Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

The Ritual se jistě neubrání porovnání s kultovní Záhadou Blair Witch (která na mě osobně působila celkem průměrně): Namísto trojice studentů, která hledala nadpřirozeno v lesích cíleně, máme v "Rituálu" čtveřici kamarádů, kteří se do lesa dostali čirou náhodou, kde si je ono nadpřirozeno našlo samo. (Spoiler alert!) Na jedné straně je Brucknerův snímek slušná atmosférická jednohubka o konfrontaci s démony - jak s těmi vnitřními tak s těmi pradávnými - na druhé straně film pokulhává kvůli postavám (které žel bohu umírají dle sestupných sympatií) a mytologickému zlu, které má sice dechberoucí a originálně pojatý vizuál, ale zato odfklákle nastíněný background. Ze závěru filmu jsem měl rozpačité dojmy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikto nikoho neoprcá.“ – „To sa ešte uvidí, čaká nás dlhá noc.“ Na jednej strane by som strašne rád dal 4*, ale proste je to od istého okamihu monotónne, postavy nie sú príliš zaujímavé, neustále vidiny a halucinácie (a flashbacky do obchodu) sú otravné + to obsahuje plno nudných scén, ktoré v iných filmoch končia na dlážke strižne. Na strane druhej oceňujem absenciu humoru, vážnu atmosféru a skvelú výpravu severských, megatemných, nechutne hustých lesov, kde vám nikto nepomôže aj kebyže ich zapálite. V nočných scénach je to „klasika“: pár stromov a nič nie je poriadne vidieť. Niekoľko s prižmúrenými očami parádne strašidelných scén (najradšej mám asi ten detail s rukou na kmeni stromu) a celkovo vcelku originálny scenár, kombinujúci viacero slávnych filmov resp. hororových pod-žánrov. Trocha ako The Hallow Corina Hardyho (partia civilizovaných, moderných ľudí v súčasnosti bojujúca o prežitie v prastarých, hlbokých európskych lesoch, v ktorých do dnešných dní prežívajú mystické povery). Ale lepšie. Produkcia: Andy Serkis. Nevillov román je prvú polovicu fantastický, ale ku koncu sa mi viac páčil film, ktorý mal relatívne o dosť iné finále. Rozdiely kniha/film sú početné, v románe by ste napr. márne hľadali traumu hrdinov z lúpežného prepadnutia, v knihe majú oveľa drsnejšie a naturalistickejšie zranenia a úmrtia, takisto lesy sú v knižke spracované lepšie, stále v nich prší alebo aspoň mrholí, vo filme sú to až na pár temných výnimiek skoro úplne obyčajné lesy. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čtyřlístek krajně nesympatických anglických chlápků, babsky užvaněných srábků z kanclu, na výšlapu po kopcích severního Švédska. Fakt hustý dobrodrůžo - les plný průseků a pařezů, kde se mimo záběry kamery nejspíš nacházejí i informační tabule, turistické značky a odpaďáky, zatímco divák má věřit tomu, že se jedná o jakousi životu nebezpečnou a nepřátelskou divočinu zasvěcenou pohanským kultům prastarých bohů. Typická šablona pro lidi z města, kteří tráví dovolené v hotelech a divoká příroda jsou pro ně hory à la Krkonoše. Od prvních chvilek jsem toužil vidět tyhle panáky nějak brutálně zmasakrované, z kůže stažené, na kůly naražené, za živa pojídané, nebo tak něco. Není tedy divu, že mě tenhle poněkud nedomrlý čarodějnický horrůrek nijak výrazně neuspokojil. Dokud se příběh tváří jako variace na Blair Witch, dokud je Zlo neurčité, neviditelné, metafyzicky tajemné, představy vzbuzující, jde to. Ale od zjevení se partičky vidláků až po notně pitomý závěr, je s atmosférou šmytec. Průměrný a snadno zapomenutelný večerníček před spaním. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

V lese, jó v lese na jehličí .. On má ten koedukovaný kolektiv něco do sebe. Totiž, takovou bandu zoufalců, aby pohledal! Motají se lesem od ničeho k ničemu (původní záměr, uctít mrtvého kamaráda vzal za své .. měl ten kluk ale štěstí :-) a po nekonečném bloudění potkají konečně "něco." Co, to už není tak důležité.. tolik vypětí by porazilo i mravence, tak toho Bobříka odvahy potrénuji holt jinde. .. a taky v mechu. ;) ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pätica kamarátov chce vyraziť na výlet. Zhodnú sa, že na zálety plné zábavy a večierkov sú už príliš starí, a ako destináciu si zvolia radšej hory. Tu môžu otestovať svoju kondíciu a dokázať si, že ešte stále sú v slušnej forme. Keď sú ale kvôli zraneniu jedného z členov nútení použiť skratku cez hustý les, v ktorom sa stratia, je im jasné, že namiesto ich kondície bude testovaný ich inštinkt prežitia. - Výnimočný poster a minulý špičkový horor režiséra ma na The Ritual velmi nabudili, ale výsledok je trochu sklamaním. V prvom rade ma vôbec nezaujali postavy, ktoré boli vrcholne nesympatické a chémia medzi nimi príliš nefungovala. Tiež mi vadilo to, že som mal pocit, že režisér zmeny medzi realitou, snami a halucináciami používa len na to, aby mu to pasovalo do príbehu, a nie na to, aby diváka poriadne vystrašil. Ostatné veci sú podarené. Príbeh a motivácia postáv sú v tomto prípade velmi dobre vymyslené a mytológia, z ktorej sa nedá prezradiť nič, ku koncu filmu naberá na poriadnych obrátkach a ukazuje sa ako velmi zaujímavá. Radšej sa vyhnite trailerom, komentárom a recenziám, pretože som si úplne istý, že tu každý idiot bude hneď prezrádzať, o aký subžáner ide a o čo tam celý čas ide. + herec z Slumber ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Znamení, které postavy vidí na stromech nedaleko opuštěné chaty, pochází z tzv. staršího futharku. Jedná se o nejstarší runovou abecedu germánského původu. Znak se nazývá Othila (čte se jako české „o“) a symbolizuje dědictví, vlastnictví, majetek. (Miseet)
  • Pôvodne bol pre reklamu na film vybratý slogan "Radšej mali ísť do Vegas." Po masakre, ktorá sa tam odohrala 1.10.2017 sa však slogan zmenil na "Radšej mali ísť na Ibizu." (beso74)
  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)

Reklama

Reklama