Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adam se po letech práce v zahraničí rozhodne překvapit rodinu a v předvečer Vánoc přijíždí domů. Být s rodinou však není úplně tím, co jej přivádí zpět. Adam má své vlastní plány, stejně jako i ostatní členové rodiny. Každý z nich si nese svá vlastní tajemství a problémy, a Vánoce se tak nestávají momentem, který pomůže na vše zapomenout, právě naopak. Přesto všechny spojuje jedna krev. Komorní drama o jedné vánoční noci, která je vším, jen ne svátkem klidu a míru… (Dny evropského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tak trochu variace na slavný film Dogmy 99 "Festen". Domalewského počin je možná až trochu moc přetížený dramatickými situacemi (linka s milostným trojúhelníkem by tam už být nemusela), ale jako komentář k aktuálnímu problému, s nímž se Poláci vyrovnávají, je to trefa do černého. Ideální, chytrý film i pro mainstreamového diváka. ()

Dlo'h-osh 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se vlastně nic zvláštního neděje, přesto má perfektní tísnivou atmosféru a jde o mimořádně depresivní filmový zážitek, srovnatelný s českými Poupaty. Stejně jako v nich sledujeme Štědrý večer nefunkční chudé rodiny a stejně jako v nich nás filmem provází ústřední melodie z názvu. Hlavní hrdina Adam přijíždí na svátky domů s cílem zpeněžit starý dům po dědovi a opustit Polsko navždy, aby nedopadl jako otec a bratr, kterým práce v zahraničí příliš nevyšla. Vše postupně prostřednictvím náznaků spěje ke konci, kdy ztroskotá nejen Adamův plán a vše se propadá do ještě větší beznaděje a divák má pocit, že takové rodiny mezi námi skutečně mohou žít. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Už se nemáte rádi?“ - „Nevím, jestli jsme se někdy měli rádi. Svou rodinu člověk nemá rád. Prostě ji má.“ Lépe to ani Adam shrnout a vystihnout nemohl. Ačkoliv poměrně dlouho jsem si k němu hledal cestu. To neustálé a otravné natáčení kamerou stejně jako nezvedání mobilu mě docela štvalo, ale nakonec jsem si na to zvykl a především začal vnímat, o co vlastně hlavní postavě jde a jaká je. A Dawid Ogrodnik znovu ukázal, že hrát umí (i když před ním zdaleka nestála taková výzva jako např. ve starším Život je úžasný). Vůbec byla celá ta rodinka povedená, od nejmladšího člena po nejstaršího. A naděje na pohodovou a příjemnou vánoční atmosféru v kruhu rodinném byla skutečně jen zbožným přáním. Postupně se totiž film mění z hořké tragikomedie na poměrně depresivní záležitost. Když tak nad tím přemýšlím, nejlépe Tichou noc vyjadřuje hra na housle nejmladší „virtuosky“…láskyplně podaná, ale pořádně rozvrzaná. Dávám solidní 4*, ale o Vánocích bych doporučoval raději jiný (ve smyslu lehčí) polský kousek, Noc plnou zázraků. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Taká vianočná idylka v poľskej rodinke kdesi na vidieku. V podstate to bola taká vianočná sonda do rodiny, ktorá si žije na prvý pohľad takým bežným životom. A zdanie samozrejme napokon klamalo - však keby nie, tak to by bol veru biedny scenár :) Herecky veľmi kvalitné, aj atmosféra stála za to, no dialógy by som vo filme takéhoto žánru a námetu čakal o kus prepracovanejšie, hoci ani to ľudové poňatie nebolo na zahodenie. (Pozor, nasleduje mierny Spoiler) Adamov optimistický plán na získanie súhlasu na predaj domu počas štedrého večera sa nakoniec premenil na nepredvídateľnú frašku. Naozaj kruté, keď si človek myslí, že akurát prežíva svoje najkrajšie obdobie života, keď v tom zistí, že to je vlastne to najhoršie... (no stáva sa, a mám pocit, že čím ďalej, tým častejšie) ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý snímek v režii Piotra Domalewskiego, jehož téma je sice na první pohled možná banální, protože divák může nabýt dojmu, že takové problémy se přece dějí takřka v každé druhé rodině. To je ale možná právě ten smysl tohoto filmu, že se snaží přiblížit divákovi běžné radosti i strasti všedního dne, které prožívají lidé po celém světě. Musím pochopitelně vyzdvihnout zejména skvělý výkon Dawida Ogrodnika, který je v současné době jedním z nejlepších a nejtalentovanějších polských herců, který má celou kariéru před sebou, a o kterém ještě stoprocentně mnoho uslyšíme. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Na debate o filme počas festivalu Art Film Fest 2019 v Košiciach sa režisér filmu Piotr Domalewski vyjadril, že aby boli scény počas večera v celom dome dostatočne dôveryhodné, k pôvodnému scenáru napísal ešte viac než 20 strán dialógov, ktoré sa odohrávali medzi všetkými členmi rodiny v pozadí každej scény. (Swannie)

Související novinky

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

Reklama

Reklama