Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

otík 

všechny recenze uživatele

Film pro mládež tehdejší doby (dnes už to mladým lidem nic neřekne), který mě však zaujal především výrazným hudebním doprovodem Zdeňka Lišky. Hudba dává každému obrazu svůj podtext a stačí film jen poslouchat a o zážitek je zajištěno. Vedle výrazné Šafránkové je Kostka ve výrazném pozadí. Film dnes už spíše pro starší či střední generaci. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčila kamera a strih. Celé to pôsobilo ako studená báseň o ľudskom nešťastí v svete očí dospievajúceho dievčaťa. Miroslava Šafránková sa na túto rolu hodila. Príbeh veľmi pútavý nebol, ale bol zafarbený celkom dobrým scenárom. Chcelo to trochu viac realistickosti. Chvíľami som mal dokonca problém so zaradením doby, lebo tam nebol ten správny smrad. Najdôležitejšia scéna je pre mňa keď sa snaží rozložiť oheň v piecke. Jednou rukou sa jej to podarí, ale na tretí krát, následne sa celá izba zahalí do dymu. Dvoma rukami založí oheň hneď na prvý krát. Dcéra a otec sami pre seba. Nie bohatí, nie chudobní, ale nad všetkým svietila " Bláža" so svojou hlavou v príbehoch. Otec s Blážou sa mi dosť podobali na syna a otca ktorý hral na husle. Vyzerali rovnako šťastní i keď mali o dosť menej. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Musím říct aniž jsem věděl ,že to točil Kachyna ,tak jsem to z toho cítil. Tenhle snímek na mě působil poměrně příjemně byt šlo o poměrně smutný příběh. Dospívající dívka se po smrti své matky uzavírá do své oblíbené knížky Robinson a podle ní se snaží vést domácnost. Dost mě překvapilo ,že se to odehrává ve 30 či 40 letech. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Chudina neměla boháče nikdy v lásce. Boháči věděli, že je chudina nenávidí. A tak se na nenávisti a závisti chudiny pásli. Nová verze Robinsonky je o tom, jak se dá i bez maminky slušně žít. Děvče se rychleji naučí vařit, starat o domácnost, nakládat s penízky, a petr kostk byl moc dobře vybrát na roli tatínka, který ví, jak správně děvče vychovávat. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kachyňovi se podařila stylizace prvorepublikového období. Samotný příběh kromě sociální otázky klade důraz na Blážinu samostatnost. Ta se snaží s problémy vyrovnat pomocí hry, citace z Robinsona i scénky s tatínkem, nebo kamarádem vhodně zakomponovány. Pěkný motiv kola - jízdy (krasojízda s V. Dlouhým působila jako profi), vytouženého dárku. Zajímavá role Marie Horákové - do postavy Růženky se pořádně změnila, zatímco Miroslava Šafránková si svůj dívčí půvab uchovala nejen v 80. letech (Básníci), ale i v 90. letech (Arabela, Co teď a co potom?). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)
  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)

Reklama

Reklama