Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z dílny produkčních společností Artactive production a Blackout production přichází dokument, který vás jako pomyslný DeLorean vezme zpět do časů, kdy našim videím vládly rychlodabingy, filmy se nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Pojďte se podívat, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a vůbec všichni ti, díky kterým jsme měli čím naše videa krmit. (Artactive Production / Blackout Production)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (220)

sheen 

všechny recenze uživatele

Tato doba mě lízla jen mířně, pamatuji si jen jeden film Ponorku od W. Petersena, otec měl vypůjčené video a u nás v obýváku parta nadšenců :) Mě chytla až ta vlna kvalitních dabingů kdy jsem mohl vidět T2, Ramba, Přepadení v paficiku a další pecky. Je to určitě dobře zpracovaný dokument, hlavně teda pro filmové nadšence a těžká nostalgie, mladší ročníky to nemůžou pobrat. Sám jsem přispěl na Startovači, bohužel tam můj nick není uveden v titulcích, neuvedl jsem informace pro doručení odměny :( ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem z těch dob všechno zapomněl. Ani u jednoho ve filmu uvedeného příkladu mi nenaskočilo „tohle jsem viděl!“ Se světem neoficiální filmové distribuce jsem přišel do kontaktu až v roce 1989, ale ještě v raných devadesátkách jsem musel takovýchto filmů vidět desítky. Ale nikdy jsem si žádný nepořídil domů, jejich nekvalita byla občas otřesná, a za nic takového jsem kapesné vyhazovat nehodlal. Vzpomínání známých pamětníků (Neff, Hejma, Holý, Troška, Fuka, Hábová, Zídek, Šaroch) bylo zajímavé a autorům (Bulava a Svoboda) se ho povedlo dobře poskládat a propojit ukázkami. Dokument nejen pro pamětníky, ale pro všechny, kdo mají rádi filmy. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Rýchlodabing bol možno kedysi mainstreamom, no teraz už určite nie je. Mladšie ročníky, vrátane mňa, o ňom vedia buď skutočne málo, alebo prakticky nič. O to viac ma teší, keď tvorcovia takúto tému pre relatívne úzku cieľovku dokázali spracovať štýlom, aby na tvárach pamätníkov vyvolali úsmev, a mladé publikum skvelo pobavili (množstvo skvelých historiek a nie príliš vydarených pokus o dabovanie). Dozvedel som sa čosi nového, zároveň sa dobre zasmial a i keď som sa do daného obdobia nedokázal úplne dokonale vcítiť, odchádzal som z kina výsledne veľmi spokojný. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Těžká nostalgie z dílny mého oblíbeného režiséra, který zde dokazuje, že na poli dokumentárního filmu se mu bude dařit stejně dobře či ještě lépe než v žánrových vodách. Jóó, to byly časy, když jsem míval víc vlasů a iluzí, zato ale méně kil a závazků a člověk tenkrát při sledování 10 kopie "Highlandera" těžko rozlišoval, co je u srážky mečů zvláštní efekt a co na VHS defekt. Nepamětníci si to možná neužijí tolik, ale pohotové a spontánní výkony Ninji a spol. nejspíš pobaví každého. Podle mne už k naprosté dokonalosti chyběl jen Waloszek a Szarovský! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dnes, v době Netflixu, YouTube a Uložto působí naprosto přízračně doba, kdy koukat na zahraniční filmy v rozumné obrazové, zvukové a překladové/dabérské kvalitě, za rozumnou cenu a aniž byste se museli hnout z baráku nebylo ani zdaleka samozřejmostí. Informačně nabitý i zábavný dokument s velice příjemným odérem nostalgie a filmového fandovství, ve kterém nechybí velká jména českého rychlodabingu i ta zcela neznámá, spousta výživných ukázek a parádní hudební podmaz. Díky moc za ten stroj času, kluci, a teď šup natočit další dokument o videopůjčovnách! ()

Galerie (101)

Zajímavosti (10)

  • Tvorcovia tri roky pátrali po rýchlodabéroch a desať z nich súhlasilo s účinkovaním vo filme. Traja odmietli, väčšinou pre obavy z represálií, pretože okrem rýchlodabingu robili aj distribúciu pirátskych videokaziet a zarobili na tom slušný balík peňazí. (krasomama)
  • Snímek na poslední chvíli prošel úpravou závěrečných titulků. Na slavnostní premiéře 1. 9. 2020 v pražském kině Lucerna byl promítán s již upravenými titulky. Na DVD edici od Magic Boxu se dostala verze s kratšími titulky v sekci poděkování od tvůrců. Byla tak vynechána jména jako například Václav Hlušička nebo Tomáš Sedlák. Limitované vydání na VHS (50 kusů) obsahuje titulky z kina, stejně tak jako například v placeném online obsahu na serveru Edisonline. Česká televize v rámci svého iVysílání naopak uvedla DVD verzi. (gwangi)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama