Reklama

Reklama

Hranice lásky

  • Česko Konec aféry (více)

Obsahy(1)

Trnitá cesta na dno lásky a žárlivosti. „Toto je deník hluboké nenávisti.“ Tak začíná spisovatel Maurice Bendrix svou nejnovější autobiografickou knihu. „Ale možná, že bych ho nikdy nepsal, kdybych se tehdy oné temné deštivé noci nezastavoval, a kdybych šel dál…“ Jenomže Maurice se zastavil a nabídl Henrymu, s nímž se kdysi znával, že jej schová pod deštník. Obyčejná věta obyčejné lidské slušnosti. Ale v Mauricovi to náhodné setkání probudilo vše, o čem věřil, že se mu již podařilo překonat. Znovu otevřelo tu propast lásky, nenávisti a žárlivosti, do níž se před dvěma lety, po rozchodu se Sárou, zřítil. Znovu se mu začaly vybavovat zlomky těch dní, útržky těch chvil, v nichž zažíval nejvyšší možné štěstí, i momenty bezmezného zoufalství. A on ví, že to musí sám v sobě nějak uspořádat, že se s tím musí vyrovnat, aby mohl žít dál. A proto začíná psát tu knihu… Snímek režiséra Jordana vznikl podle románu Grahama Greena, který v češtině několikrát vyšel pod názvem Konec dobrodružství. Líčí milostné drama dvou charakterově odlišných lidí, v němž významnou roli hraje vedle lásky a nenávisti – jako ostatně u většiny Greenových děl – i víra v Boha. Neil Jordan, který jej natočil podle vlastního scénáře, v něm vytvořil film, připomínající svým tempem a stylizací klasické britské filmy 40. a 50. let. Podařilo se mu v něm dokonale spojit obraz s literárním textem a vytvořit mimořádně sugestivní atmosféru, umocněnou samozřejmě skvělými hereckými výkony všech tří protagonistů. Film získal řadu britských i mezinárodních cen, nominován byl i na čtyři Zlaté glóby a dva Oscary. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokonalé řemeslo se tu snoubí s virtuózním zvládnutím literární předlohy a neprůstřelnou rekonstrukcí starého tradičního romantismu, který svými kořeny sahá do konce 19. století, tj. do kalendářního počátku století minulého. Unylá směs charakternosti, které není cizí sentiment, a nostalgie po starých "zlatých časech" nezklame a v mnoha ohledech i potěší a snad také zahřeje. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu neznám.. Každopádně jsem od režiséra Neila Jordana aq dvou špičkových hvězd jakými jsou Ralph Fiennes a Julianne Moore čekala mnohem víc, něž mdlé milenecké vyznávání.. Za příběhem tuším hloubku, ale ani jeden z nich mě nepřesvědčil, abych ze sebe vyloudila jakoukoliv emoci :-( Dokonce i ta hromada sexu je velmi vlažná.. :-( Velké očekávání, malé naplnění.. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nádherný ľúbostný príbeh, plný dažďa a nadpozemskej hudby. Okrem fantastického Ralpha Fiennesa má tento film ešte niečo spoločné s Anglickým pacientom - láska ide ruku v ruke s bolesťou a milostný trojuholník nie je taký jednoduchý, ako by sa mohol zdať. Ťažko povedať viac, akosi neviem nájsť tie správne slová... ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Prvé čo by sa dalo tomuto filmu vytknúť je jeho prehnaná komornosť a odrovnanosť. Herecké výkony sú síce pekné ale až priveľmi nezáživné a od hercov ako Fiennes, Moore alebo Rea by som čakal väčšie ponorenie do postavy a oživenie už tak plytkého príbehu. Na svete je omnoho viac filmov s rovnakou tématikou, ktoré sú ale zaujímavejšie napísané alebo zrežírované. Už od začiatku tušíme ako sa všetko skončí a Jordan sa nepokúsi ani o jeden dramatickejší oblúk, ktorý by mohol zaviesť myšlienky diváka do slepej uličky. Príbeh sa vlečie k neodvratnému koncu pomaly čo spolu s aj tak príliž dlhou stopážou uberá ďalšiu pozornosť. Jediná "akčnejšia" scéna je pri zhode bomby a aj tú nám v celej dĺžke autori naservírujú dvakrát akoby sa ňou chceli sami pochváliť. Pripomína mi to Anglického pacienta a asi mi tieto romantické drámy z vojnového prostredia nesedia ale tu pozadie vojny aspoň trochu oživuje suchý príbeh obyčajnej trojiche ľudí s obyčajnými problémami. ()

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Povedená adaptace Greenovy knihy, i když jsem při pohledu na český název filmu zaváhala, zda jde opravdu o "Konec dobrodružství" (osobně mám pocit, že pokud v titulu nepadne slovo l á s k a , není s filmem něco v pořádku ;o) Silný příběh podepřen skvělými herci a bezchybným zachycením rozjitřené atmosféry, kterou spolu s obrazem vytváří hudba - nesmírně smutná, ale krásná...hudba, co prší... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Dvě nominace na Oskara za kameru a herečku hlavní role Julianne Moore. (cariada)

Reklama

Reklama