Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Falko 

všechny recenze uživatele

Jedna z dalsich slusnych komedii, ktoru najviac drzi na vrchole Vlasta Burian, pretoze jedine vdaka nemu sa tu najdu skvele, humorne dialogy. _______ Vlasta Burian - (Jan Damián Ducháček) +++ Ladislav Hemmer - (Dr. Jiří Faukner) +++ Milada Gampeová - (Alžběta z Rispaldiců) +++ Karel Máj - (Alžbětin syn Ervín) +++ Adina Mandlová - (Alžbětina dcera Julie) +++ Hudba: Eman Fiala +++ ()

nash. 

všechny recenze uživatele

I po x-té repríze zůstává nejlepší z těch typicky burianovských komedií. Od prvního záběru je tornádo Ducháček mimořádně zábavnou postavou, která chrlí hlášky jako kulomet a předvádí se stejnou kadencí také nezapomenutelně výtečné výstupy a slovní přestřelky (v nichž mu nejzdatněji přihrává, ostatně jako vždy, geniální mistr malých rolí Čeněk Šlégl). Jeho řešení problémů jsou blesková, brilantní a zábavná ať už jde o rozvod nebo jablko, jeho vyřídilka udivující a jeho energie nakažlivá. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jak (o)hodnotit ptáčka Ducháčka, toť vskutku oříšek. Stále váhám, stále váhám. Burian byl v úloze Ducháčka výborný (dobře napsáná role: pak jsem nad tím ještě uvažoval, že v reálném životě by mně byl Ducháček spíš protivný, není to prostě čistý sympaťák, přesto jsou scény, kde není, takové "prázdnější"), několikráte se mu podařilo upřímně mě rozesmát (vrcholem filmu je pro mě příprava aukce), ale... milostná linka L. Hemmer a A, Mandlová + záchrana té aristokratické rodinky, to se mnou nic neudělalo, nezafungovalo to. "Přednostu stanice" či "U pokladny stál mně" řádím výš, k těm bych se mohl vrátit kdykoliv, tohle už asi ani vidět znovu nemusím. 65% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Doháním klasiky, které opět musím nakoukávat ke zkoušce. A když se řekne klasika, každý si z té doby vybaví filmy s Burianem. Doposud jsem je docela ignorovala, ale zjišťuju, že se mi líbí. Ducháček se mi z těch filmů, co jsem zatím viděla, líbil asi nejvíce. Krkolomné situace, humor, lehkost, komediantství Buriana, které nezná mezí, výborní herci i ve vedlejších rolích. Vtipný a pohodový film nejen na nedělní odpoledne. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Neznam sice filmovy rozpocet, dovolim si vsak tvrdit ,ze i po uhrazeni vsech hereckych pohledavek (a to se jednalo o Herce s velkym "H") a dalsich vydajich se jednalo o nizkorozpoctovy film. Z toho nam vychazi,ze k natoceni zabavy na urovni neni zapotrebi mnoho.Vlastne je, skvelych hercu a dobreho scenare.Dialogy jsou na neuveritelne vysoke urovni. Pozorny divak by se nemel nudit,spise ma problem rozhodnout se zdali se plne soustredit na herecke vykony protagonistu ci na slova a vety vychazejici z jejich ust. Pan Burian neuveritelne ovladal svuj oblicej, co ten umel jenom delat s ocima ci obocim. To musi byt obrovska skola pro vsechny kdo maji zajem venovat se herectvi, sledovat jeho vykon, pohyby jeho tela, rukou , chuzi, neuveritelne. Z cele komedie jenom cisi naprosty profesionalismus tvurcu. Film jsem videl nekolikrat, uplne mi vsak z mysli zmizela zaverecna scena kdy pan Burian mava nam divakum na lyzich jsa tazen popruhy kravou ci volem (odrbonici pres brav at laskave prominou,ale nevim o co se jedna). "Ja jsem Duchacek a ne Faukner...!" ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Filmová produkčná a distribučná spoločnosť Metropolitan, ktorá film natáčala a distribuovala, fungovala iba dva roky a po natočení filmu Ducháček to zařídí prakticky zanikla. (Raccoon.city)
  • Film bol ozvučený v tej dobe v špičkovom nemeckom hudobnom štúdiu Tobis-Klangfilm. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama