Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Crazy comedy, ovšem s vynikajícími hereckými výkony. Pánové Abrhám a Hrzán stejně jako paní Janžurová mě několikrát rozesmáli nahlas a příjemně mě bavili po celou dobu. Usmívala jsem se a lituji, že už jsem prošvihla možnost vidět tohle na divadle zrovna s nimi. Ale když tehdy jsem ještě nebyla na světě... Z mého pohledu jasné čtyři hvězdičky. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

V každém souvětí musí minimálně dvakrát zaznít jméno „Ježíš“. To Krejčíkovi ke spokojenosti úplně stačí. Myslel jsem si, že dno filmu bylo, když Bert hledal ztracenou kabelku a rozházel kvůli ní celý kvartýr. Ještě horší sekvence ale nastane, když chytí Andělu kvůli kabele amok. Celý penzion by musel být vzbuzený již dávno před tím a recepční by na pokoj už musela alespoň dvacetkrát přijít, ale tohleto už opravdu přehnali ab absurdum. Konec, dál už jsem nemohl. Abrhám střídá dvě až tři grimasy a to mu ke štěstí taky stačí. Jeden pentagram za začátek, který ušel. 53:38 – Hrzán – devil horns. Proč říká Bert svůmu spolubydlícímu - chlapovi „kočičko“? Fuj tajbl. Docela pěkná hudba, ale neustálým opakování zazdili i tohle. Nejdřív orchestr, pak jedna postava, druhá, třetí a všichni do zblbnutí dáá da da dáá, dá da da dááá. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem měl ve Filmové výzvě a vypadal dost dobře. Bohúžel mě ale zklamal. Na divadelních prknech tahle veselohra fungovala určitě lépe. Ve filmu to byla prostě nuda. Neustálé žvanění o ničem, přehravajíci herci (ano paní Janžurová v tomto případě se to týká i vás) a kupa hluchých míst. A to jsem si myslel že tyhle starší české komedie nemůžou nikdy urazit. U Pensionátu jsem místy vyloženě trpěl a kdybych ho neměl ve Filmové výzvě už bych ho dávno vypl. Slabší 2. ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Seán O'Casey se jako správný Irčan zapletl s irskými nacionalisty, Angličany i levicí. Mezi šitím do sociálních nešvarů se stihl zabrat i do drobné satiry na proutníky, zlatokopky a pokrytce obojího pohlaví. Krejčík v tom našel úžasnou crazy polohu pro českou hereckou elitu. Film se na pár místech trošku zadýchá, ale celkově to vidím na 4,89 *. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Celovečerní učebnice komediálního herectví a časování v podání famózní ústřední dvojice - bohužel demonstrovaného na prostinké schematické frašce. Potěší také přihrávající Jiří Hrzán a velmi mile mě překvapila Věra Ferbasová, která patrně od doby svých úděsných výkonů let třicátých (jak to vyjádřil jeden kolega recenzent, "to nebyla herečka, to byla mrkací panna") navštěvovala herecké kurzy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Námět Penzion pro svobodné pány zpracoval Jiří Krejčík nejprve pro televizi, poté pro divadelní scénu a až do třetice jej zfilmoval. (Olík)
  • Režisér Krejčík trval na tom, aby se dodržoval text - nedovoloval hercům jakkoliv improvizovat. (Elisebah)
  • S Jiřím Hrzánem si Iva Janžurová zahrála ve stejnémroce také ve filmu Svatba jako řemen (1967), který režíroval taky Jiří Krejčík. Za obě filmy Iva dostala cenu Trilobita. (Willy Kufalt)

Reklama

Reklama