Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, zda jsem viděla i tu starší Robinsonku, ale tahle s "Arabelou a Petrem" mě zaujala svou barevností, zasazením do 50. (?) let, téměř optimistickým pojetím (říkám téměř, scénu z pohřbu jsem samozřejmě nepřehlédla) i rokem svého vzniku. Ale vraťme se zpátky k tématu robinsonády, kterou se ve filmu snažil Karel Kachyňa zachytit. Blažena tráví léto na letním táboře, kde se tak trochu vymyká svým vrstevnicím: nezajímají ji příliš chlapci, ale raději si listuje ve své oblíbené knížce, kterou není nic jiného než Robinson Crusoe. A jak to tak bývá, okolnosti ji donutí k útěku do světa snů a fantazie, kde se cítí v bezpečí a má pocit, že se jí vnější svět netýká. Miroslavě Štěpánkové jsem její smutek moc nevěřila (viz výše), a to je chyba, protože právě ona má být tou, která nás svým příběhem (potažmo filmem, který se odehrává právě z Blaženina pohledu) provede. Vše ostatní bylo skvělé, jen ústřední hrdinka na mě zkrátka nefungovala. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Film je v první řadě o skvělé Miroslavě Šafránkové, která postavu Bláži vybavila pestrou paletou emocí. Ale ani Kachyňova režie rozhodně není nezajímavá. I přes smutný realistický námět ani zde (alespoň v některých scénách) nechybí jeho typická poetičnost. Trošku nechápu to nízké hodnocení. Přijde mi, že je to hodně kvůli autorce předlohy komunistické spisovatelce Marii Majerové a předsudkům, které vůči její knize řada lidí má. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemyslieť na nič, to sa určite nedá, hlavne nie v situácii, v akej sa ocitla Blaženka. Veselé prostredie dievčenského tábora pri vode sa rýchlo premení na robinsonskú situáciu všedného života. Celkom iného, ako bol život predtým. Aj v domácích prácach je poetika opusteného ostrova alebo pirátskeho života, a aj dievčenský román môže byť pre mňa stráviteľné sústo. Kachyňa to s deťmi vedel, aj keď krásnu a výbornú Miroslavu Šafránkovú sa tu už nedá celkom označiť za dieťa, jej monolôgov je plný film a ťahajú ho neuveriteľne dopredu. –––– Večeře uniká! Kdo potopí fregatu, dostane nejtučnější sousto kanibalských hodů. A mozeček. –––– Vždyť tatínek pláče. Nikdy jsem ho neviděla plakat. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný než Kachyňa by zvládl tak civilně a přitom silně pojednat některé hodně citlivé okamžiky (oznámení o smrti matky, o nemožnosti návratu do školy atd.). Jen ten konec byl možná až příliš rychlý - a následná radost Bláži se podobala spíše útěku zpět do vysněného ráje. Mimochodem na několika místech se mi zazdálo, že slyším hudbu z Malé mořské víly. Zd. Liška si tam zjevně pár motivů odnesl právě z tohoto filmu... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Trosečnice Bláža uprostřed meziválečné doby zasažené hospodařskou krizí, v úzkém rodinném kruhu zasaženém maminčinou smrtí, zdolává nástrahy na trati dospívání a cestě k samostatnosti... Po třech letech jsem si Robinsonku zopakoval a udělala na mne stejně silný dojem jako tenkrát. Jednoduchý příběh dal pod Kachyňovým uměleckým vedením vzniknout emočně působivému prožitku, v němž trápení se skloubí s něžností, poezií a vnitřní touhou po dobrodružství. Výrazný podíl na tom má excelentní 16-tiletá Miroslava Šafránková, která si ve svém hereckém debutu odbyla svůj životní výkon. ,,Ty jsi nádherný taťka! Ten skromný titul guvernéra je tě nehoden." Krásný, přenádherný film s dětskou duší. 95% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)
  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)

Reklama

Reklama