Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Jsem šťastná, že Burian a Frič se ukázali nejen ve spojení herec/režisér, nýbrž sobě rovným a pod taktovkou koho jiného než Karla Lamače. Děj sází na jistotu, vydávání se za jiné postavy už se stává otřepané, nicméně je to výborný podklad pro množství situačních gagů, kterých ovšem Lelíček ve službách Sherlocka Holmese nabízí překvapivě málo, vemu-li v úvahu již zmiňovanou spolupráci tří mistrů. Martin Frič působí jako herec velice klidně a vyrovnaně a Holmes seriózním dojmem. Buriana jsem zažila i v lepší formě, ale některé scény mě upřímně pobavily. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Jsou věci, které se mi na tomto filmu vždycky líbily. Představení Sherlocka Holmese, Lelíčkova debata nad padesátikorunou nebo neurotický portorický král. Jiné jsou dnes velmi iritující, např. značně natahovaná scéna s pekelným strojem v gramofonu. Protože jsem teď tento film používal jako studijní materiál o tom, jak začínal český zvukový film, objevil jsem spoustu nedodělků, nezvládnutných střihů, špatné časování gagů, neschopnosti režiséra využít Burianovy improvizační schopnosti, a také to, jak byl ten film viditelně co nejlevnější. Ale co, je sedmdesát let starý, a trocha tolerance je nutná. Jen by někdo měl opravit název: film se jmenuje Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa (opravdu s "a" na konci). ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„276 a kolik je 50? 276 a nic…nic je padesát. A nic je padesát…tak to on by nedostal nic.“ Copak Lelíček, to je počtář z nejlepších. A když už hrozí, že si na tohoto věčného studenta (který je také věčně švorc) došlápnou věřitelé, zjeví se před ním legendární Sherlock Holmes („ten co měl vobchod se psema“) s nabídkou, která se neodmítá…Burian je ve dvojroli perfektní. Neustále „jakoby mimochodem“ trousí nějaké poznámky a většina z nich pobaví, podobně jako jeho pohybové kreace. Škoda jen, že je v tom poněkud osamocen. S Fričovým Holmesem jsem se trochu pral (a vlastně do teď nevím, zda se mi jeho ztvárnění spíš líbilo či ne), ale jako nahrávač docela obstál, ostatní postavy už byly poměrně jalové. Převážně jsem se ale bavil, takže ty slušné 4* dám. „Oběd u dvora sestává z…“ - „To je na dvoře? Vobědvá se na dvoře?!“ - „Ale ne, u dvora se… - „U dvora…“ - „…oběd u dvora sestává z několika chodů. - „To jako psohlavci tam seděj u stolu nebo?“ - „Ne…chodů s malým ch. - „S malým…ale vy ste řek s velkým Ch!“ ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení není všechno. I když je zde Vlasta Burian, který fascinuje svým bravurním hereckým umem, mám zkrátka pocit, že Lída Baarová mu to kazí. Nemějte mi to za zlé, ale nějak na mne působí dojmem, že se neustále přetvařuje. Zkrátka je pro mne nudná. Možná to je však způsobeno onou dobou, nevím. Jinak je zde pár povedených vtipů, příběh není špatný a celkově to působí dobrým dojmem. 3/5 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to taková strašná blbina a Vlasta Burian se zde možná až moc předvádí, možná se až moc opakuje a je až moc absurdní, ale celá zápletka a provedení mi sedly natolik, že jsem se prostě skvěle bavil a film mi učaroval. To je tak, když se člověk k některým starým filmům dostane v době, kdy mu prostě sednou. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Sherlok Holmes (Martin Frič) číta noviny a telegram po anglicky, avšak sú písané po česky. (Raccoon.city)
  • Na jednom z reklamných plagátov bolo napísané, že "Vlasta Burian hrá prvý krát vo filme dvojitú úlohu", čo však nie je pravda. Dvojrolu si prvý krát zahral ešte v nemej ére v komédii Milenky starého kriminálníka (1927). (Raccoon.city)
  • V USA mal film premiéru o 7 rokov neskôr než v Československu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama