam stačilo, aj keby sa len prechádzali po tej kúzelnej koláži z potrhaných spomienok. Pri prechádzke ale nezostane - za obrázkami sa skrýva parádny komplexný príbeh. Problém je však v tom, že názov filmu sám už prezrádza, o čo pôjde, takže niektorým zmlsaným miestnym géniom to vďaka tomu prišlo hrozne "predvídateľné". "Príšerne neoriginálne" to zase bolo preto, že to námetovo čerpalo - alebo sa podobalo - až DVOM iným, slávnym filmom! Ale prosím vás! (U 20 marveloviek za sebou to problém nie je..?) Ako vravím, mne prišla KOMA v pravom protiklade k väčšine komentujúcich až zbytočne "komplikovaná" v zmysle pokračovania a rozvíjania deja... pretože aj bez všetkých tých ďalších zápletiek iba samotné blúdenie vo svete útržkov spomienok a zisťovanie ktorá je koho, s riešením mučivej otázky, či sa odtiaľto dá dostať alebo sa zmieriť s miestnym, možno večným, možno mihnutým, životom, je dostatočne silné... Nie je to len s padnutou sánkou vyučujúcich zložená skúška zo špeciálnych efektov... - podopreté ešte tým príbehom nie je KÓMA nepodobným zjavením, ako keď Rusi kedysi prišli s NOČNOU HLIADKOU. A predstava úniku pred šedivým životom, horkou skutočnosťou reálneho sveta (a možno aj súčasným režimom) do zabudnutia snového sveta vybudovaného iba vlastnou fantáziou, je znepokojujúco lákavá. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to podobně jako Ostrov, 13th Floor, Dark City nebo Equilibrium - příběh je vlastně jednoduchý a nenáročný (i když...), ale má to skvělou atmosféru, docela slušné napětí a velmi dobrý vizuál. Mne tady od začátku okouzlila ta krajina plná staveb a artefaktů doslova postavených na hlavu, teprve pak mě začalo zajímat, oč asi jde, což v určité chvíli je už tak nějak jasné, ale stejně mě to bavilo. Podobně jako o výše zmíněných filmů i tady jsou nelogičnosti, ale v menší míře jsem schopen je odpustit, pokud nebijí doslova do očí. A potěšilo mě, že ten jeden Reaper nabyl určité obrysy tváře plus byla vidět kápě, takže se svým způsobem vysvětlilo i tohle. Hele, tohle je druh sci-fi, které si na nic nehrají, a po čase si je rád pustím znovu. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Vizuálně Koma strčí třičtvrtě Hollywoodu do kapsy, na tohle je vyloženě radost se dívat - hlavně začátek je fakt mazec. Příběhově je to sice trošku slabší a předvídatelný, ale ne zas tolik, abych přestal dávat pozor. Chválím hlavní myšlenku filmu, konečně zas něco trošku neokoukanýho (i když inspirace Inception je zřejmá), navíc mě baví, jak si to Rusové točí po svým a rozhodně už se kvalitativně dotáhli na západní svět. Rozhodně jsem se bavil, i když to zdaleka není film, o kterým se bude mluvit i za deset let. Hlavně herecký výkony by to chtělo trochu zlepšit, hlavní hrdinové byli dost prkenný. Ti intelektuálně nesmělejší, co hodnotí film podle země původu - tak proč na to koukáte? Bože... ()

Galerie (64)

Reklama

Reklama