Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Webb 

všechny recenze uživatele

[8/10] (Buster Keaton, United Artists) (Němý, čb. tónovaný /// Produkce: Buster Keaton, Joseph M. Schenck /// Scénář: Al Boasberg, Clyde Bruckman, Buster Keaton /// Kamera: Bert Haines, Devereaux Jennings /// Hudba: Robert Israel, William P. Perry) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

FRIGO NA MAŠINĚ je jedním z těch mistrovských děl, do nichž tvůrci vložili veškeré svoje ambice, schopnosti, peníze… a leckdy i budoucnost. Pro pochopení jeho významu je podstatné uvědomit si zvláštní paradox: Keaton tvořil bez detailních scenáristických příprav a jeho obrovskou kreativitu burcovaly především konkrétní problémy a výzvy, kterak se vyjevovaly během vzniku filmu. Současně ale patřil a patří mezi nejvíce perfekcionistické, důsledné a konceptuální filmaře americké kinematografie. ___ A právě FRIGO NA MAŠINĚ nejlépe demonstruje, jak marné je ho zaškatulkovat – jako režiséra i jako herce. Film má mnohem blíže k historickým velkofilmům a dobrodružným spektáklům než k dobovým komediím. Zároveň ale historické filmy přesahoval mírou pečlivosti při rekonstrukci konkrétní události americké občanské války a dobrodružné spektákly neokázalým stoicismem, s nímž inscenuje náročné kaskadérské kousky, opulentní sekvence s velkými stroji a davové scény snímané nevídanými šesti kamerami.  Současně jde však o vysoce konceptuální film, o umělecký experiment s vypravěčskou symetrií, s rozvíjením prvků v opakováních a variacích – jenž zas a znovu zcela inovativním způsobem využívá pronásledování jako schéma, které žene celý film kupředu na cestě tam a zase zpátky. ___  I tady ovšem můžeme vidět i konkrétnější kontinuitu v Keatonově práci, a sice zapojení centrálního dopravního prostředku coby scelujícího motivu provázejícího (nás) napříč sérií situací, leč s opačným akcentem. Kupříkladu ve filmu FRIGO VE ČLUNU používal lodě jako rozcestníku ke spoustě tzv. nemožných gagů v okouzlující demonstraci strašně vtipných věcí. Oproti tomu ve FRIGOVI NA MAŠINĚ využil lokomotivy jako rozcestníku ke komedii, která činí věci strašně vtipnými, aniž by přestala být působivým filmem o věcech, které jsou venkoncem především strašné. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Osobne si myslím, že nemá žiaden zmysel zrovnávať Charlesa Chaplina a Bustera Keatona mimo kritéria jediného, nemej groteske príznačne vlastného humoru a vtipnosti. Chaplinove filmy často ruka v ruke so sociológiou mestského človeka privádzajú na plátno inovatívne postupy, no tiež kopírujú schému, s drobnými obmenami opakujú totožné scény/motívy a súdržnosť jeho dlhších filmov je kolísavá. Naproti tomu Buster Keaton, ktorému sú mestské uličky neraz úzke, dokáže udržiavať tempo a premyslené scény plné kaskadérskych kúskov v rámci jednotlivých pasáží i celého filmu na rovnakej úrovni. A práve preto je aj zábavnejší. Olejom odhora nadol dokonale premazaná Frigova mašina ani na chvíľu nespomaľuje, nepoľavuje v kadencii vtipov a nestráca nič zo svojej dynamiky, len sa rúti priamo a plynulo vpred k diváckym ováciám. Skutočný blockbuster nemej éry, vyrovnávajúci sa s románopiseckými konfliktmi Severu a Juhu (láska a vojna) svojsky a humorne. 90% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $750,000Tržby Celosvetovo $1,000,000▐ Geniálny film, až neskutočne nápadité scénky, na tú dobu to malo slušný rozpočet ale je vidieť že ho dokázali krásne využiť, lebo má to svoj rozmach, veľkolepú výpravu a poctivé herecké výkony. /100%/ ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Friga na mašině jsem si nechával až téměř na konec. Viděl jsem velkou část tvroby Bustera Keatona The General předcházející, z nichž se mi nejvíce líbil Frigo ve člunu a Frigo jako obětní beránek (posléze se mi jako nejlepší/nejoblíbenější Keatonovi filmy vyprofilovaly snímky Three Ages a Scarecrow ) . Čekal jsem, že si tentokrát dám svou první pětihvězdu němému snímku, avšak chyba lávky. První půlhodina vypadá velice slibně, je to hodně svižné a hudba, kterou jsem měl k dispozici, byla neuvěřitelně geniální. Bohužel se ale opakovala tolikrát, že jsem z ní ke konci v podstatě šílel vzteky. A vůbec celý film jde od té půlhodiny pozvolna do kopru. Je to hodně netypický Keatonův počin. Hledal jsem dost těžce nějaké jeho typické fóry, ale byly k nalezení většinou na začátku nebo na úplném konci. V podstatě to tak po celou dobu není ani moc vtipné a zbývají potom jen dvě věci, kterými se Frigo na mašině dle mého názoru od jeho většiny předchozích děl liší - svou délkou a chvílemi opravdu pompézními a obdivuhodnými záběry. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Buster Keaton měl původně přislíbeno použití skutečného Generala, ale když se majitelé dozvědeli, že se má jednat o humorný příběh, povolení zamítli. Prostor tedy dostal stroj Oregon Pacific 12, vyrobený v roce 1866 v Pattersonu (New Jersey). Jak tato lokomotíva, tak i General jsou dnes v muzeích. (classic)
  • Nikoho asi příliš nepřekvapí, že většinu kaskadérských kousků si Buster Keaton (Johnnie) naordinoval pro sebe, přitom některé ho mohly stát život. Když odhazuje z kolejí pražec, vše bylo vypočítáno na vteřinu a milimetry, kdyby došlo k jakémukoli zaváhání, mohla ho lokomotíva zabít. To samé platí pro jeho posez na spřáhlech Generala. Stačilo, aby jej kousek oděvu uvízl v soukolí nebo jiné části a Buster by byl vtažen do pojezdu lokomotivy. (classic)
  • Vrak lokomotivy zůstal v řece a stal se po dvacet let turistickou atrakcí. Teprve za druhé světové války byl odvezen do šrotu. Když ale klesne hladina Row River, je v ní i dnes vidět několik kolejí a také želené pláty z lokomotivy. (Duoscop)

Reklama

Reklama